Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
IoT + VR + AI in da house! >>>> HWSW mobile!, november 29-30!

Hogyan szól a Jazz?

Barna József, 2001. június 28. 04:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Azt már régóta tudjuk, hogy "a 'Rock'n Roll' az nem egy tánc". E cikkben pedig azt próbáljuk bizonyítani, hogy a Jazz nem csupán egy zenei műfaj, hanem olykor-olykor egy olcsó, ám mégis minőségi házimozi rendszer alapja is lehet.

E cikket a HWSW tiszteletbeli tagja, tm írta.

Bár a hazai kiadók nem igazán kényeztetik el a filmszerető, DVD-lejátszóval rendelkező közönséget, mégis egyre inkább elterjedőben vannak a házimozi rendszerek, amelyek egyik legfontosabb eleme a lejátszó mellett a hangrendszer, illetve annak minősége.

Szinte már közhelyes, hogy a DVD előnye nemcsak a kiváló és magas szintű képminőségben rejlik, hiszen akár többféle nyelven, különféle változatokban felvitt hangsávok is választhatók a filmanyag mellé. Természetesen a kívánt hangzás előállításához megfelelő erősítő vagy dekóder szükséges. Bár a műszaki cikkek ára inkább lefelé, mint fölfelé mozog, ezek a rendszerek még mindig csak viszonylag magas árért szerezhetőek be.

Manapság itthon nem támasztják alá a számítógépes DVD-lejátszók sikerét az eladási statisztikák, és a kezdetben még lelkes vásárlóközönség optimizmusa is némileg csillapodott. Az eladás nagyobb részben a brand gépek, főleg a hordozható gépek piacára korlátozódik. Ez többféle okra is visszavezethető lenne, de elsőként talán kiemelhető a filmek viszonylag magas fogyasztói ára, vagy akár az írható lemezek ára, és némileg talán a hazai megjelenések folyamatos visszáságai is. Adalék lehet az is, hogy a korábban beharangozott soklemezes játékok, legalábbis itthon, sikeresen elkerülték a DVD formátumú megjelenést.

A DVD kölcsönzők szaporodtával talán ezen okok, akadályok némelyike elhárul majd, hiszen a filmbarátok könnyebben juthatnak hozzá aktuális csemegékhez anélkül, hogy a havi fizetésből megrázóbb összeget kéne félretenniük. Éppen ezért gondolom, hogy mindazok, akik már rendelkeznek lejátszóval odahaza, de még asztali masinára nem futotta a pénzükből, esetleg meggondolás tárgyává teszik számítógépes rendszerük feljavítását. Pontosan nekik lehet érdekes alternatíva a Jazz DE-006 dekódere, amely egy darabig nálam villogtathatta tudását.

Mivel a hangzás nagyban függ attól, hogy milyen hangfalakat aggatunk a rendszer köré, ezért igazából itt egy összehasonlító tesztnek kellene következnie, erre azonban egyelőre nincsen lehetőség. Részben azért, mert idehaza nehezen beszerezhetőek és drágák is az 5.1-es hangfalrendszerek, másrészt pedig azért, mert én kimondottan az asztali rendszerek híve vagyok, és az összehasonlítási alapom is erre épülne. Szeretném tehát előrebocsátani, hogy aki a következő oldalakon szakszöveget vár, az csalódni fog. A továbbiakban ugyanis a saját szubjektív élménybeszámolómat olvashatjátok.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Idén ismét önálló szekciót kapnak a feltörekvő technológiák a HWSW mobile! konferencián. November 29-30!