Szerző: Bizó Dániel

2009. július 15. 17:34

Ballmer: nincs szükség a Google Chrome OS-re

Sem Steve Ballmer, sem pedig Bill Gates nem tartja sokra a Google asztali operációs rendszerek területén indított offenzíváját. A Microsoft volt és jelenlegi vezére egymástól függetlenül nyilatkozott a rivális erőfeszítéseiről, abban ugyanakkor egyetértettek, hogy valójában senki nem tudja, mit takar a Chrome OS, így a lépés dramatizálása is megalapozatlan.

Csak egy webet böngésző Linux a sok közül

\"Nagyon sok formában érhetőek el Linux operációs rendszerek, különféle módon csomagolva, különféle módokon indítva [...] valahogy meglep, hogy az emberek úgy csinálnak, mintha bármi újdonságról volna szó\" -- fogalmazott Bill Gates a CNET News lapnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy mit gondol a Google operációs rendszerek terén tett törekvéseiről. Hozzátette, ráadásul ott van már az Android, böngészővel.

Szerinte az embereknek sokkal több konkrétumot kellene a Google-ből kicsikarniuk, ennek ellenére minél kevesebbet árul el a vállalat, annál nagyobb az érdeklődés, adott hangot kritikájának Gates, aki nagyjából egy éve vonult vissza a Microsoft napi szintű irányításából. Véleményének az is táptalajt adhat, hogy a Microsoft kutatási részlege maga is vizsgálja egy böngészőcentrikus operációs rendszer lehetőségeit, amivel szerinte a böngésző mint elnevezés el is vesztette értelmét, hiszen eredeti funkciójához képest annyira kitágulnak feladatai.

Hasonlóan látja a helyzetet Steve Ballmer elnök-vezérigazgató is, aki a cég New Orleans-ben megrendezett partnerkonferenciáján nyilatkozott a témáról. A vezért szerint a Chrome OS túlságosan a netbookok piacára fókuszál, és nem képes kielégíteni a felhasználók igényeit. Ballmer szerint a felmérések azt mutatják, a felhasználók idejük felét nem a böngészőben töltik, az ebből fakadó következtetés pedig az, hogy az operációs rendszernek az online és offline világokat integráltan kell kiszolgálni.

Lehetséges

Mindez igaznak tűnik, Ballmer ugyanakkor elhallgatja, ma már rendelkezésre állnak azok a webes technológiák, melyek lehetővé teszik az online alkalmazások offline működését, akár a böngésző teljes mellőzésével. Offline működés és eltolt szinkronizáció megvalósítható JavaScripttel is, amit a Google Gears meg is valósít.

A böngésző nélküli futtatást célozza meg a Mozilla ennél sokkal jelentőségteljesebb Prism projektje is, melynek célja, hogy egy eredetileg böngészőre írt alkalmazás böngésző nélkül, telepített alkalmazásként fusson, mégpedig a Firefox által is használt Gecko motoron -- egy teljes böngésző sallangjait és lassúságát mellőzve, hiszen többnyire elsősorban néhány oldalt vagy online alkalmazást szeretnénk használni, nem pedig úgy általában böngészni.

Már rendelkezésre állnak azok a fejlesztői eszközök és közel platformfüggetlen futtatási környezetek is, mint a JavaFX-szel beoltott Java, az Adobe AIR és a Silverlight, melyek teljes egészében képesek egy kattintással vagy egérmozdulattal függetlenedni a böngészőtől, akár futás közben, és rezidens alkalmazássá válni. Ezek jelenlegi inkább lehetőségek, semmint általánosan alkalmazott megoldások, a jövőben azonban kétségtelenül egyre erősödik majd az alkalmazások webes integrációja.

Kevés az információ

A Google Chrome OS technikai részleteiről gyakorlatilag semmit nem tud a publikum, az elhangzottak alapján azonban lényegében ugyanazt célozza meg, mint a Mozilla Prism, azzal a különbséggel, hogy egyúttal egy minimalista operációs rendszert is biztosít, hogy a webes futtatási környezet \"csupasz vason\" is települjön és elfusson, anélkül, hogy egy teljes értékű, általános célú operációs rendszert kellene alatta futnia. Ballmer maga is elismerte, hogy semmit nem tudni még a Chrome OS-ről.

A Microsoft vezére továbbá azzal kapcsolatban is értetlenségének adott hangot, hogy a Google egyszerre kettő operációs rendszert fejleszt, az okostelefonokra és mobil internet terminálokra szánt Androidot, és a 2010 második felében debütáló Chrome OS-t. Ez azért érdekes észrevétel, mert maga a Microsoft is kettő, jelentősen elkülönülő kódbázissal rendelkező kernelt tart karban, hiszen a PC-kre és szerverekre szánt Windows-változatok mellett a beágyazott és mobil eszközökre a Windows CE családot tartja fenn. Ballmer mindenesetre igyekezett beszédében feleslegesnek feltüntetni a Chrome OS-t: \"Nincs szükségünk egy új operációs rendszerre. Amit tennünk kell, az a Windows, windowsos alkalmazások, az  IE, és annak továbbfejlesztése, hogyan működik együtt a Windowszal\" -- fogalmazott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról