Szerző: Bodnár Ádám

2000. augusztus 23. 00:00

Pentium 4: a holnap processzorának mai gondjai

Az Intel Developer Forum konferencián több helyről is felröppentek olyan információk, miszerint a Pentium 4 magjának mérete minden várakozást megdöntve 217 mm2-re sikerült.

Az Intel Developer Forum első napján természetesen a Pentium 4 körül forgott a világ. A hírek szerint az Intel 1,5 és 2 GHz sebességen működő példányokat is bemutatott. Ám azt természetesen nem hozták nyilvánosságra, hogy ezen sebességek eléréséhez milyen hűtést használtak. Információink szerint az 1,4 GHz órajelen működő Pentium 4 processzor 1,7V feszültséget és 39A áramerősséget igényel, ezért várhatóan igen komoly hűtés szükséges majd a működéséhez.

A konferencián több helyről is felröppentek olyan információk, miszerint a Pentium 4 magjának mérete minden várakozást megdöntve 217 mm2-re sikerült. Ez 28%-al haladja meg az elemzők korábbi 170 mm2-es "tippjét", és több, mint kétszer nagyobb a Pentium III és Celeron processzorok 100 mm2-es magjánál.

Miután jelenleg mind a Pentium III, mind a Celeron ugyanolyan 0,18 mikronos technológiával készül, mint a Pentium 4, látható, hogy egy Pentium 4 processzor legyártásához több, mint kétszer annyi nyersanyag szükséges. Másrészeről a legyártható darabok mennyisége is erősen korlátozott, hiszen adott wafer-ből kevesebb, mint feleannyi Pentium 4 készíthető, mint Pentium III vagy Celeron. Ráadásul az Intel már most is komoly gyártási problémákkal küzd, és ez igen erőteljesen befolyásolhatja a Pentium 4 processzorok kereskedelmi megjelenését és a processzorok árát.

[oldal:A Pentium 4 jövője]

Az elemzőket szintén aggasztja a Pentium 4-be épített alkatrészek száma. Az Intel szerint a processzor nem kevesebb, mint 42 millió tranzisztort tartalmaz, ami szintén jelentősen több, mint a Pentium III-ba kerülő közel 28 millió.

Ezért van olyan nagy jelentősége a 2001-es évnek a Pentium 4 életében, ugyanis az Intel ekkortól 0,13 mikronos technológiával szeretné a processzorokat gyártani, ráadásul átttérnek a 300 mm átmérőjű wafer-ek használatára.

Bár az Intel hivatalosan nem erősítette meg és nem is cáfolta a 217 mm2-es magméretet, szinte bizonyos, hogy az Intel Developer Forum hátralevő napjaiban hivatalos állásfoglalást is hallhatunk majd a témáról.

A Pentium 4 hivatalos bejelentése 2000 októberére várható, az első példányok 1,4 GHz-en működnek majd. Azt azért természetesen tudnunk kell, hogy a processzor órajele csak az egyik azon tényezők közül, amelyek a tényeges teljesítményt meghatározzák."Bár az 1 GHz Pentium III-hoz képest az 1,5 GHz sebességű Pentium 4 órajele 50%-al magasabb, az eltérő architektúrából eredő teljesítménynövekedés közelebb áll a 20%-hoz, mint az 50-hez"- mondta Peter Glaskowsky, a MicroDesign Resources elemzője.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Pentium 4 architektúrája tulajdonképpen egy átvezetés a "gigahertzek világába" (pl. 20-szintű pipeline, stb.). Ez azt jelenti, hogy a Pentium 4 valós teljesítménytöbblete azokban az órajeltartományokban jelentkezik, amelyeket a Pentium III már képtelen lenne elérni. Ám nem szabad elfeledkeznünk az AMD új processzorairól (belelértve a Thunderbird-öt), amelyek a gyártó tervei szerint 2001 elején már elérik az 1,5 GHz sebességet. És a jelek szerint a támogatottság és az olcsóbb ár egyaránt az AMD Thunderbird oldalán állnak majd. Ebből is látható, mennyire fontos lehet az Intel számára a 0,13 mikronos gyártástechnológiára való átérés, és a Pentium 4 több gigahertzes sebességre való gyorsítása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról