:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 30. 08:54

Fájlcserélőkön már elérhető a Windows 7 első bétája

Idő előtt kiszivárgott a Windows 7 első bétája, amelyet a Microsoft csak 2009 elején tervezett kiadni. A várhatóan egy év múlva megjelenő operációs rendszer legfrissebb tesztverziója már felbukkant a legtöbb fájlcserélő hálózaton, gondos kezek még VMware virtuális gépet is készítettek belőle, így a kísérletező kedvűek anélkül próbálhatják ki a Windows 7-et, hogy feltelepítenék.

[HWSW] Idő előtt kiszivárgott a Windows 7 első bétája, amelyet a Microsoft csak 2009 elején tervezett kiadni. A várhatóan egy év múlva megjelenő operációs rendszer legfrissebb tesztverziója már felbukkant a legtöbb fájlcserélő hálózaton, gondos kezek még VMware virtuális gépet is készítettek belőle, így a kísérletező kedvűek anélkül próbálhatják ki a Windows 7-et, hogy feltelepítenék.

Apró változások

Az első tesztek szerint a Windows 7 béta stabil és gyors, a telepítés rövidebb időt vesz igénybe mint a Vista esetében, egy modern gépre akár 15-20 perc alatt installálható az operációs rendszer. Használat közben is tempós a Windows 7, annak ellenére, hogy bétaváltozatról van szó. Az ősszel kiadott és a fájlcserélőkön szintén elérhető M3 verzióhoz képest a Beta 1 nem szolgál sok újdonsággal, mindössze élesítettek benne olyan funkciókat, amelyek az M3-ban még le voltak tiltva, de kis trükközéssel abból is elő lehetett csalogatni őket.

Az egyik ilyen az új taskbar, amely a Mac OS dockjához hasonló módon tartalmazza a szoftverek ikonjait, illetve a már megnyitott alkalmazásokét. Az ikonok mindegyikéhez saját menüt rendel a Windows 7, most már nem csak megnyitni vagy bezárni lehet a programokat, hanem a rájuk jellemző fő funkciókat is elérhetjük -- például elindíthatjuk vagy megállíthatjuk a zenelejátszást a Media Playerben, vagy az utoljára megnyitott weboldara gorhatunk az Internet Explorerrel. Ezeket az ún. Jump Listeket nem csak a taskbaron levő ikonoknál lehet elérni, hanem a Start menüben ugyanúgy.

A bétában már teljesen működőképes az Aero Peek, amely lehetővé teszi a felhasználó számára hogy benézzen a megnyitott ablakok mögé. A Windows 7-ben már nincs sidebar, a gadgetek az asztalon bárhol lehetnek, az Aero Peekkel pedig anélkül vethetünk rájuk egy pillantást, hogy az éppen előtérben levő programok ablakait bezárnánk vagy áthelyeznénk. Apró figyelmesség, de a Beta 1-ben már több asztaltéma közül is lehet választani, amelyekhez saját háttérkép is tartozik. Némiképp változott a Media Center és a Windows Media Player is az előző tesztváltozathoz képest. A korai beszámolók továbbra sem írnak semmi komoly újdonságról tehát.

Egy év múlva érkezik

A Microsoft először az október végi Professional Developers Conference-en demózta hivatalosan a Windows 7-et, ami az első benyomások és a jelenleg nyilvánosságra hozott információk szerint inkább tűnik a Vista ráncfelvarrott, frissített, kipofozott változatának mint egy teljesen új operációs rendszernek. Mivel a Windows 7 a kompatibilitás megőrzése érdekében a Vista és a Windows Server 2008 továbbfejlesztett kernelére épül, számítani is lehetett rá, hogy a változások inkább a külsőt és nem annyira az alapokat érintik.

Az operációs rendszer megjelenésének időpontjával kapcsolatban továbbra sincs új információ, a végleges verziót pedig még mindig 3 évvel a Vista utánra ígérik, ami 2009 végét vagy 2010 elejét jelenti. A Microsoft tervei szerint 2009 tavaszán a bétaváltozatot mindenki számára elérhetővé teszi majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.