Szerző: mz

2000. május 18. 00:00

Samsung digitális jövő

A Samsung ma látványos termékbemutatón mutatta be, hogy hogyan képzeli jövőnket. A látomást a cég a Samsung DigitALL - everyones invited szlogennel reklámozza, mely jól tükrözi az elképzeléseket. A termékbemutatón nemcsak hazánkból, hanem a környező országokból is többen érkeztek, így többek közt Albániából, Csehországból, Szlovéniából.

A Samsung ma látványos termékbemutatón mutatta be, hogy hogyan képzeli jövőnket. A látomást a cég a Samsung DigitALL - everyone's invited szlogennel reklámozza, mely jól tükrözi az elképzeléseket. A termékbemutatón nemcsak hazánkból, hanem a környező országokból is többen érkeztek, így többek közt Albániából, Csehországból, Szlovéniából.

A cég tavaly ünnepelte 30. születésnapját. Ez idő alatt - attól függetlenül, hogy a névvel szemben milyen előítéleteink vannak nekünk, magyaroknak - kétségtelenül a világ vezető elektronikai óriásai közé nőtt fel. Ezt jelzi, hogy világelső a DRAM, SRAM memóriák piacán, a legnagyobb monitorgyártó, vezető az LCD kijelzők és CDMA telefonok területén. A cég stratégiája az, hogy az erősödő verseny, a gyors változások adta lehetőségeket meglovagolva tegyen szert egyre nagyobb részesedésre a piacon. A háztartási készülékeket, a szórakoztató elektronikai, multimédia eszközöket, a telekommunikációs termékeket előállító ágazata saját félvezetőgyártásán alapul. Ez a sokszínűség teszi lehetővé a megoldások integrációját is, mely talán a legfontosabb elem a Samsung hosszú távú stratégiájában.

Mint Benkó Sándor - aki most nem mint zenész, hanem mint mérnök volt jelen - elmondta, a világ, melyben élünk, egyre gyorsabban változik. A felhasználóknak nincs több évtizedük, hogy egy újabb találmány gondolatához, majd használatához hozzászokjanak. Önmagában a készülékek pontos kezelésének elsajátítása is megterhel egy átlagembert - így az elsődleges szempont a fejlesztéseknél a könnyű kezelhetőség. A kezelhetőség, az egyszerűség és a funkciók egyesítése az egyik fő elem, mely a jövőt jellemezni fogja. A másik a digitális adatfeldolgozás. Mint Benkó elmondta, az emberiség egyik fontos lépése az volt, amikor megtanulta az analóg világot, az analóg jelek digitális úton tárolni, feldolgozni. Ezzel jelent meg a lehető legegyszerűbb gondolkodás, a bináris számrendszer igen-nem gondolkodása, melyből továbbépítkezve egy új, digitális világot alakíthatunk ki magunknak.

Vajon hogy néz ki ez az új digitális világ a Samsung elképzelései szerint?

Az egyik kulcsszereplő a SmartMedia kártya lesz. Ezeken a kártyákon tetszés szerint tárolhatunk képeket, zenét, filmet, egyéb adatokat. Ha kedvesünknek meg akarunk mutatni egy új produkciót, azt csak rá kell másolnunk egy SmartMedia kártyára, majd odaadni neki. A tartalmat az a digitális személyi asszisztens fogja megjeleníteni, mely mindenkinek az íróasztalán, zsebében helyet kap.

[oldal:A tények]

Persze mindez eddig mesének is tűnhet, de a képzelgéseket - melyek így valósággá váltak - kézzelfogható termékek is alátámasztották. Néhányat kiemelnék közülük.

Mp3 telefon: a készülék egy mp3-lejátszót, egy mobiltelefont és egy diktafont egyesít. Képes a hangvezérelt tárcsázásra, a telefonbeszélgetéseket kb. 120 perc időtartamig azonnal rögzíthetjük is vele, illetve külön diktafonként is használhatjuk egy üzleti tárgyaláson vagy egyetemi előadáson. Súlya vékony akkumulátorral mindössze 90 gramm körül mozog. Sajnos jelenleg csak az Ázsiában elterjedt CDMA változata létezik, a GSM verzió megjelenése a közeljövőben várható.


I-Max Smartphone: egy mobiltelefon és egy PDA futurisztikus, tojásdad alakú ötvözése. Személy szerint nagyon szeretnék egy hasonló készüléket - az ötlettel ugyan nem a Samsung környékén találkoztam először, de ők voltak azok, akik kezembe is tudtak adni egy működő példányt. A készülék egymagában használható mobil Internet-elérésre, rendelkezik határidőnaplóval, számológéppel, képeket is kezelő jegyzettömbbel, képes az írásfelismerésre - talán az mp3-lejátszás hiányzik még belőle. Mindezeket a funkciókat egy 120 x 240-es LCD érintőképernyő segítségével érhetjük el.


TV-Monitor: a SyncMaster150/170 MP modell egy TFT monitort és egy TV-t egyesít. Azt hiszem, ezen nincs mit rágódni: a számítógépen folytatott munka mellett TV-t is nézhetünk, esetleg internetes jegyrendelés mellett megtekinthetünk egy rövidebb videofilmet az úti célról. A kijelző kezelése könnyű, megjelenése elegáns. A képminőséget digitális szűrőkkel javítja, a megjelenített képen 64x digitális zoomolásra képes.



Photo Yepp: a Yepp sorozat egyik tagjáról nemrég készült egy teszt, most megtudtam, hogy a készüléknek testvérei is vannak. Ezek egyike a Photo Yepp, mely nemcsak zenét, hanem képeket, dalszövegeket is tud tárolni, majd azokat egy 2 colos színes LCD kijelzőn jeleníti meg. Így zenehallgatás közben követhetjük a számok szövegeit, esetleg képeket nézegethetünk az együttesről.




Karóra-telefon: a Watchphone karórának kicsit bumfordni, mobiltelefonnak viszont kimondottan kicsi. Súlya 50 gramm alatt mozog, karunkra szíjjal rögzíthetjük. Érdekessége, hogy PDA funkciókkal is rendelkezik. Képes hangvezérelt tárcsázásra, és nem utolsósorban vízálló.


Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, le is kell hűtsem azt. Sajnos a készülékekre inkább csak az ázsiai elérhetőség jellemző, közülük sok még ott is újdonságnak számít. Amint módunk lesz rá, és a készülékek hazánkba is megérkeznek, igyekszünk teszteket, részletesebb ismertetőket közölni róluk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról