Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 29. 09:24

Leveszi a Cius tabletről a kezét a Cisco

A Cisco egy rövid blogbejegyzésben tudatta a világgal, 2011-ben piacra dobott, Cius nevű tabletjét nem fejleszti tovább, inkább a közös munkát támogató szoftverekre koncentrál, amelyeket több platformra is elérhetővé tesz.

A 7 hüvelykes kijelzővel rendelkező, alig több mint 600 grammos Cius ("see us!") egy mobil vállalati kommunikációs végpont, amely beépített 720p rögzítésére képes előlapi kamerája révén HD videokonferenciát is támogat és elérhető róla a Cisco összes kommunikációs eszköze és szolgáltatása, beleértve a WebExet, a Telepresence-et és a Quadot. Emellett a készülékkel lehet e-mailezni, böngészni, illetve alkalmazásokat futtatni, valamint hozzá lehet férni a vállalati virtualizált desktop infrastruktúrához (amennyiben van ilyen).

Telefonkagylót tartalmazó dokkolóállomásba is illeszthető a Cius, ekkor gyakorlatilag vékonykliensként funkcionál, csatlakoztatható hozzá egér, billentyűzet, illetve Ethernet hálózat fogadására is képessé válik. A koncepciót az egyedileg, a Ciusra optimalizált VMware Viewer teljesíti ki. A rendszer természetesen képes teljes értékű multitaskingra, valamint megfelelő központi beállítások mellett elérhető az Android Market is, így amennyiben a házirend megengedi, bármilyen alkalmazás feltelepíthető rá.

Az elgondolás azonban láthatóan nem találkozott az ügyfelek igényeivel:  az iPad a vállalatoknál is óriási népszerűségnek örvend, lényegében de facto standardje lett a tableteknek, amely mellett a versenytársak nemigen rúgnak labdába. Az üzleti világban egyre nagyobb teret hódít a BYOD ("bring your own device"), amelynek keretében a vállalati IT-részlegek által biztosított eszközök helyett a dolgozók egyre inkább a saját maguk által választott és vásárolt készülékeket használják munkára - például iPadeket is.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Cisco a blogban olvasható bejegyzés szerint a a Cius hardverének fejlesztése helyett inkább az olyan szoftverekre fordítja erőforrásait mint a WebEx vagy a Jabber, amelyek több platformon is elérhetők. "Hatalmas érdeklődést látunk ezek iránt a szoftverek iránt, az ügyfelek látják, hogyan lehet ezek segítségével a PC utáni korszakban saját időbeosztás szerint dolgozni, de közben együttműködni is" - írja a blogban OJ Winge, a TelePresence technológiákkal foglalkozó divízió vezetője. "Ezen piaci változásokat figyelembe véve a Cisco többé nem fektet a Cius tablet fejlesztésébe [...] Továbbra is kínálni fogjuk a Ciust az egyedi igényekkel rendelkező ügyfelek számára."

A Cius nem az első példa arra, hogy a kimondottan vállalati felhasználásra szánt tabletek mennyire nem találkoznak a felhasználói igényekkel. A Research In Motion is üzleti ügyfeleknek pozicionálta  PlayBook nevű készülékét, a koncepcióra azonban nem volt vevő a közönség. A PlayBookból mindössze néhány százezer darab fogyott, a RIM pedig közel félmilliárd dolláros értékcsökkenési leírást könyvelt el az eladatlan raktárkészleteken.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

9

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.