Szerző: Koi Tamás

2009. április 10. 16:06

Egyre többet várunk a mobiltelefonoktól, de az extra funkciók használata még nem általános

A mobiltelefonok képességei ma már az alapmodelleknél sem csupán a telefonálásra terjednek ki, a készülékek egyre több funkciót egyesítenek magukban, a vásárlók jelentős része pedig a jelek szerint igénylik is ezeket a funkciókat, bár nagy részük valójában alig használja őket -- legalábbis ez derül ki az ABI Research frissen közzétett kimutatásából.

[HWSW] A mobiltelefonok képességei ma már az alapmodelleknél sem csupán a telefonálásra terjednek ki, a készülékek egyre több funkciót egyesítenek magukban, a vásárlók jelentős része pedig a jelek szerint igénylik is ezeket a funkciókat, bár nagy részük valójában alig használja őket -- legalábbis ez derül ki az ABI Research frissen közzétett kimutatásából.

A cég 1015 különböző korú és társadalmi státuszú amerikait kérdezett meg arról, milyen funkciókat tartanak fontosnak a különböző árkategóriába tartozó mobiltelefonoknál, saját telefonjuk ezek közül mivel rendelkezik, illetve mely képességeit használják ki ténylegesen a készüléknek. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége gyakorlatilag alig használja ki telefonja tudását: a válaszadók 80 százaléka a telefonjába épített funkciók mindössze 20 százalékát használja rendszeresen.

A kutatás egyik legmeglepőbb eredménye éppen az új technológiákra kevéssé nyitott középkorúak és idősebb tulajdonosok körében született: a 40-59 éves korosztály több mint ötven százaléka már a legolcsóbb, 50 dolláros ársávban kapható telefontól is elvárja az érintőkijelzőt. Az ABI Research szakemberei szerint ennek alighanem az lehet az oka, hogy ez a réteg még emlékszik az érintőkijelzős PDA-kra, több középkorú felhasználó a fiatalabb éveiben rendelkezett ilyen eszközzel, ezért magától értetődőnek érzik, hogy egy akár évtizedekkel később kapható kommunikációs eszköz rendelkezzen ilyen képességgel.

A mobiltelefonok legnépszerűbb extra funkciói közt a válaszadók több mint fele említette a fényképezőgépet, a videorögzítési képességet, a zenelejátszást, az internetelérést, az e-mail küldést-fogadást és az azonnali üzenetküldési lehetőséget. Nem túl meglepő módon leginkább a fiatalabb, 18-25 éves korosztály használja előszeretettel ilyen célokra is mobiltelefonját. A válaszadók nagy többsége egyetértett abban, hogy egy mai modern mobiltelefonnál már alap kell legyen a zenelejátszási képesség, az internetelérés és az e-mail hozzáférés, függetlenül attól, mennyibe kerül a készülék.

A felmérésből az is kiderül, hogy a felhasználókat a legkevésbé sem érdekli a mobiltelefonok TV-kimenete, emellett nincs igény a sztereó hangszórókra, valamint meglepő módon a navigációra sem. Utóbbi kapcsán a szakemberek úgy látják, hogy a PNA-k mellett a mobiltelefonok navigációs funkciója ma még nem jelent valós alternatívát, nem beszélve arról, hogy a mobiltelefonos navigálás többnyire olyan, plusz (adatforgalmi) költségeket is felvet, melyek egy navigációs eszköznél nem jelentkeznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról