:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. október 27. 16:16

Árkartell a hazai navigációs piacon

Egy 2006-ban indított versenyfelügyeleti eljárás eredményeképp összesen 103 millió forint bírságot kapott a Mio autós navigációt gyártó cég, illetve hazai disztribútorai. Az elmarasztalt cégek mesterségesen rögzítették egyes PNA-modellek kiskereskedelmi árait.

Az LCP Systems Kft. ellen még 2006-ban indult egy vizsgálat, mivel valószínűsíthető volt, hogy a Mitac Mio PNA-készülékeket forgalmazó cég és a vele kapcsolatban lévő kereskedő cégek között megállapodás jött létre a termékek végfelhasználói árával kapcsolatban. Az LCP a korábbi években tekintélyes részesedést szerzett a hazai PNA/PDA piacon, többek közt olyan módon, hogy kizárólagos forgalmazója volt a népszerű Mio termékeknek.

Jobb többet keresni

Az LCP segítségével a Mitac fixálta a kiskereskedelmi árakat a piacokon, elkerülve a túlzott árversenyt. Az eljárásban a Mitac és az LCP mellett más vállalkozások is képbe kerültek, mint az RRC, a számítástechnikai és telekommunikációs piac egyik legnagyobb hazai forgalmazója, a Hamex Zrt. nagykereskedelmi és a Speedshop Kft. kiskereskedelmi cég. Ezek közül a Speedshop nem kapott büntetést, ugyanis annak ellenére, hogy a megállapodások megszületése körül bábáskodott,  azokat nem alkalmazta, sőt a hazai piacon leginkább az árak letörésével szerzett ismertséget.

A Mitac viszont 50 millió forintos bírságot kell befizessen, az LCP-t 43 millió, a Hamexet 9 millió, az RRC-t pedig jelképes 1 millió forintra büntette a GVH. Az LCP esetében az ügy pikantériája, hogy a vállalkozás időközben csődbe ment, s felszámolás alatt áll. A Mio esetében pedig azért lehet kellemetlen egy ilyen összegű büntetés, mert az elmúlt évben komoly visszaesés volt tapasztalható a navigációs piacokon, de a Mio forgalma a trendeket jóval meghaladó arányban esett, így a piaci részesedése a Gfk kutatásai szerint mindössze 14 százalékra zsugorodott. Ez körülbelül 5300 készülék értékesítését jelenti, így a GVH által kiszabott büntetés a cég idei hazai árbevételének a 10 százaléka is lehet akár, ami a papírvékony profittal dolgozó piacon akár az elérhető nyereségnél is több lehet.

A GVH vizsgálatának eredménye szerint a piaci versenyt korlátozó megállapodások három részből tevődtek össze. Az első az LCP és az RRC közti árkartell, ami a \"Qtek 9000\" okostelefon modellt érintette. A bizonyítékok szerint a két cég megállapodott, hogy a jövőben egyeztetik a minimális árakat, de ennek ellenére az RRC nem tartotta magát ehhez és olcsóbban árusította a készülékeket. Ennek is köszönhető az alacsony büntetési tétel.

Az e-mail is bizonyíték volt

A második rész a Mitac és az LCP közti vertikális áregyeztetés, amire a lefoglalt számítógépeken talált levelezésekből, chat logokból derült fény. A felek megegyeztek egymással a Mio termékek viszonteladói és végfelhasználói áráról, melyet a Mitac határozott meg, azok betartását és betartatását pedig az LCP vállalta. A kiskereskedőket felszólították több alkalommal is arra, hogy kövessék az árakat, aki pedig ezt nem vállalta, azt az árrés megvonásával fenyegették.

\"Az LCP által meghatározott, kívánatosnak tartott árak egy jól átgondolt rendszert alkottak, amely révén az LCP a Mitac termékek jelentős piaci részesedést és sikert kívánt garantálni. Olyan árrendszert dolgozott ki és tudott több-kevesebb sikerrel működtetni, amelyben az árversenynek moderált szerep jutott. Fontosabb volt, hogy a kereskedőket kellő árrés garantálásával tudja megfelelő marketingre és így nagyobb eladásokra ösztönözni. Az együttműködés fenntarthatósága szempontjából a legnagyobb kihívást azok a vállalkozások jelentették, amelyeket az eljárás alá vontak gyakran -árletörők-nek neveznek. Ezek részben úgy tudtak alacsonyabb árakkal dolgozni, hogy külföldről, más EU-tagországból beszerzett árukat értékesíttek. A GVH számára ez is mutatja, hogy a megállapodás révén kialakult magyar árak magasabbak voltak a környező országok árainál, hiszen egyébként nem lett volna üzletileg kifizetődő párhuzamos, -szürke- importba fogni\" - írja a GVH jelentése.

A vizsgálatról szóló hivatalos GVH közlemény megtalálható a Hivatal weboldalán az alábbi linken.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.