Szerző: Koi Tamás

2009. január 26. 10:22

A tervezettnél tovább marad letölthető a Windows 7 bétája

Továbbra is hatalmas az érdeklődés a Microsoft következő generációs asztali operációs rendszere, a Windows 7 bétája iránt. A szoftvercég kezdetben úgy kalkulált, hogy csupán 2,5 millió licenckulcsot ad ki a tesztváltozathoz, ezt a korlátozást azonban később ejtették Redmondban -- most pedig a letöltés elérhetőségének határidejét tolták ki több mint két héttel.

[HWSW] Továbbra is hatalmas az érdeklődés a Microsoft következő generációs asztali operációs rendszere, a Windows 7 bétája iránt. A szoftvercég kezdetben úgy kalkulált, hogy csupán 2,5 millió licenckulcsot ad ki a tesztváltozathoz, ezt a korlátozást azonban később ejtették Redmondban -- most pedig a letöltés elérhetőségének határidejét tolták ki több mint két héttel.

Az eredetileg tervezettnél későbbi időpontban, február 10-én veszi le a Microsoft a hivatalos letöltési oldalról a Windows 7 első bétáját -- írják az operációs rendszer fejlesztői blogján. "Olyan nagy az érdeklődés a Windows 7 béta iránt, hogy úgy döntöttünk, február 10-ig meghosszabbítjuk a letöltési lehetőséget, hogy senki ne maradjon le róla" -- olvasható a blogon. A rendszer az adott időponttól kezdve nem fogad be újabb letöltési kérelmet, azok számára, akik korábban elkezdték letölteni gépükre a programot, és átlépik a határidőt, február 12-ig érhető el a letöltési szerver.

A Windows 7 egyaránt megjelenik 32 és 64 bites változatban. A Microsoft weboldaláról mindkét lemezkép letölthető, a 32 bites verzió mérete 2,4 gigabájt, a 64 bites a binárisok megnövekedett mérete miatt ennél némileg nagyobb, 3,1 gigabájt méretű. A szoftver telepítéséhez legalább 1 GHz-es processzorral, 1 gigabájt memóriával és 16 gigabájt szabad lemezterülettel kell rendelkeznie a PC-nek, emellett nem árt egy legalább 128 megabájt grafikus memóriával felvértezett, DirectX 9-gyorsításra képes videokártya sem. A minimális hardverkövetelmény nagyjából megegyezik a Windows Vistáéval.

Az új operációs rendszer bétaváltozatának megjelenésekor -- január 9-én -- jelentkező hatalmas érdeklődés gyakorlatilag azonnal két vállra fektette a Microsoft letöltési szervereit. A vállalat ezt követően leállította a letöltéseket és kibővítette az azokat kiszolgáló szerverparkot, majd 24 óra elteltével ismét megnyitotta az oldalt az érdeklődők előtt. A Windows 7 bétaváltozatát az eredeti tervek szerint január 24-ig lehetett volna letölteni a Microsoft szervereiről, a módosult határidő révén azonban a rendszer először január 27-én figyelmezteti az oldalra látogató felhasználókat arra, hogy hamarosan leveszik az oldalról a letöltési opciót.

A Microsoft ezzel együtt leszögezi, hogy a Windows 7 bétájához használható termékkulcsok február 12. után is elérhetők lesznek. A program aktiválás nélkül is működik 30 napig, de az aktivált szoftver sem használható 2009. augusztus 1. után -- valószínűleg ekkorra már egy újabb előzetes változat elérhető lesz a Windows 7-ből. Az MSDN és TechNet előfizetők a fenti határidő letelte után is hozzáférhetnek az operációs rendszer próbaváltozatához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról