Szerző: Bodnár Ádám

2009. január 19. 16:36

A virtuális gépek könnyen a cégek fejére nőhetnek

[Vnunet/HWSW] A virtualizáció számos erőforrásproblémára megoldást jelenthet ugyan, azonban a féktelen alkalmazása legalább annyi problémát szül. Egy brit felmérés szerint a virtualizációt alkalmazó cégek kétharmada nem is tudja pontosan, hány virtuális gépet használ.

[Vnunet/HWSW] A virtualizáció számos erőforrásproblémára megoldást jelenthet ugyan, azonban a féktelen alkalmazása legalább annyi problémát szül. Egy brit felmérés szerint a virtualizációt alkalmazó cégek kétharmada nem is tudja pontosan, hány virtuális gépet használ.

A Morse nevű IT-tanácsadó megbízásából készített tanulmány 100 brit vállalatnál vizsgálta a virtualizáció használatát. A felmérés eredményei azt mutatják, a cégek nem használnak megfelelő menedzsment-eszközöket a virtuális gépek nyomon követésére, amelynek eredményeképp a VM-ek egyszerűen elárasztják a szervereket, megbénítják a tárolóeszközöket és végül a teljes infrastruktúrát -- a szükségtelenné vált virtuális gépek lekapcsolását és törlését már senki sem érzi fontos feladatnak.

Bár a kutatásban szereplő vállalatok több mint fele állította magáról, hogy rendelkezik a virtualizációs felügyeleti eszközökkel, az IT-vezetők kétharmada nem tudta megmondani, hány virtuális gép üzemel a cégénél. "A felsővezetés azt gondolja, hogy sikerrel bevzették a virtualizációt, azonban a technika nem mindig azt teszi, amit várnak tőle. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy teljes ellenőrzésük alatt tartják a virtuális infrastruktúrát, és ez aggasztó" -- vélekedett Tom Brand, a Morse senior tanácsadója.

A felmérésben szereplő vállalatok több mint harmada decentralizálva felügyeli a virtuális gépeket, ami azt eredményezi, hogy több felhasználónak vagy felhasználói csoportnak is joga van virtuális gépeket létrehozni vagy törölni -- menedzsment-szemmel valóságos rémálom. Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek azonban gondos tervezéssel és alapos bevezetéssel, valamint megfelelő kommunikációval kivédhetők, na meg persze hatékony felügyeleti alkalmazások használatával.

Ez azonban csak "zöldmezős" beruházások esetén igaz, ha valaki már bevezetett valamilyen virtualizációs megoldást ami kezd a fejére nőni, nincs más megoldás, a jelenlegi helyzet köré kell valamiféle stratégiát tervezni és végrehajtani. Szintén fontos a megfelelő jogosultságok kezelése a virtuális gépek életciklusa szempontjából, azonban nem szabad átesni a ló túloldalára és "túlszabályozni" a dolgokat, ugyanis ennek pont a virtualizáció egyik előnye, a rugalmasság láthatja kárát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról