Szerző: Koi Tamás

2009. október 5. 10:27

A mobiltelefonok felé nyit a Flash Player 10.1

A most zajló Adobe MAX rendezvény egyik legfontosabb bejelentéseként az Adobe bemutatta a Flash platform jelentős továbbfejlesztésének a részét képező Flash Player 10.1-et, mely a számos újdonság mellett immár egységes futtatókörnyezetet biztosít számítógépeken és okostelefonokon egyaránt.

HIRDETÉS

A Flash Player 10.1 publikus bétatesztje bizonyos platformokon (Windows, Linux, Macintosh, Windows Mobile, Palm webOS) még idén év végéig megkezdődik, a Google Androidot és Symbian OS-t futtató okostelefonokra pedig valamikor a jövő év elején válik elérhetővé az első bétaverzió. A fejlesztés ütemétől függően a végleges változat a legtöbb platformra még 2010 első felében elkészülhet - nyilatkozta az eWEEK-nek Adrian Ludwig, az Adobe Flash termékekért felelős marketingmenedzsere.

A platform emellett a BlackBerry okostelefonokon is megjelenik majd, miután az Adobe és a telefonokat gyártó Research in Motion bejelentette, hogy közös erővel dolgozik a Flash Player integrálásán. Ezzel lényegében az összes fontosabb platformon jelen lesz a Flash Player, leszámítva az Apple iPhone okostelefonjait.

A Flash platform már jelenleg is a világ legelterjedtebb webes és offline multimédiás platformja. A Flash Player valamelyik verziója a PC-k 98 százalékán, és az újonnan forgalomba kerülő okostelefonok 40 jelen van, az interneten megnézhető videók 75 százaléka, az internetes játékoknak pedig a 70 százaléka flashalapú. A Flash Player kurrens verziója tíz hónapja jelent meg, ezalatt az idő alatt penetrációja elérte a 93 százalékot.

A 10.1-es verziónak az egyik legfontosabb újítása a rendszererőforrások és a processzorterhelés jelentős csökkentése lesz úgy, hogy a számítási feladatok jelentős részét a GPU veszi át, amivel lehetővé válik, hogy megfelelő grafikus chippel felszerelve akár egy netbook is képes lehessen YouTube HD adások visszajátszására. Az új Flash Playerben megjelenik a több iparági szabványra építkező nyílt formátum, a Zeri, mely lényegében a Flash Media Server 3.5 egyfajta, HTTP-streaminget támogató alternatívája lesz. A továbbfejlesztett Flash Player emellett a multitouch bevitelt is támogatja majd, valamint kihasználja a mobiltelefonokba épített gyorsulásérzékelő nyújtotta lehetőségeket is.

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 07:49

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.