Szerző: Bizó Dániel

2009. október 5. 17:33

A szoftverszabadalmak eltörlését kezdeményezte a Red Hat

A szoftverszabadalmak eltörlését kezdeményezi a Red Hat az Egyesült Államokban. A legfelsőbb bíróságnak beadott baráti levelében a vállalat igyekszik bemutatni, miért nem szabadna szabadalmaztatni a szoftveres fejlesztéseket.

A szoftveres szabadalom egy aknamező

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának beadott baráti (amicus curiae) levelében a Red Hat egy, folyamatban lévő szabadalmi jogi vitához (Bilski döntés) kíván támpontot kínálni a szabadalmi rendszer működésével kapcsolatban. A vita egy üzleti eljárás szabadalmaztathatóságával kapcsolatos, de alapvetően arról szól, hogy mire terjed ki a szabadalmaztathatóság köre. A Red Hat úgy találta, hogy sok közös vonás mutatkozik a szoftveres szabadalmak kérdésével.

\"A szabadalmi rendszerünk eredetileg az innováció serkentését kellene, hogy szolgálja, de a nyílt forrás, és általában a szoftverek számára, éppen az ellenkezőjét teszi. A szoftveres szabadalmak egy aknamezőt hoznak létre, mely lelassítja és elbátortalanítja a szoftveres innovációt\" - fogalmazott a Red Hat jogi ügyeiért felelős alelnök, Rob Tiller. Európában a szoftvereket a Berni Egyezmény értelmében a szerzői jog védi, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint megfelelően, a szabadalmak hátrányosan érintenék a hazai szoftveripart is.

A linuxos cég szerint a szoftverek szabadalmaztathatóságával kapcsolatos gyakorlat a \'90-es években változott meg, köszönhetően néhány bírósági döntésnek, melyek megváltoztatták a szabadalmaztathatóság kritériumait. Ennek hatására a szoftveres szabadalmak száma ma több százezerre tehető, és többnyire absztrakt megoldásokat írnak le, melyeket nehéz értelmezni, főként gyakorlati termékere nézve.

A vállalat szerint egy tipikus szoftver szabadalmak ezreit fedheti le triviális módon, vagyis a fejlesztő cég azt kockáztatja, hogy perekkel borítják el, melyek ellen rendkívül költségesen tud csak védekezni, amit nem biztos, hogy képes megfinanszírozni. Ezt a megfélemlítési-zsarolási technikát erre specializált cégek alkalmazzák, az úgynevezett szabadalmi trollok, melyek licencbevételekre igyekeznek szert tenni a jogi eszközökkel megfélemlíthető cégektől.

Gép vagy átalakítás

A Red Hat azt javasolja, hogy a Legfelsőbb Bíróság is azt a tesztet alkalmazza a szabadalmaztathatósággal kapcsolatban, melyet egy szövetségi bíróság is. Ennek értelmében egy szabadalom által leírt találmánynak vagy egy bizonyos szerkezethez vagy berendezéshez kell kötődnie, vagy olyan eljárást kell leírni, mely az érintett dolgot egy más állapotba, vagy teljesen másvalamivé alakítja át - ez az úgynevezett \"legyen gép vagy átalakítás\" teszt. A Red Hat úgy véli, ez a megközelítés a Szövetségi Fellebbviteli Bíróság által meghozott Bilski döntése kapcsán alkalmazott tesztet takarja, mely ezzel utasította el, hogy szabadalmaztatni lehessen egy pénzügyi kockázatkezelési módszert.

Erre hivatkozva a Red Hat azt kéri a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy a Bilski döntéssel kapcsolatosan levont tanulságok alapján ezt a tesztet alkalmazzák az algoritmusokra és szoftverekre is, vagyis ezeket ne lehessen szabadalmaztatni a jövőben. A Red Hat szerint mindez kritikus a szoftverfejlesztések szempontjából, és a Legfelsőbb Bíróság kedvező állásfoglalása csökkentené a szoftvercégek számára jelentkező kockázatokat, ezzel serkentve az innovációt. A szóbeli meghallgatás november 9-én esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról