Szerző: Koi Tamás

2009. október 15. 09:54

A Bluetooth életére tör a Wi-Fi?

Nem kizárt, hogy a jövőben számos területen helyettesíthető lesz a Bluetooth-kommunikáció, mégpedig egy már régóta meglévő, szintén rádiókommunikációs technológiával, a Wi-Fi-vel.

A Wi-Fi kommunikációs szabvány kereskedelmi testülete, a Wi-Fi Alliance bejelentette, hogy az iparági szereplők együttműködése révén olyan szabványkiegészítésen dolgozik, mely lehetővé teszi a WLAN-képes eszközök számára a jelenleginél lényegesen könnyebb direkt, azaz ad-hoc kommunikációt. A \"Wi-Fi Direct\" névre keresztelt szabványkiegészítés bizonyos környezetekben feleslegessé tenné a vezeték nélküli routereket és hozzáférési pontokat, de adott esetben a Bluetooth-rádiót is teljesen kiválthatja.

A 802.11 szabványcsalád vezeték nélküli szabványaiban gyakorlatilag a kezdetek óta jelen van az ad-hoc kommunikációs lehetőség, ez az üzemmód azonban a jelenlegi formájában a legtöbb eszköz számára használhatatlan, vagy túl bonyolult beállításokat igényel. Az ad-hoc mód jelenleg jellemzően csak egyforma eszközök közt építhető fel, azok közt is csak akkor, ha a szoftver fel van készítve erre az üzemmódra (ilyenek például a PlayStation Portable konzolok).

A Wi-Fi Alliance szerint a Wi-Fi Direct bevezetése ezen a helyzeten fog változtatni, ráadásul - hívja fel a figyelmet a testület - ehhez nem is kell feltétlenül új eszközöket beszerezni, a meglévő, WLAN-kommunikációra alkalmas készülékeknél ugyanis elég a szoftver frissítése az üzemmód implementálásához. A Wi-Fi Alliance jövőre megkezdi a Wi-Fi Direct üzemmódra képes eszközök bevizsgálását, mely hasonló módon zajlik majd, mint a különböző WLAN-szabványoknak megfelelő berendezések hitelesítése. A megfelelt készülékek dobozára felkerülhet a \"WI-FI CERTIFIED Wi-Fi Direct\" logó.

A Wi-Fi Direct üzemmóddal az elképzelések szerint az eszközök párosítása a Bluetooth eszközök párosításhoz hasonló módon egyszerűvé válna, ami egyben azt is jelentheti, hogy bizonyos WLAN-kommunikációra képes készülékeknél akár teljesen kiváltható a Bluetooth, mint adatátviteli közeg (például egy okostelefon és egy noteszgép közti vezeték nélküli kommunikációnál).

A kezdeményezés a Bluetooth szabvány áprilisban elfogadott 3.0-s verziójának újításait figyelembe véve meglepő lépés a Wi-Fi Alliance részéről, az új Bluetooth ugyanis pont arra törekszik, hogy a WLAN-kommunikációt is integrálja az adatátviteli folyamatba. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a két Bluetooth-eszköz a hagyományos módon felépíti a kapcsolatot, és kisebb adatforgalom mellett lényegében a hagyományos módon kommunikálnak, ám ha nagyobb állományokat kell mozgatni egyik végpontról a másikra, a vezérlő átvált a WLAN-rádióra, és a két eszköz közt ad-hoc üzemmódban bonyolítja a kommunikációt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról