Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 13. 11:39

A Safari a leggyorsabb böngésző a Futuremark szerint

A böngészőháború fellángolásával kiemelt figyelmet kapott az egyes szoftverek sebessége. Ahogy a weboldalak bonyolódnak, a felhasznált technikák fejlődnek, a webalkalmazások egyre összetettebbek lesznek, az oldalak megjelenítése is egyre lassul, ha nincs kéznél egy gyors webböngésző.

[HWSW] A böngészőháború fellángolásával kiemelt figyelmet kapott az egyes szoftverek sebessége. Ahogy a weboldalak bonyolódnak, a felhasznált technikák fejlődnek, a webalkalmazások egyre összetettebbek lesznek, az oldalak megjelenítése is egyre lassul, ha nincs kéznél egy gyors webböngésző.

Számos teszt született már a böngészők összehasonlítására, most egy újabbal bővült ezek sora. A Peacekeeper érdekessége, hogy a tesztprogramjairól ismertté vált Futuremark fejlesztette, amely korábban a 3DMarkkal, illetve a PCMarkkal alapozta meg hírnevét. Az ingyenesen elérhető Peacekeeper egy online alkalmazás, amely éles weboldalak viselkedéséből vett minták, feladatok (pl. keresés, renderelés, JavaScript-futtatás) segítségével méri a böngészők sebességét.

A Peacekeeper nem csak tesztel, hanem az eredményeket meg is őrzi és összehasonlíthatóvá is teszi, az egyre duzzadó adatbázis pedig segítséget nyújt a legjobb böngésző kiválasztásához. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egyébként a leggyorsabb böngésző a Safari 4, ezt szorosan követi a Google Chrome, az Opera és a Firefox 3 már jelentősen le van szakadva, a leglassabb pedig az Internet Explorer 7. Ugyanazon a PC-n futtatva a sebességkülönbség a Safari és az IE7 között majdnem hétszeres.

A közösségi oldalak, videomegosztók vagy akár a webes levelezők komolyan leterhelik a böngészőt. A Peacekeeperben elvégzett tesztek szerint a ma elérhető népszerű programok sebessége között látványos különbség van, vagyis a felhasználók a számítógép helyett a böngésző cseréjével is érezhetően nagyobb sebességre válthatnak. Persze a sebesség nem minden, a böngészők között ezerféle szempont alapján lehet rangsort felállítani, az azonban egyértelmű, hogy a gyorsaság ma már alapkövetelmény.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról