Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 17. 18:24

Mindenkit beperelnek a Skype alapítói

Perre mennek a Skype alapítói, miután az eBay akaratuk ellenére egy másik befektetési csoportnak értékesítette a VoIP-szolgáltatót.

A Niklas Zennström és Janus Friis vezérlése alatt álló Joltid beperelte az Egyesült Államokban a Skype-ot, azt állítva, hogy a szoftver jogosulatlanul használja p2p technológiáját. A svéd cég nem kevesebbet állít, minthogy naponta 75 millió dolláros kára keletkezik, vagyis évi több mint 27 milliárdos. A Skype mellett vád alá került az eBay, valamint a befektetői csoport is, melyben jelen van a technológiai szektorban aktív Silver Lake Partners is. Az eBay természetesen állítja, hogy a vádak teljességgel alaptalanok, ugyanakkor megindultak egy alternatív p2p technológia fejlesztései.

Háttér

Ahogyan arról a HWSW is beszámolt, a Skype-ért mintegy fél éve folyik a harc a tulajdonos eBay és az alapítók közt. Miután az eBay úgy döntött, hogy szívesen megszabadulna a világ legnépszerűbb VoIP alkalmazásától, a tárgyalóasztalnál megjelentek az alapítók, és ajánlatot tettek. A felek azonban nem találtak közös nevezőt, így Zennström és Friis kemény taktikához folyamodott, és nyomást helyezett az eBay-re azzal, aggályokat emelt annak technológiai licence kapcsán, melynek tulajdonjoga a kezükben lévő Joltidnál van.

A vita odáig fajult, hogy márciusban a Skype panasszal fordult az angliai Törvényszéknél, amiért válaszul a Joltid felmondta a Skype licencét, így a szolgáltatás jelenleg bizonytalan alapokon nyugszik. Az amerikai tőzsdei felügyelet számára benyújtott dokumentumokban az eBay arra volt kénytelen befektetőit figyelmeztetni, hogy fennáll a veszélye, hogy a Skype működése ellehetetlenedik, mégha ennek kicsi is a valószínűsége.

Ennek ellenére az eBay végül sikeresen értékesítette a Skype-ot egy magántőkés csoportnak, melyben a Netscape alapítója, Marc Adreessen is jelen van. A vételár sokkal magasabb volt, mint amelyről a Zennströmmel folytatott tárgyalások során szó esett. Az értékesítéskor nem lehetett még tudni, hogy a két alapító vajon részese-e az üzletnek, most azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nem született megállapodás.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 22. 18:00

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.