Szerző: Bizó Dániel

2009. november 11. 17:25

Ütős lesz a VirtualBox 3.1

Megjelent a Sun Microsystems kezében lévő VirtualBox 3.1 első bétája, mely számos izgalmas új képességgel kísérletezik, mint például az élő migráció vagy az EFI támogatása.

Alig több mint 4 hónappal a végleges 3.0 megjelenését követően máris itt a következő főkiadás első bétája, mely számos újdonságot ígér elődjéhez képest. Az eddigi tapasztalatok alapján a bétákat villámgyorsan, néhány hét múlva követi majd a végleges verzió, a fejlesztőcsapat láthatóan rendkívül gyorsan halad a sokféle gazda és vendég operációs rendszer kombinációját támogató virtualizációs szoftverrel.

Élő migráció, elágazó pillanatképek

A 3.1 jelentős előrelépést képvisel képességek tekintetében, ezek közül kétségtelenül a legérdekesebb a virtuális gépek két fizikai gazda közti élő migrációjának lehetősége. Ezt a kreativitás jegyében Teleportation névvel illetik a fejlesztők. Szerverkörnyezetben az élő migráció ma már alapvető elvárás egy korszerű hypervisor technológiától, desktopon azonban ez kevésbé triviális.

Előnyök kétségtelenül vannak, és valószínűleg újszerű felhasználási szokásokat is eredményezhet, például olyanok számára, akik több gépet (például notebook-asztali gép) használnak, viszont örülnének egyetlen szoftverkörnyezetnek. Egy tovább kézenfekvő forgatókönyv egy saját VDI (virtuális desktop infrastruktúra) kialakítása részben a VirtualBoxra alapozva, melyben az élő migráció a terhelés elosztását, vagy a VM hazaviteli lehetőségét biztosítja.

Szintén nagyobb változás, és valószínűleg elsősorban a fejlesztőket és tesztelőket érdekelheti majd, hogy immár több snapshotból is visszaállítható a VM állapota, és onnan új snapshotokat lehet készíteni, vagyis megjelenik az elágazó pillanatképek (branching snapshot) támogatása. További újdonság az EFI, vagy az Extended Firmware Interface támogatása, mely lehetővé teszi majd, hogy az ezt támogató operációs rendszerek már ilyen módban bootoljanak, és kihasználják az extra lehetőségeket.

Gyorsabb vendégek

A teljesítmény fokozása természetesen továbbra is napirenden van, a 3.1 leginkább a 64 bites és PAE-t használó vendégek számára kínál gyorsulást. Emellett 2D-gyorsítást kaptak a Windows vendégek azáltal, hogy egyes overlay feladatokra már a gazda video hardverét is tudja használni. Javult az OpenGL gyorsítás is VBO feldolgozásakor, mely szerver-kliens felépítésű grafikus megjelenítéskor használatos, ahol az adatok a szerveren találhatóak.

Szintén a teljesítmény javulását szolgálja a VirtIO hálózati eszközök támogatása, vagyis a vendég I/O-ja paravirtualizált lesz, egy API-n keresztül kommunikál közvetlenül a VirtualBoxszal, azon keresztül pedig a gazdagép hálózati eszközeivel, megspórolva a teljes virtualizációval járó emulációt és megfeleltetéseket - mindez drasztikus gyorsulást eredményezhet a hálózati teljesítményben.

A használhatóságot fokozza, hogy ezentúl már futás közben is cserélhetjük a VM-ek alatt a hálózati kapcsolatokat. Az új képességek mellett rengeteg hibajavítást is hoz magával a béta. A 3.1 beta 1 letölthető innen, természetesen éles rendszerekre nem javasolt, de a VirtualBox bétái elég stabilak szoktak lenni ahhoz, hogy bátran kísérletezgessünk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról