Szerző: Koi Tamás

2009. március 30. 10:55

Két kritikus hibát javít a Firefox új verziója

Pénteken új biztonsági gyorsjavítást adott ki a Mozilla a Firefox webböngészőhöz -- a program frissítése két kritikus biztonsági rést foltoz be, ezek egyikét az a német informatikus hallgató fedezte fel, aki a március közepén tartott PWN2OWN hackerversenyen három böngészőt is feltört.

[HWSW] Pénteken új biztonsági gyorsjavítást adott ki a Mozilla a Firefox webböngészőhöz -- a program frissítése két kritikus biztonsági rést foltoz be, ezek egyikét az a német informatikus hallgató fedezte fel, aki a március közepén tartott PWN2OWN hackerversenyen három böngészőt is feltört.

A Firefox 3.0.8-as verziója a vártnál pár nappal hamarabb jelent meg: a Mozilla múlt csütörtökön április elsejére datálta a javítást kiadását. A webböngésző idei harmadik javítása a hackerversenyen felfedezett sebezhetőség mellett egy másik, szintén kritikus besorolást kapott sérülékenységet is javít. Utóbbi lehetővé teszi a támadó számára, hogy egy a weboldalba ágyazott rosszindulatú XSL-kód segítségével a böngésző összeomlásával kártékony kódot futtasson a számítógépen.

A Pwn2Own hackerversenyen felfedezett kritikus biztonsági hiba szintén a Firefox összeomlására játszik: egy Nils nevű német hacker az XML felhasználói interfész leírónyelvének sebezhetőségére hívta fel a figyelmet a rendezvény során. A 25 éves informatikus hallgató a biztonsági rés felfedezéséért és demonstrálásáért 5000 dolláros pénzjutalomban részesült a versenyt szponzoráló 3Comtól. Nils a Firefox mellett az Apple és a Microsoft böngészőinek legújabb verzióit is feltörte.

Az Apple még nem adott ki javítást a felfedezett biztonsági résre, a végleges Internet Explorer 8-ban azonban már kijavították azt a hibát, melyet a hacker a böngésző kiadásra jelölt verziójában fedezett fel, igaz, a Windows XP-t futtató számítógépekre továbbra is veszélyt jelent a sebezhetőség.

A Firefox 3.0.8 Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekhez fejlesztett változata a szokás szerint elérhető a Mozilla letöltési oldaláról, illetve a böngésző frissítési szolgáltatásán keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról