Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 19. 10:12

Hardveres grafikus gyorsítás az IE9-ben

A Microsoft bejelentette a Silverlight 4 bétáját és elhintett néhány információt a készülő Internet Explorer 9-ről. Megjelent végre az Office 2010 és a SharePoint Server 2010 bétája is.

A Microsoft Professional Developers Conference első napja a Windows Azure jegyében telt, a második napon a web mint alkalmazásfejlesztési platform került előtérbe. Scott Guthrie, a Microsoft fejlesztői részlegének vezetője bejelentette a Silverlight 4 bétáját, Steven Sinofsky Windows-főnök pedig az Internet Explorer 9 várható újdonságairól beszélt.

Silverlight 4 béta

Alig pár hónapja jelent meg a Silverlight 3-as változata, máris itt a webes multimédiás- és alkalmazásplatform új verziója. A Silverlight 4 bétát ugyan már le lehet tölteni, de ez kizárólag fejlesztőknek szánt változat, nem is készült belőle végfelhasználói futtatókörnyezet, a programot tényleg azért adta ki a Microsoft, hogy a fejlesztők ismerkedhessenek vele. A cég egyébként láthatóan hallgat a fejlesztőkre, a SIlverlight 3 megjelenése után megkérdezte a közösséget, mik lennének azok a funkciók, amelyeket szívesen látnának az új változatban és a 10 leginkább várt újdonságból 8 már az első bétába bele is került.

A Silverlight 4 legfontosabb fejlesztései elsősorban az üzleti területen való bevethetőséget érintik. Úgy tűnik, ezzel a verzióval válik képessé a SIlverlight valódi üzleti alkalmazások platformjaként működni, ezt olyan újítások támogatják mint a beépített nyomtatási lehetőség, könnyebb kapcsolódás a felhasználó gépén található állományokhoz, jobb szövegkezelés vagy éppen a COM-kompatibilitás, amivel lehetővé válik akár a Silverlightban futó alkalmazások összekapcsolása a Microsoft Office-szal. A platform végre kezeli az egérgörgőt, illetve drag-and-drop módon lehet bele állományokat tölteni, ugyanúgy ahogy más programokba, nem kell egy külön fájlkezelő ablakot megnyitni.

\"\"
Scott Guthrie

A multimédia területén említésre méltó fejlesztés a webkamera- és mikrofonkezelés, vagyis a Silverlightból közvetlenül elérhetők ezek a perifériák, így ezen túl semmi sem akadályozza akár egy videochat- vagy videokonferenca-webalkalmazás elkészítését, akár üzleti használatra. Emellett  figyelemre méltó a WMS multicast támogatás, amellyel jelentős sávszélesség takarítható meg. A további újdonságok főképp a digitális tartalmak, zenék, videók jogvédelmével kapcsolatosak. Ezzel a Silverlight újabb lépést tett abba az irányba, hogy internetes médiaszolgáltatások vezető platformjává váljon. A Silverlight 4 újdonságairól részletesen Tim Heuer programmenedzser blogjában lehet olvasni.

Internet Explorer 9

Steven Sinofsky, a Windowsok fejlesztéséért felelős főnök az Internet Explorer 9-ről beszélt. A Microsoft böngészőjének fejlesztése alig pár hete kezdődött csak meg, a fő csapásirány a gyorsabb renderelés, jobb JavaScript-futtatási teljesítmény, a biztonság és a webes szabványoknak (HTML 5, CSS 3) való minél jobb megfelelés lesz. Sinofsky szerint már az első IE9-build is 32 pontot ér el 100-ból az Acid3 teszten, ez máris több mint amire az IE8 végleges verziója képes. Összehasonlításképp: a Firefox 3.5 eredménye 93 pont, az Opera 10 és a Chrome 4 hibátlanul teljesíti a tesztet.

Emellett kiderült, hogy az Internet Explorer új változata már hardveres gyorsítást alkalmaz a megjelenítéshez, a grafikus elemeket és a szöveget a DirectX-en keresztül dolgozza fel. Ennek köszönhetően a sok grafikát tartalmazó oldalak a korábbinál gyorsabban jelenhetnek meg, miközben kevesebb CPU-erőforrást kötnek le. Utóbbit a Bing Maps-szel demózta a Microsoft, a térképen ugyanolyan sebességgel lehetett mozogni, mintha csak egy valós idejű stratégiai játék térképe lenne. Hardveres Direct2D gyorsítás nélkül legfeljebb 5-10 képkocka jelenik meg másodpercenként, a processzor terhelése eközben 50-60 százalékos, míg gyorsítással 40-60 fps is elérhető, töredék CPU-terhelés mellett.

Az Internet Explorer 9 fejlesztői újdonságairól részletesen a hivatalos IEblogon lehet olvasni, a végleges változat vagy akár nyilvános béta érkezésének időpontjáról egyelőre nem beszél a Microsoft.

Office 2010 béta

A Microsoft tegnap bejelentette még az Office 2010 második, nyilvános bétaváltozatának elérhetőségét, a jövő tavasszal megjelenő irodai szoftver előzetesét a vállalat weboldaláról lehet letölteni, ugyanitt elérhető a SharePoint Server 2010, a Visio 2010, a Project 2010 előzetese is. Megjött a korábban Gemini kódnéven ismert PowerPivot is, amely üzleti intelligencia alkalmazássá alakítja az Excelt, segítségével számtalan különféle lekérdezést lehet végrehajtani a táblákon, akár hatalmas adattömegeken is.

A Microsoft emellett kiadta az Office Mobile 2010 bétaváltozata. Az irodai csomag mobil változatában elsősorban az Outlook tartalmaz újdonságokat, hogy jobban együtt tudjon működni az Exchange 2010 szolgáltatásaival (pl. threadekbe rendezett levelezések), emellett említésre méltó még a Mobile Document Viewer, amely a vállalati szerveren tárolt dokumentumok megtekintésére alkalmas. Ilyenkor a Word, Excel, PowerPoint vagy OneNote fájlt nem a mobil eszköz, hanem a szerver rendereli le, a mobiltelefonban pedig úgy tekinthető meg a dokumentum, mintha egy weboldal lenne.

Az Office Mobile 2010 bétáját a Windows Marketplace-ről tölthetik le a Windows Mobile 6.5-öt futtató készülékek tulajdonosai. A béta jövő áprilisig használható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról