Szerző: Koi Tamás

2009. december 22. 12:15

Kedvelt karácsonyi ajándék lehet a Blu-ray lejátszó

A Blu-ray lejátszók ára meredeken zuhan, a technológia idén karácsonyra jóval több vásárló számára elérhető mint tavaly. A tartalomkínálat azonban egyelőre a jelek szerint nem tud lépést tartani a hardverpiac csökkenő áraival.

Olcsóbb készülékek

Kereskedők szerint a válság ellenére - a csökkenő árak hatására - idén is slágertermékké válhatnak az LCD tévék a karácsonyi szezonban, ezzel együtt 2009-ben első ízben pöröghet fel az asztali Blu-ray lejátszók piaca. A Gfk korábbi előrejelzése szerint idén év végére nagyjából 830 ezer lapostévé lehet a magyarországi háztartásokban, a Blu-ray lejátszók választéka is bővül, valamint az árak is csökkennek.

Mára gyakorlatilag a szórakoztatóelektronikai piac összes nagyágyúja kínál asztali Blu-ray lejátszót különböző árkategóriákban. Míg a tavalyi év utolsó negyedében itthon az ilyen készülékek ára többnyire még a lélektani ötvenezer forintos határ felett mozgott, mára több modell is negyvenezer forintnál olcsóbban szerezhető be Magyarországon, a legolcsóbb lejátszók ára pedig alulról közelíti a 35 ezer forintot.

\"\"\"\"
Forrás: Árgép - az árak tájékoztató jellegűek

A választék bővülése mellett ráadásul ma már ugyanannyi, vagy akár lényegesen kevesebb pénzért adott esetben jóval fejlettebb technológiát is kapunk. Erre jó példa a Philips BDP3000-es lejátszója, melynek ára a legtöbb kereskedőnél mostanra 40 ezer forint alá süllyedt - ez a típus a legolcsóbb olyan asztali Blu-ray lejátszó, mely támogatja a BD-Live-ot, azaz az internetkapcsolaton keresztül eléri a lemezeken található online bónusz tartalmat (amennyiben az adott lemez támogatja ezt a funkciót).

Hasonlóan kedvező áron szerezhető be a Samsung BD-P1580 típusa, mely szintén támogatja a Blu-ray Disc 2.0-s profilt, de a Sony, a Sharp, az LG és a Panasonic is kínál lejátszókat az ötvenezer forintos lélektani határ alatt. A Blu-ray lejátszók hazai terjesztésében idén már a Magyarországon működő elektronikai áruházláncok és szupermarket-láncok is jóval aktívabban vesznek részt, mint tavaly: az Electro World karácsony előtt az LG BD370 típusú, BD Live-kompatibilis lejátszóját kínálja ötvenezer forintért, három ajándék filmmel, a Media Markt és Saturn üzletek pedig a Philips legolcsóbb, BDP2500-as modelljét adják negyvenezerért. A tehetősebbek természetesen továbbra is választhatnak lejátszót valamelyik presztízsmárka csúcskategóriás kínálatából: a Denon 400 ezer, a Marantz pedig 580 ezer forintért is kínál terméket a felső tízezer számára.

Kevés a lokalizált tartalom

\"\"

A lejátszók árának csökkenésével és a választék bővülésével egyelőre a jelek szerint nehezen veszi fel a versenyt a hazai tartalomválaszték mind az árat, mind a kínálatot tekintve. A hazai piac egyik legnagyobb online szakkereskedőjének számító Xpress.hu-nál mostanra körülbelül 150-re nőtt a magyar szinkronnal, és/vagy magyar felirattal ellátott Blu-ray filmek választéka (a kiadók korábbi közlése szerint a hazai kiadványok száma kétszáz felett van), a lemezek ára azonban az adatbázis tanúsága szerint messze nem csökkent olyan mértékben, mint a lejátszóké.

A tavalyi karácsonyi szezont megelőzően több hazai kiadó is hétezer forint magasságára mérsékelte egyes Blu-ray filmjeinek árát - ma már a legtöbb film ezen az árszinten mozog, néhány lemezhez (zömében rövidebb természetfilmek) pedig ennél adott esetben olcsóbban is hozzá lehet jutni. Újdonság, hogy megjelentek a kínálatban a hazai kiadványok, így egyebek mellett most már Blu-ray-en is elérhető a \"Valami Amerika 2.\", a \"Kontroll\", vagy az 1931-es klasszikus, a \"Hyppolit, a lakáj\".

\"\"
Forrás: Google Trends

Az Xpress.hu aktuális toplistájába idén év végén első ízben kerülhettek be Blu-ray filmek, ami a formátum növekvő népszerűségén túl egyben azt is jelzi, hogy a választékban egyre több A-kategóriás mozifilm szerepel, például a 2001-es és a 2008-as Oscar-ok befutói, a \"Gladiátor\" és a \"Nem vénnek való vidék\", februárban pedig érkezik a \"Karib-tenger kalózai\" trilógia.

Akinek nem szempont a lokalizált tartalom, és nem tart az internetes vásárlás buktatóitól, ennél jóval nagyobb választékban és esetenként jelentősen kedvezőbb áron talál Blu-ray filmeket a nagyobb nyugat-európai webáruházakban. Az angol Amazonnál például a legtöbb film a magyar ár feléért, kétharmadáért is megkapható, postaköltséggel együtt. A többnyire kizárólag angol szinkronsávot, de több nyelvű feliratot tartalmazó lemezekből az angliai Amazon webshopjában 5000 filmnél is nagyobb a kínálat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról