Szerző: Koi Tamás

2009. június 4. 16:18

Komoly fennakadás nélkül zajlott le az amerikai digitális átállás

Jól halad Észak-Amerikában a földfelszíni sugárzású digitális televízióadás bevezetése, a legtöbb amerikai háztartás és a tévécsatornák felkészültek az analóg adás lekapcsolására, igaz, akadhatnak kisebb fennakadások a váltás során -- áll az illetékes hírközlési felügyeleti szerv, a Federal Communications Commission jelentésében.

Észak-Amerikában a földfelszíni sugárzású digitális tévéadás bevezetésének, illetve az analóg tévéadók lekapcsolásának céldátuma június 12. lett, miután a Kongresszus Barack Obama elnökké választása után megszavazta, hogy az eredeti, február 17-re kitűzött átállást későbbi időpontra halasszák azért, hogy a kevésbé tehetős, hátrányos helyzetű családok is időben fel tudjanak készülni a váltásra.

Mindenkinek költeni kell rá

A korábbi rendszerekhez képest számos kényelmi funkciót, valamint jobb minőségű képet nyújtó földi sugárzású digitális televíziózás bevezetésének, illetve ezzel párhuzamosan az analóg adás kikapcsolásának egyik legnagyobb, minden régióban jelen lévő hátráltató tényezője, hogy az átállás nem csak a műsorszórók, de a tévénézők részéről is beruházást igényel. A régi tévékészülékekkel ugyanis nem lehet a digitális csatornákat fogni, az ATSC (kvázi az európai DVB-T megfelelője) adás vételéhez vagy beltéri egység, vagy új televízió szükséges.

Az amerikai törvényhozás korábban ezért arról határozott, hogy a digitális átállási folyamat során a lehetőségekhez és igényekhez mérten támogatja azokat a hátrányos helyzetű háztartásokat, melyeknél sem műholdas, sem kábeltelevíziós rendszert nem építettek ki. Ezek a háztartások egy 40 dollár értékű kuponhoz juthatnak, melyet a digitális beltéri egység árából vonnak le a kereskedőnél. ezeket július 31-ig igényelhetik az amerikaiak.

Az FCC a vevőegységek beszerzése mellett az átállási folyamattal kapcsolatos lakossági tájékoztatásra is komoly hangsúlyt fektetett, a digitális átállás kampányában így civil szervezetektől kezdve a tartalomszolgáltatókon át az egyházig bezárólag mindenki részt vett. A februári halasztás után beinduló kampány az FCC szerint megtette a hatását: az amerikaiak most sokkal inkább készen állnak a digitális átállásra, jóllehet a szervezet szerint kisebb-nagyobb \"fennakadások\" továbbra is benne lehetnek a pakliban.

Nem mindenki tudott felkészülni

A szervezetnél úgy kalkulálnak, hogy a digitális átállás után Amerika-szerte nagyjából 35 tévéadó képe sötétülhet el teljesen -- ezeket a csatornákat várhatóan sem analóg, sem digitális technológiával nem lehet majd fogni az átállást követően. A jelentés szerint a 35 csatornából 18-nak egyszerűen nincs pénze (vagy nem szántak pénzt) az átállásra, a többiek pedig technikai problémák miatt nem tudnak megjelenni a digitális platformon -- ők várhatóan év végére tudnak csatlakozni a többiekhez.

Bár a digitális adásnak elméletileg csak június 12-én kellene indulnia, az érintett 1800 adótorony több mint fele már digitálisan sugároz, nagy részük már a február 17-i eredeti határidő lejárta óta. A jelentés szerint a kuponprogram jól működik, a gazdaságélénkítő csomagból részben erre a célra elkülönített mintegy 650 millió dollár felhasználása a terveknek megfelelőn zajlik.

A digitális átállási folyamat Észak-Amerikában ettől függetlenül nem jelenti automatikusan az összes analóg adás kikapcsolását: nagyjából ötven tévécsatorna az átállást követő harminc napban analóg sugárzással nyújt információkat a digitális átállásról, emellett vészhelyzeti adást is nyújtanak analóg módon. További ötven adó a váltást követő két hétben sugároz ilyen, úgynevezett \"analog nightlight\" üzemmódban is a digitális mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról