Szerző: Bizó Dániel

2009. október 7. 13:08

Natív x86 kódot tud futtatni a legújabb Chrome

Újabb fázisához érkezett a Google natív kódfuttatási projektje, a Native Client ugyanis belekerült a Chrome legfrissebb fejlesztői kiadásába. A bővítmény egyelőre rendkívül korlátozott funciókra képes, de már bizonyítja működőképességét.

Elérhetővé vált a fejlesztői csatornában a Chrome legújabb változata, a 4.0.220.1 kiadás, melyet ennek megfelelően nem éles használatra szán a Google, hanem fejlesztői munkára - a stabil, szeptember 30-i kiadás a 3.0.195.24 verziónál jár, melyre minden Chrome befrissítette már magát, ha újraindítottuk azóta.

A Chrome 4.0.220.1 kétségtelenül legérdekesebb változása az integrált Native Client megjelenése, melyet eddig csak egy körülményes konfigurációval tudtunk egy böngészőhöz adni egy bővítmény formájában, amihez a Google ráadásul a Firefoxot javasolta eddig. Ebben a fejlesztői kiadásban a plugint már beépítették a Chrome-ba, és a renderelő folyamatban fut. A bővítmény alapesetben nem fut, azt egy parancssoros kapcsolóval kell engedélyezni.

A Native Client kezdetleges állapotát jelzi, hogy nem fut a Chrome sandboxban, ezt ki is kapcsolja a bővítmény, valamint egyelőre sem grafikát, sem hangot nem képes kezelni - lényegében arra szolgál, hogy a fejlesztők meggyőződhessenek működőképességéről - a jövőben természetesen a használt NPAPI fejlesztésein keresztül megjelenik a video és a hang is. A szoftvert egyelőre kizárólag Windowson teszteli a Google, a linuxos vagy maces futás bizonytalan. A Chrome Native Client kipróbálásához erre található leírás.

Már egy év fejlesztés

A Native Clientet elsőként tavaly decemberben mutatta be a Google, azzal a célzattal, hogy egy szinttel magasabbra emelje a böngészőből futtatható, operációs rendszertől független alkalmazások futási teljesítményét. Szemben azonban az eddigi szkriptet és saját binárist futásidőben interpretáló megoldásoktól, a Native Client natív x86-os kódot hajt végre böngészőtől és operációs rendszertől függetlenül. Ennek demonstrálására a Google böngészőben futtatható Quake-et mutatott be.

A Native Client elméletileg jóval nagyobb teljesítmény érhető el, ugyanis nem állnak a kód és a gép közé vastag köztesrétegek, mint például a Sun Java, Microsoft Silverlight vagy Adobe AIR esetében, melyekkel lényegében szintén tetszőleges online alkalmazás hozható már létre. A Google később más processzorarchitektúrák, például az ARM és PowerPC támogatását is tervezi.

A biztonság érdekében a Google szigorú szabályokat állított fel a Native Client modulokkal szemben, melyek előírják annak struktúráját a könnyű elemzés érdekében, és nem tartalmazhatnak bizonyos kombinációjú utasítássorozatokat. Ez a keretrendszer azt szolgálja, hogy meggátolja a feltételezhetően rosszindulatú kód futtatását - nem triviális feladat, és a kódok többségét így is portolni kell majd a Native Client futtatáshoz, méghozzá a megkerült köztesrétegek kényelmi szolgáltatási nélkül. További információk, példakódokkal és dokumentációval a Native Client honlapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról