:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. február 13. 14:41

Bemutató: Toshiba Satellite 5000 notebook

Szerkesztőségünkben a Toshiba Satellite sorozat csúcsmodellje, az S5000-204 vendégeskedett. A készülék elegáns metálkék külseje csúcsteljesítményű alkatrészeket és számos különleges szolgáltatást rejt.

Szerkesztőségünkben az egyik legkedveltebb notebookgyártó a Toshiba, ugyanis a japán cég a számítógépek szinte minden alkatrészét maga állítja elő, legyen szó merevlemezről vagy lapos kijelzőről. A Toshiba termékvonala négy csoportból áll, a Portégé modellek a legkisebb, ultra-könnyű kategóriát képviselik, a Satellite Pro sorozat a kedvező ár/érték arányt szem előtt tartó vevők kedvelt választása lehet, a Tecra a vállalati piacra készül, a Satellite gépek pedig afféle mobil multimédiás munkaállomások.

Szerkesztőségünkben a Satellite sorozat csúcsmodellje, az S5000-204 vendégeskedett. A készülék elegáns metálkék külseje csúcsteljesítményű alkatrészeket és számos különleges szolgáltatást rejt. A notebookot kinyitva elsőként a házból kiemelkedő, formatervezett hangszórókra esik az ember tekintete. A gép hangrendszerét az egyik legnagyobb amerikai Hi-Fi gyártó, a Harman/Kardon tervezte, és istenemre mondom, jó munkát végeztek. A Toshiba állítása szerint a készülékben külön mélysugárzó (subwoofer) található. Bár ezt én nem veszem be, azt el kell ismerjem, hogy a Satellite 5000 az általam próbált hordozható gépek közül messze a legjobb hanggal rendelkezik. A Harman/Kardon audiorendszert egyébként Yamaha YMF753 hangchip hozza működésbe, amelynek jelét fejhallgatón, vonalkimeneten vagy akár SPDIF csatlakozón is elvezethetjük.

A multimédiában a hang mellett a másik főszereplő a kép, ahol a Toshiba notebook szintén kiemelkedőt nyújt. 15 hüvelykes UXGA TFT kijelzője legfeljebb 1600x1200 pixeles felbontásra képes, tűéles és színgazdag képet nyújtva. Ne felejtsük el, hogy lapos kijelzők esetében a képméret egyben a látható képet is jelenti, azaz a 15 hüvelykes kijelző képe hozzávetőleg megegyezik egy 17 hüvelykes katódusgárcsöves monitoron látható képpel. Dolgozni, játszani vagy akár DVD-t nézni is kiváló.

A Satellite 5000 kijelzőjét NVIDIA GeForce2 Go grafikus chip hajtja meg, amelyet 32 Mbyte DDR SDRAM memória egészít ki komplett grafikus rendszerré. A GeForce2 Go gyakorlatilag az egyik legsikeresebb grafikus chipnek, a GeForce2 MX-nek a mobil változata, csökkentett fogyasztással, némileg alacsonyabb teljesítménnyel, de azonos képességekkel. Természetesen a Satellite esetében is használható a TwinView technológia, amely révén egyszerre több megjelenítőt (a beépített TFT LCD-n kívül második monitort vagy TV-t) is nézhetünk. A Satellite és a TV összakapcsolásához szükséges kábel természetesen megtalálható a készülék dobozában.

Igazából már a fentiek is elegendők lennének egy csúcskategóriás notebookba, azonban a Toshiba nem elégedett meg ennyivel. A bővítőcsatlakozók között 3 USB és 1 FireWire (IEEE 1394 vagy másképp i.Link) portot is találunk, ez utóbbi például digitális kamerákkal vagy mp3-lejátszókkal (pl. Apple iPod vagy az új Creative Jukebox) való összeköttetés létesítésére használható.

Egyre terjednek a digitális fényképezőgépek és az mp3-lejátszók és ezt a Toshiba is jól tudja. Hogy az ilyen készülékek tulajdonosainak életét megkönnyítsék, a Satellite 5000-be SmartMedia és SecureDigital kártyaolvasót is beépítettek. A kártyaolvasó egyébként cserélhető lemezes meghajtóként látszik a Windowsban, az állományok másolása, mozgatása vagy törlése ugyanúgy történik, mint a merevlemez vagy más meghajtók esetében.

[oldal:További extrák]

És ha mindez még nem elég, akkor hadd ejtsünk még szót a beépített Bluetooth adóvevőről, amelyet ugyan más Bluetooth-kompatibilis eszköz hiányában kipróbálni nem volt módunk, de kétségtelenül ott van. Érdekes, hogy bár vállalati környezetben a 802.11b vezeték nélküli szabvány az elterjedtebb, a Toshiba mégis inkább a Bluetooth-ot választotta. Ennek oka, hogy a Satellite 5000-et elsősorban otthoni multimédiás felhasználásra tervezték, ebben a piaci szegmensben pedig a Bluetooth a népszerűbb és elterjedtebb vezeték nélküli adatátviteli technológia. A gépben infravörös port is található, ráadásul az elhelyezése is kedvező, a készülék felhasználó felé eső élén található, így nem szükséges a notebook mögé mászni, ha kéziszámítógépünkre vagy mobiltelefonunkra szeretnénk átküldeni valamilyen adatot.

