Szerző: Dojcsák Dániel

2009. augusztus 15. 08:46

Facebook-böngészőt fejleszt a Netscape atyja

Marc Andreessen neve manapság nem cseng olyan ismerősen sem a Szilícium-völgyben, mint ahogyan a 90-es évek közepén. Akkor ő volt a szupersztár, aki az Internet Explorerrel viaskodó Netscape Navigator fejlesztéséért felelt. Most egy nagy visszatérésre készül, állítólag újra böngészőt fejleszt.

A Netscape-huszár visszatér

A 37 éves amerikai szoftvermérnök környezetében élő egyik ismerőse nem tudta tartani a száját, s így derült fény arra, hogy Andreessen befektetőként tűnt fel a Szilícium-völgyben egy RockMelt nevű startupban, ami egy böngésző-szerű programon dolgozik. Ugyan Andreessen nem kommentálta hivatalosan a hírverést, de mindenki szerint teljesen reális a feltételezés, hogy ilyen munkába képes lehet belevágni.

Ugyan a Netscape Navigator elvérzett, az alkotó nagyon is jól jött ki a történetből és sikeresen fektette be pénzét az Opsware cégbe, amit 2007-ben a HP vásárolt fel 1,65 milliárd dollárért (éppen ennyit fizetett a Google is a YouTube-ért). Ezek után Andreessen több kisebb startupot indított el a siker útján a pénzügyi támogatásával, s idén júliusban jelentette be korábbi társával együtt, hogy 300 milliós tőkével létrehoznak egy kockázati tőke alapot.

Az elhatározás viszont kevés lenne ahhoz, hogy valaki egy sikeres általános célú böngészőt hozzon létre, hiszen a 90-es évekhez képest, amikor az Internet Explorer ellen kellett megküzdeni csupán, most jóval erősebb háború zajlik a böngészők piacán. A második helyezett Firefox mellett a Google Chrome, az Apple Safari és az Opera is az ellenfelek között lenne.

\"\"

A ReadWriteWeb tegnap megjelent írása viszont arról számol be, hogy a RockMelt egy specializált böngészőn dolgozik, melynek célja, a Facebookkal való együttműködés. Ahogyan Andreessen sem, a Facebook sem kommentálta az állítást, de a szaksajtó nagy része racionálisnak tartja, hogy a világ legnagyobb közösségét birtokló Facebook egy olyan eszközt, kiegészítőt fejleszt, amivel a felhasználókat gyorsan, hatékonyan tudja elérni, kiszolgálni.

Homályos

Amennyiben megvalósul, akkor létrejöhet egy félig független asztali kliens a Facebookhoz. A kérdés viszont az, hogy mi szükség lehet egy Facebook-kliensre? Az egyetlen járható út, ha ez nem kizárólag a közösségi szolgáltatás belsejében képes mozogni, hanem a kapcsolati hálót, a szolgáltatásokat, alkalmazásokat, információkat felhasználva próbálja megszelidíteni az egész világhálót. A ReadWriteWeb azt állítja, hogy egy korai stádiumú változathoz máris hozzájutottak, így feltételezhető, hogy hamarosan több információ is kiszivárog, de a RockMelt nyilatkozatából az derül ki, hogy a cég nagyon kezdeti fázisban dolgozik még egy projekten, így sem a befektetőkről, sem egyéb részletekről nem szeretnének még beszélni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról