Szerző: Bodnár Ádám

2009. szeptember 29. 09:38

Megjelent a Microsoft ingyenes víruskeresője

Elérhető a Microsoft ingyenes biztonsági programcsomagja, a Security Essentials, amely a sikertelen Live OneCare-t váltja. A OneCare-ért éves díjat kellett fizetni, a Security Essentials ezzel szemben teljesen ingyenes, még regisztrációt sem igényel.

A OneCare-rel ellentétben a Security Essentials csak a kártevővédelemre koncentrál és nem tartalmaz tűzfalat, biztonsági mentést vagy éppen a PC finomhangolására szolgáló komponenst. A Microsoft naponta frissített kártevő-adtbázist ígér, emellett a szoftver a gyanús állományokat azonnal összeveti az interneten elérhető szignatúra-adatbázissal. A szoftver az összes gyanús tevékenység hatására azonnal frissíti az adatbázisát. A rootkitek elleni küzdelmet számos technológia támogatja, amelyek lehetővé teszik például a kernelstruktúrák integritásának ellenőrzését vagy éppen a fájlrendszerhez való közvetlen hozzáférést a rosszindulatú programok, driverek eltávolításához.

A termék a redmondiak szerint nem a Symantec, a McAfee vagy más neves gyártók szoftvereinek ellenfele kíván lenni, hanem egy olyan ingyenes biztonsági csomag, amely mindenki számára elérhető és megvéd az internetezés közben beszedhető kártevőktől. A cég a terméket leginkább a fejlődő országok piacaira szánja, ahol robbanásszerűen nő az új internetezők száma, viszont egyáltalán nem képzettek. Az olyan országok mint Kína, India, Oroszország, Brazília és Argentína valóságos kánaánt jelentenek a rosszindulatú szoftvereknek.

A program egyszerű kezelőfelületű, kezdő felhasználók számára is könnyen átlátható. A Security Essentials bárki számára ingyen letölthető és telepíthető, aki eredeti Windows XP SP2, Windows Vista vagy Windows 7 operációs rendszerrel rendelkezik. Ingyenes kártevővédelmi termékekből egyébként nem kevés akad a piacon, a legnépszerűbbek közé az Avast, az Avira és az AVG tartozik, ebbe a táborba érkezik a Security Essentials.

A Gartner szerint az otthoni biztonsági termékek piaca az idén 4 százalékkal nő és így 3,6 milliárd dollárt tesz ki, ami a teljes biztonsági szoftverpiac negyede.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról