Szerző: Bodnár Ádám

2009. augusztus 5. 11:32

A Sims 3-nak és a Wii-nek köszönheti vártnál jobb eredményeit az EA

A vártnál jobb eredményt tudott elérni a júniusban zárult első pénzügyi negyedévben az Electronic Arts, amelyet a Sims 3 rajtjának, valamint a Nintendo Wii-re fejlesztett EA Sports Active elsöprő sikerének, valamint a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhet.

Sims és Wii

A június elején bemutatott Sims 3 még elődjénél, a Sims 2-nél is jóval sikeresebben rajtolt és már a nyitóhétvégén 1,4 millió példányt adtak el belőle, a negyedév végéig pedig összesen 3,7 millió darab fogyott. A Wii Sports Active-ból 1,8 millió darabot tudott értékesíteni az EA, a Fight Night Round 4-ből 1,7 millió ment el. Az EA egymilliónál több példányban eladott játékai közé a PGA Tour 10, a Godfather 2 és a Harry Potter: Half Blood Prince kerültek még be. A vállalat -- a Wii Sports Active -- kivételével tehát továbbra is meglevő franchise-okra, folytatásokra alapoz, mert ezek hoznak biztos bevételt.

A cég nagy lehetőségeket lát a Nintendo Wii-ben, ezen a platformon máris a legnagyobb \"third party\" kiadóvá vált, vagyis a Nintendo mögött a második legtöbb játékot az EA értékesíti. A konzol nem csak azért vonzó, mert már több mint 50 millió példányt adtak el belőle, hanem mert a hardvere viszonylag egyszerű, olcsón és gyorsab lehet rá fejleszteni, így a kockázat is kisebb. A most lezárt negyedévben az EA Wii-játékokból származó forgalma a tavalyi duplájára nőtt, a szegmensben elért részesedése pedig az Egyesült Államokban 20 százalék fölé jutott, vagyis minden ötödik eladott Wii-játék az EA terméke volt.

A vállalat az utóbbi időben a szakmai és felhasználói kritikákra válaszul nagy hangsúlyt fektetett a játékok minőségének javítására. A pénzügyi eredmények kapcsán a cég kiemelte, hogy a negyedév során öt olyan játékot is piacra dobott, amelyek a több szaklap pontszámát átlagoló Metacritic oldalon 80 pont fölé jutottak, arról azonban már nem beszél a cég, hogy ezek közül a legjobb sem érte el a 90 pontot a 100-as skálán. A Fight Night Round 4 röviddel bemutatkozásakor 89 pontos értékelésen állt a Metacriticen.

A most zárt első pénzügyi negyedévben az Electronic Arts általánosan elfogadott számviteli alapelvek (GAAP) szerinti forgalma 644 millió dollár volt, ez éves szinten 20 százalékos csökkenésnek felel meg, azonban ezt az online játékokból befolyó bevétel elhatárolásának köszönhető. Ezt figyelmen kívül hagyva a forgalom 819 millió dollárt tett ki, ez 34 százalékos növekedést jelent. Ugyanilyen alapon a nettó veszteség 6 millió dollár volt csupán, szemben a tavalyi 135 millióval. Eric Brown pénzügyi vezető szerint az EA ezzel túlteljesítette saját várakozásait. A korábban megkezdett költségcsökkentési és átalakítás lépések a tervezett ütemben haladnak és hamarosan lezárulnak. Amint arról a HWSW is beszámolt, az EA több mint ezer dolgozójától vált meg és tucatnyi létesítményét bezárta.

Erős hajrá az év végén, egy nem túl erős piacon

Az év második felére az EA kilátásai erősek, nem csak azért mert jön a videojátékok piacán az éves forgalom közel felét adó karácsonyi szezon, hanem mert a cég néhány régóta várt nagy dobást is tartogat. Ezek közé tartoznak a sportjátékok folytatásai (Madden NFL, FIFA, NHL, NBA), a Rock Band sorozat Beatles-dalokat tartalmazó része, illetve a Need for Speed következő epizódja, a Shift. Az Undercover csúfos bukását követően a vállalat most nagyon fogadkozik és ígéri, a Shifttel feledtetni tudja az előd kritikán aluli minőségét, az Undercover a játéklapoktól ugyanis mindössze 50-60 százalék körüli pontszámokat kapott, ami a Need for Speed sorozat történetében az eddigi mélypont.

A globális játékpiaci előrejelzések azonban nem túl biztatóak, az év első felében Európában és az Egyesült Államokban is látványosan visszaesett a dobozos videojátékok kiskereskedelmi forgalma és a második félévben várható növekedés is csupán arra lesz majd elég, hogy éves szinten stagnáljon a forgalom. Az EA szerint azonban összességében nő az ipar, ami főleg az előfizetéses online játékoknak valamint a digitális terjesztésnek (pl. Steam) köszönhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról