Szerző: Koi Tamás

2009. április 14. 10:30

Jövő héttől automatikus frissítésként is itt az Internet Explorer 8

A jövő hétfőtől jelentősen bővülhet az Internet Explorer 8 webböngésző felhasználói bázisa, a program ugyanis ettől a naptól töltődik le a beállításoktól függően automatikusan a korábbi verziókat futtató felhasználók számítógépeire. Az új verziót nem muszáj telepíteni, azonban ha egyszer installálták a számítógépre, nem lehet visszavonni a folyamatot.

[HWSW] A jövő hétfőtől jelentősen bővülhet az Internet Explorer 8 webböngésző felhasználói bázisa, a program ugyanis ettől a naptól töltődik le a beállításoktól függően automatikusan a korábbi verziókat futtató felhasználók számítógépeire. Az új verziót nem muszáj telepíteni, azonban ha egyszer installálták a számítógépre, nem lehet visszavonni a folyamatot.

Az Internet Explorer 8-as változata március 19-én jelent meg, a program első publikus bétája ezt megelőzően több mint egy évvel, 2008 március 6-án debütált. A második béta tavaly augusztus 28-án érkezett, a végleges kódot tartalmazó, kiadásra jelölt verzió pedig idén január végén vált elérhetővé. Azokhoz a felhasználókhoz, akik kipróbálták a korábbi tesztváltozatok valamelyikét, már a múlt héten eljutott automatikus frissítésként a végleges verzió, a többi számítógépre a jövő héttől érkezik frissítés.

A Microsoft a nagyobb frissítőcsomagok megjelenésekor megszokott gyakorlathoz igazodva, a szerverek túlterhelését elkerülve nem egyszerre, hanem több hullámban indítja el az automatikus frissítési folyamatot. A böngésző a letöltést követően akkor sem települ automatikusan a számítógépre, ha egyébként automatikus telepítés lett beállítva, a felhasználó választhat, hogy azonnal vagy később kéri a telepítést, netán nem él a lehetőséggel. Utóbbi választása esetén a program a későbbiekben az Internet Explorer 8 weboldaláról, vagy a Windows Update-ről érhető el opciós frissítésként.

A szoftvercég ezzel együtt továbbra is a vállalati rendszergazdák rendelkezésére bocsátja azt a blokkolóeszközt, mellyel megakadályozható az Internet Explorer webböngésző 8-as változatának automatikus telepítése. A programnak nincs hatása azokon a számítógépeken, melyekre valamelyik korábbi tesztváltozatot már telepítették, illetve a többi hasonló célt szolgáló frissítésblokkolóval egyetemben csak a Windows Update frissítőszolgáltatások működésére van hatással, azaz az olyan, vállalati szintű frissítőrendszerek működését nem befolyásolja, mint a Windows Server Update Services (WSUS), vagy a System Management Server (SMS).

Az Internet Explorer 8 közzététele az automatikus frissítési rendszereken keresztül várhatóan jelentősen hozzájárul majd a böngésző piaci térnyeréséhez -- de jobbára csak a korábbi IE-felhasználók körében. A több tízezer, elsősorban tengerentúli weboldalt auditáló Net Applications felmérése szerint az új változat népszerűsége egyelőre lassan de biztosan nő: az Internet Explorer piacrészesedése két hete még csak 2,7 százalék volt, múlt héten azonban már 3,7 százalékon állt a mutató.

A statisztikák szerint az új verzió ugyanakkor nem csábítja vissza az alternatív böngészők felhasználóit, így a Firefox, a Safari és a Chrome népszerűsége kisebb-nagyobb mértékben hónapról-hónapra nő, míg az Internet Explorer folyamatosan piacot veszít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról