:

Szerző: Bányai György

2009. április 29. 12:26

A mikronégyharmados gépekhez már Voigtländer, Leica és Carl Zeiss optikák is illeszthetők

A Cosina bejelentette mikronégyharmados szabványú optikát fogadó gépekre illeszthető M-mount adapterét, melynek segítségével a rendszer szerint épülő vázaknál Voigtländer, Leica és Carl Zeiss lencsék is kiegészíthetik a Zuiko és az Olympus kínálatát.

[HWSW] A Cosina bejelentette mikronégyharmados szabványú optikát fogadó gépekre illeszthető M-mount adapterét, melynek segítségével a rendszer szerint épülő vázaknál Voigtländer, Leica és Carl Zeiss lencsék is kiegészíthetik a Zuiko és az Olympus kínálatát.

Jelenleg a mikronégyharmados rendszert kívánók a Panasonic G1, illetve a Panasonic GH1 gépek közül válogathatnak, de az Olympus is közeleg új gépével. Az adapter tovább tágítja a mikronégyharmados gépek felhasználóinak lehetőségeit, akik eddig csak a saját szabványuk szerinti optikákat tehettük, illetve a Panasonic által kínált közbetét segítségével a szülőszabvány, vagyis a négyharmados rendszer szerint készült lencséket.

A Panasonic annak érdekében, hogy ne gondoljanak a négyharmados rendszerre berendezkedett vásárlók arra, hogy a váltás használhatatlanná teszi a meglévő optikákat, kiadott egy közgyűrűt, mely a mikronégyharmados rendszer rövidebb, 20 milliméteres optika-szenzortávolságát visszaemeli az anyaszabvény 40 milliméterére, megteremtve a korábbi, sokszor igen drága és igen jó minőségű lencsék továbbhasználhatóságát.

A Cosina új adaptere sajnos nem ad teljes komfortot, az alkalmazható optikák csak mechanikus úton kapcsolódnak a vázhoz, így azok számára ajánlható, akik a fókuszálást is kézzel végzik, hiszen elektronikus úton az adapter a váz és az optika között semmit nem közvetít. Az adapter már kapható, 205 dollárt kell érte fizetni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.