:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. december 10. 15:29

Máris 500 kiegészítő érhető el a Chrome-hoz

Ugyan még csak egy napja érhetőek el a Google Chrome böngészőhöz a kiegészítők, máris 500-ra nőtt a letölthető darabok száma.

Tegnap hosszú idő után két komoly adósságát pótolta a Google a Chrome-mal kapcsolatban, egyrészt megjelent hivatalosan is a Mac és a Linux platformra készített változat, másrészt az eddig csak a fejlesztői változatban elérhető kiegészítők a béta csatornán is megjelentek. Ez utóbbinak a jelentősége nagyobb, hiszen az eddig Firefoxhoz a plusz funkciók miatt ragaszkodó felhasználókért is eséllyel száll harcba a Chrome.

A kiegészítők készítése nem nagy ördöngősség, annyira nem, hogy a hivatalos bemutatón két Google szoftvermérnök öt perc alatt megírt egy egyszerű alkalmazást, ami az éppen megjelenített weboldal linkjét egy felugró Gmail-ablakba illeszti be. Mivel szinte minden webes fejlesztő rendelkezik a kiegészítők megírásához szükséges tudással, ezért valószínű, hogy hónapokon belül sok ezer megoldás könnyíti majd a Chrome-mal internetező felhasználók életét.

\"\"

Két nap után a legnépszerűbbek a Google-alkalmazások funkcióit kiterjesztő darabok (Gmail/Wave/Calendar/Translate), illetve a közösségi szolgáltatásokkal (Facebook, Twitter, YouTube) összefüggő eszközök. A katalógus használata nem nehéz, könnyen átlátható, kereshető adatbázisból válogathatnak a felhasználók, s két kattintással, pár másodperc alatt telepíthetőek is a .crx kiterjesztésű fájlok.

A felrakott eszközök listája a beállítások menüből a letöltések rész alatt érhető el, minden teljesen értelemszerű, letisztult és gyors. Mivel túl sok idő még nem telt el, ezért arról egyelőre alig van visszajelzés, hogy a Chrome-ot mennyire viseli meg a túl sok kiegészítő telepítése. A Firefox alatt jelentős teljesítménycsökkenést voltak képesek generálni az add-onok, de az eltérő architektúra miatt ez nem biztos, hogy a Chrome-ra is igaz lesz.

A teljes mindenkori kiegészítő kínálat elérhető a Chrome hivatalos oldaláról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.