Szerző: Ady Krisztián

2002. január 22. 23:19

Altec Lansing 4100 - szépnek szép, de vajon hogy szól?

Az Altec rendszerei közül ha a dizájn alapján kellene választani, biztosan a 4100-as vagy 2100-as modellek közül választana a legtöbb vásárló. Persze ízlések és pofonok, de extravagáns külalakja mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az egy másik kérdés, hogy vajon hogyan is szól...

Az Altec rendszerei közül kitűnik két új készlet, ezek a 4100-as és a 2100-as modellek. Elnevezésük típusukat is jelöli, a 4100-as 4.1-es, a 2100-as 2.1-es rendszer. A ".1" a subwoofert jelképezi, a 2-4 pedig a szatellitek számát, de ezzel -- gondolom -- senkinek sem mondtam újat.

A 4100-as rendszert volt alkalmam meghallgatni, erről osztanám meg tapasztalataimat a kedves olvasóval. A teszt a szokásos szubjektív meghallgatáson alapul.

Ezek a rendszerek kétségkívül az Altec legdizájnosabb hangszórókészletei, elég a szatellitekre nézni, s rögtön látható, hogy megvásárlásával szobadíszekre is szert teszünk. Az egyedülálló külalakot különleges sugárzókkal oldották meg. Az egyéb gyártókkal ellentétben az Altec nem egy közép-magas vagy mélyközép sugárzót használt, hanem felülről közelítette meg a kérdést: a Neodymium sugárzók a magas tartományokban jobb minőségű hangot képesek megszólaltatni, ugyanakkor a középtartományban is kellő teljesítményt nyújtanak. Legalábbis a leírások szerint.

A 4100-as rendszer alapvető adatai:

  • Összteljesítmény: 70 W (RMS)
  • Szatellitek: 2 db 1"-os Neodymium sugárzó (alumínium bevonattal)
  • Subwoofer: 2 db 5,25"-os (13,3 cm) mélysugárzó
  • Frekvenciaátvitel: 30 Hz - 20 KHz
  • Jel-zaj viszony: >70 dB
  • Teljes harmonikus torzítás: 0.5% @ -10 dB
  • Digitális, kábeles távirányító
  • Fejhallgató kimenet
  • "Aux" bemenet

[oldal:De hol a középtartomány?]

A rendszer telepítése garantáltan nem okozhat gondot senkinek sem. Az összes szatellit kábelének vége RCA-dugóban végződik és színkóddal van ellátva, így biztosan oda dugjuk, ahova kell. A hangkártya csatlakoztatására szolgáló két kábel is színkódos, megfelel a szabványnak.

A szatellitek kábele megfelelő hosszúságú, legalábbis egy kisebb szobához. A hátsó hangszórók vezetéke 4 méter, az elsők 2,5 méterest kaptak. A távirányító kábele szintén 2,5 m-es. A távirányító digitális vezérlésű, a módválasztó gombbal "gaming" és "stereo 2x" üzemmódok közül választhatunk. Működésében tökéletesen megfelel az Altec 461-nél látott távirányítónak, az egyetlen különbség, hogy nem lehet sima sztereó üzemmódot választani, bár erre nem is nagyon van szükség. A "gaming" a normál 4-csatornás működést jelenti, míg a sztereó 2x az első bemenetre vagy az aux, másoldlagos bemenetre érkező jelet teszi ki a hátsó csatornákra is.

Lehet állítani a mély és magas tartomány hangerejét, az első és hátsó hangszórók közötti arányt. A fejhallgató csatlakozó itt is a távirányító végén kapott helyet. A távirányító és a szatellitek is alumínium tartókeretet kaptak, melyek kellő súlyúak, és a dizájn alapját képezik.

Mivel a rendszer teljesítménye jóval alacsonyabb a 641-es rendszernél, az ott tapasztalt nagy hangerő"lépték" itt nem jelentkezik, pontosabban nem annyira érzékelhető.

A teszt alapját SonicFury hangkártya, s néhány játék, DVD-film, CD és MP3 állomány alkotta, szokás szerint. A tesztelésben részt vett a Sonic Foundry SoundForge program is, mellyel a frekvenciaátvitelt lehet kontár módon megvizsgálni. Persze csak fül, azaz érzékelés alapján, mivel mikrofon nincs megfelelő, s a szobám sem éppen egy süketszoba...

A mélysugárzóval kezdtem a tesztelést, mivel hihetetlen adatot állít az Altec: 30 Hz alsó határ! A szög azonban gyorsan előbukkant a zsákból: noha a sub már 33-37 Hz-en reagál a hangkártyából érkező jelre, megfelelő szinten hallható hangot csak olyan 45-50 Hz körül kezd el kiadni magából. Falrengető dörejeket ezért felesleges várnunk tőle.

A vágási frekvencia nekem úgy tűnt, hogy viszonylag magasabbra van helyezve, valahol 200-220 Hz körül lehet, pontos információt erről nem árul el a cég.

A szatellitek teszteléséhez bizony most jól jönnének az ideális körülmények, szükség lenne rá. Hallomás alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a Neodymium hangsugárzók az alsóbb frekvenciákon, körülbelül 2200 Hz-ig nem jeleskednek a hangok visszaadásában, hiányosnak, gyengének tűnik ez a tartomány.

Sajnos a DVD-lemezek, MP3-ak, CD-k meghallgatásakor is egyértelműen kitűnt, hogy kevés a középtartomány, a szatellitek nem megfelelő szinten sugározzák le az általában középsugárzó által lefedett területet.

Játékok alatt nem érezzük ennek hatását igazán, de zene és DVD alatt zavaró lehet, főleg igényesebb hallgató számára. A hangkártya equalizerével, a szett hangerőszabályzójával be lehet állítani egy többé-kevésbé optimális szintet, de a hangzása ekkor is furcsa, magas színezetű. Ezt DVD filmek alatt is érezni lehetett, kifejezetten kihangúlyozta a hiányt a 4 csatornás lekeverés fantom centere.

A teljesítménnyel, hangerővel nincs probléma és a zajjal sem. Alapzaja egyáltalán nincs a rendszernek. Nagyobb hangerőre feltekerve a subwoofer kitűnően állta a megmérettetést, tisztán szólt. A szatellitekkel sem volt ilyen probléma, zavaró torzulást nem lehet hallani. Ha az Altec 641 is hasonló alapokra építkezne, semmi kifogásolnivaló sem lehetne benne.

[oldal:Végszó]

A helyzetet lehet, hogy kissé katasztrófálisan festettem le, természetesen ez azért nem ennyira súlyos, nem jelenti azt, hogy a rendszer teljesen használhatatlan lenne, sőt! Van, aki kifejezetten kedveli a kiemelt magas -- és mély -- tartományokat. Ezt a rendszer alapból nyújtja, legalábbis a magas részét. Felfoghatjuk egyfajta átdizájnolt ATP4-5 rendszernek is, melyből hiányzik a lefelé néző középsugárzó -- és ezzel a tartományok egy bizonyos hányada.

Játékra, minimális zenére, DVD-re tökéletesen megfelelő lehet. Külalakja formabontó, így ha valaki erre is nagy hangsúlyt fektet, számoljon ezzel a rendszerrel is. Feltétlenül az asztal, szoba dísze és még lakótársaink is toleránsabbak lehetnek, ha egy ilyen rendszerrel kergetjük őket őrületbe Q3, CounterStrike csatáink során.

A rendszert a Pixel Multimédia bocsátotta a rendelkezésünkre, köszönjük a lehetőséget.

Szólj hozzá a fórumban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról