:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. július 29. 17:00

Új processzorok 1 GHz-en túl

Az Intel hétfőn mutatja be 1,13 GHz sebességű Pentium III processzorát. A chip eleinte csak igen erősen korlátozott példányszámban készül majd, és csak a legnagyobb PC-gyártók vásárolhatnak belőle, egy darabot 990 dollárért. Bár az Intel képviselője szerint az 1 GHz Pentium III a harmadik negyedév során széles körben is eléthetővé válik, igen valószínű, hogy erre késő őszig még várnunk kell.

Természetesen az AMD sem alszik, augusztus 28-án indítják hódító útjára 1,1 GHz sebességen működő Athlon processzorukat. A Pentium III-mal ellentétben az új AMD processzor bejelentésének pillanatában elegendő mennyiségben fog rendelkezésre állni.

Természetesen a negyedik negyedév során sem maradunk processzor-újdonságok nélkül. Az asztali gépekbe szánt termékek után a hordozható számítógépek processzoraira kerül majd a hangsúly. Ősszel várható az AMD Corvette és Camaro, ezek az Athlon és a Duron kisfogyasztású változatai. Természetesen mindkét processzor "Athlon-származék", ám a magokat áttervezik a minnél kisebb energiafogyasztás érdekében. Az AMD PowerNow! technológia segítségével pedig lehetővé válik majd a csökkentett órajelű működés: szintén az akkumulátor kímélése érdekében.

Összességében érdekes lesz látni, az AMD tervezői hogyan birkóznak meg az Athlon mobilizásálának feladatával, hiszen ez a processzor félelmetes energiafogyasztásáról híres. Mindenesetre nem kell már túl sokat aludnunk, hogy kiderüljön: az AMD a mobil piacon is ugyanúgy megszorongatja-e az Intelt, mint az asztali számítógépek piacán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.