Az 56 kbps sebességű modem és a 10/100 Ethernet-vezérlő ma már minden valamirevaló hordozható számítógép alapfelszereltsége, ezért nem érdemes rájuk sok szót vesztegetni, mint ahogy a PC-kártya foglalatra sem.

A multimédia jegyében tervezték a Satellite 5000 első élén található vezérlőpanelt is, amelyről a CD/DVD-lejátszást vagy akár a médialejátszót is irányíthatjuk, akár a gép bekapcsolása nélkül is (természetesen a médialejátszó elindításához be kell kapcsolni). Itt található egy apró LCD kijelző is, amelyről az aktuálisan lejátszott szám sorszámát olvashatjuk le. Alapállapotban egyébként egy órát és az akkumulátor töltöttségét jelző indikátort láthatunk itt.

Ha már ennyi szót ejtettünk a perifériákról, nézzünk bele kicsit a gép lelkébe is! A Satellite 5000 processzora Intel Pentium III és 1,13 GHz-en működik. Számomra érthetetlen módon asztali kivitelt választottak, de szerencsére már a 0,13 mikronos csíkszélességű, Tualatin magos sorozatból, ami azt jelenti, hogy a chip nem fogyaszt annyit és nem melegszik annira, mint a korábbi változatok. Sajnos azért a ventilátor még így is gyakran bekapcsol. Érdekesség, hogy ha a hűtőventilátor nem megy, a gép teljesen hangtalan.

Bár az asztali processzor nem rendelkezik energiatakerékos üzemmóddal, a grafikus chipbe és a hangchipbe (!) is beépítettek ilyen funkciót. Sajnos a nagy méretű kijelző is sokat fogyaszt, ennek ellenére a gépet valamivel több, mint 2 óráig használhatjuk egy akkutöltéssel. Az akkumulátor természetesen lítium-ion, kapacitása 3900 mAh.

A csúcsteljesítményt nyújtó processzort 512 Mbyte PC133 SDRAM egészíti ki. A Windows XP Home Edition operációs rendszert egy 2,5 hüveykes, 30 Gbyte-os merevlemezre telepítette fel a Toshiba, ez a kapacitás még a mai, nagy méretű programok vagy multimédiás állományok (képek, hangok, filmek) mellett is jó darabig elegendő lehet, de ha kifogyunk a helyből, adataink egy részét egyszerűen felírhatjuk CD-re, ugyanis a készülékben CD-RW/DVD-ROM kombó meghajtó található.

[oldal:Tapasztalatok]

A Toshiba Satellite 5000 egy rendkívül igényesen megkonstruált számítógép, minden porcikájából sugárzik a minőség. A fedele pontosan záródik, nem nyeklik-nyaklik, nem nyikorog, a gép háza nem zörög, a ritkábban használt csatlakozókat ajtó mögé rejtették a tervezők. A billentyűzet is kifogástalan, a mérete elég nagy, egyedüli bajom az elrendezéssel volt, ezt azonban tartós használat mellett meg lehet szokni. A touchpad is tetszett, főleg, hogy a gombok enyhén domborúak és jól kézreállnak.

A gép funkcionalitása már-már Apple iBook szintű, azonban egy ponton súlyos hiányosság mutatkozik, ez pedig a szoftvermelléklet. Bár az előre telepített Windows XP Home Edition mellett cd-író programot (Easy CD Creator), DVD-lejátszót (WinDVD) irodai szoftvercsomagot (Microsoft Works Suite 2001) és pénzügyi programot (Microsoft Money 2002) is mellékel a Satellite 5000-hez a Toshiba, én egy ilyen multimédiára kihegyezett gépnél inkább kép-, zene- és videoszerkesztő alkalmazásokat látnék szívesebben a dobozban. Való igaz, a Windows XP-be gyárilag is beépítettek ilyen alkalmazásokat és funkciókat, lehet, hogy csak én várok túl sokat?

A gép teljesítménye mindenesetre lenyűgöző, ennek érzékeltetésére álljon itt egy Quake 3 teszt:

Quake 3 Arena demo001

Összességében nézve a Satellite 5000 egy kitűnő notebook lehetne, azonban asztali processzora miatt inkább csak egy hordozható PC. Igazából nem értem, miért spórolt a Toshiba, igazán tudhatnák, hogy ebben az árkategóriában már minden tekintetben tökéleteset kell alkotni az eladhatósághoz. Akinek azonban nem számít, mennyi ideig működik a gép akkumulátorról, tökéletes partnerre lelhet a Satellite 5000-ben. A készülék ára nettó 799 ezer forint, megvásárolható a Notebook.hu üzletében az Attila út 117. szám alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.