Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Eric S. Raymond: A katedrális és a bazár

roberto, 2003. október 22. 03:02
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A nyílt forráskódú szoftverek világának jól ismert alakja ezen esszéjében a szoftverfejlesztés alapjait vizsgálja, amelyről tudjuk, hogy jó szoftverek esetében a fejlesztő személyes vágyainak kielégítésével kezdődik. A szöveg most először olvasható magyarul. Lapozzon bele, és idézni fogja!

Copyright (c) 2000, Eric S. Raymond. Verziószám: 3.0. A dokumentum az Open Publicaton License 2.0 feltételei szerint másolható, terjeszthető és/vagy módosítható. Hungarian translation (c) Karsai Róbert, 2003. Magyar terminológiai kérdésekkel kapcsolatban értékes segítséget nyújtott a HWSW.hu fórumából lacos és Supposed Former Infatuation Junkie. A fordítás verzióadatai: $Revision: 0.15 $, $Date: 2003/10/29 20:40:06 $

Kivonat

A fetchmail nevű, sikeres nyílt forráskódú projektet boncolgatom, amely tudatos kísérlet volt a Linux történetéből leszűrhető meglepő szoftvertervezési elméletek tesztelésére. Ezeket az elméleteket két különböző fejlesztési stílus mentén fejtem ki, a kereskedelmi világ katedrális modellje, illetve a vele szemben álló linuxos világ bazár modellje mentén. Bemutatom, hogy ezek a modellek a szoftverhiba-keresési folyamat természetére vonatkozó ellentétes feltételezésekből származnak. A linuxos tapasztalatok alapján amellett érvelek, hogy "elég sok szem mellett minden hiba jelentéktelenné válik"; termékeny analógiákat javaslok más, önző ágensekből álló önjavító rendszerekkel, majd ezen meglátások következményeinek a szoftverek jövőjére gyakorolt hatásával fejezem be.

A katedrális és a bazár

A Linux felforgató. Ki gondolta volna még csak öt évvel ezelőtt is (1991), hogy a bolygón szétszórt, csupán az internet finom fonalával összekötött sok ezer fejlesztő részidős bütykölése, mintegy varázsütésre, világszínvonalú operációs rendszerré egyesül?

Én biztosan nem. Mire feltűnt az érzékelőimen a Linux 1993-ban, már benne voltam a Unix-fejlesztésekben és a nyílt forráskódú fejlesztésekben tíz éve. Az első GNU-közreműködők egyike voltam a nyolcvanas évek közepén. Jelentős mennyiségű nyílt forráskódú szoftvert tettem közzé a hálón, fejlesztettem és társfejlesztettem számos programot (nethack, az Emacs VC és GUD üzemmódjai, xlife és egyebek), amelyek még ma is széles körben használtak. Azt hittem, hogy tudtam, hogyan készültek.

A Linux felborított sok dolgot, amelyről úgy gondoltam, ismerem. Hirdettem a kis eszközök, a gyors modellalkotás és a lépésenkénti fejlődést elősegítő programozás unixos igéjét évekig. Ugyanakkor abban is hittem, hogy létezik egy bizonyos összetettség, amely fölött egy centralizáltabb, a priori megközelítés szükséges. Hittem benne, hogy a legfontosabb szoftverek (az operációs rendszerek és az olyan igazán nagy eszközök, mint az Emacs programozói szerkesztő) szükségszerűen a katedrálisokhoz hasonlóan épülnek, egyéni varázslók által, óvatosan ügyeskedve, vagy mágusokból álló, elszigetelt kis csoportok által, idő előtti bétaverziók nélkül.

Linus Torvalds fejlesztői stílusa -- adj ki korán és gyakran, adj ki mindent, amit csak tudsz, a kuszaságig légy nyílt -- meglepetésként ért. Nem volt itt semmiféle csöndes, tiszteletteljes katedrálisépítés, a Linux-közösség a különféle tennivalók és megközelítések nagy, fecsegő bazárjára hasonlított (ezt leginkább azok a Linux-archívumok jelképezik, amelyek bárkitől elfogadják a beküldött dolgokat), amelyből egy koherens és stabil rendszer látszólag csak valami csoda folytán születhetne.

Az a tény, hogy a bazár stílus működni látszott, és nem is rosszul, határozottan sokkoló volt. Ahogy jártam az utamat, nemcsak egyéni projekteken dolgoztam keményen, hanem annak a megértésén is, hogy a linuxos világ miért veszi olyan jól az akadályokat a katedrálisépítők számára aligha elképzelhető sebességgel, ahelyett, hogy egyszerűen darabjaira esne.

1996 közepére úgy gondoltam, hogy kezdem érteni. Tökéletes lehetőségem nyílt az elméletem tesztelésére egy nyílt forráskódú projekt keretében, amit megpróbálhattam a bazár módszerével fenntartani. Meg is tettem, és hatalmas siker lett belőle.

Mindez annak a bizonyos projektnek a története. Felhasználom, hogy néhány fontos dolgot állíthassak a hatékony nyílt forráskódú fejlesztésről. Ezek közül némelyikkel nem a linuxos világban találkoztam először, de majd meglátjuk, hogyan ad nekik a linuxos világ különös jelentőséget. Ha nem tévedek, segíteni fognak annak a pontos megértésében, hogy mi teszi a Linux-közösséget olyan termékennyé a jó szoftverek terén, és talán abban is segít, hogy te magad termékenyebb legyél.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.