Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 11. 16:43

Átfogó biztonsági eseménykezelő és logelemző a Novelltől: itthon is elérhető a Sentinel

Magyarországon is elérhető a Novell átfogó biztonsági információ- és eseménykezelő (Security Information and Event Management, SIEM) szoftvere, a Sentinel, amely a különféle IT-eszközökből származó naplófájlok valós idejű elemzésével igyekszik megkönnyíteni a zökkenőmentes és biztonságos üzemeltetésért aggódó vezetők dolgát.

[HWSW] Magyarországon is elérhető a Novell átfogó biztonsági információ- és eseménykezelő (Security Information and Event Management, SIEM) szoftvere, a Sentinel, amely a különféle IT-eszközökből származó naplófájlok valós idejű elemzésével igyekszik megkönnyíteni a zökkenőmentes és biztonságos üzemeltetésért aggódó vezetők dolgát.

Mindenhol ott van, mindenről tud

A Sentinel folyamatosan figyeli a szervezet teljes hálózati infrastruktúrájából, többek között a személyazonosság- és hozzáférés-kezelési termékekből, tűzfalakból, routerekből, vírusvédelmi termékekből, behatolásvédelmi eszközökből és eszközmenedzsment-megoldásokból származó információkat. Ezáltal a felhasználók egy helyen követhetik nyomon a biztonsági eseményeket. A Sentinel a logok valós idejű elemzésével figyelmeztet a biztonsági incidensekre, előre definiált, de testreszabható "akcióterveket" tartalmaz azok elhárítására, illetve a megtörténtük után támogatja azok felderítését, kivizsgálását.

Az integrált logelemzés nem csak a biztonság, hanem az üzemeltetés területén is hasznos, a Sentinel ugyanis az olyan események bekövetkezését is előre tudja jelezni, mint például egy lemezterület megteléséből adódó szolgáltatásleállás, ráadásul ezek kivédésében is segít azzal, hogy a logokat integráltan kezeli és figyeli. Amikor több száz vagy több ezer eszköz és rendszer állít elő a biztonság szempontjából fontos adatokat éjjel-nappal az év minden napján, a korreláció felismerése a legfontosabb, a Sentinel azonban képes felismerni összefüggéseket, így a versnenytársaknál pontosabb információkat nyújt, és kevesebbszer riaszt tévesen.

"Ha egy felhasználó elgépeli a jelszavát, majd a meghiúsult belépés után néhány másodperccel később ezt korrigálja és sikeresen belép, az még nem biztonsági esemény. Ugyanakkor ha valaki egy gépen gyors egymásutánban több felhasználói névvel és jelszóval próbál meg belépni, az már gyanús. A Sentinel képes felismerni és megkülönböztetni az ilyen eseményeket és megtenni a szükséges lépéseket" -- mondta el Hargitai Zsolt, a Novell kereskedelemtámogatási vezetője.


A Sentinel központi képernyője

A termék átfogó jelentéskészítési képességekkel is rendelkezik, amelynek elsősorban a törvényi megfelelés (compliance) biztosításában van szerepe: a Sentinel segítségével igazolható, hogy a szervezet milyen módon védi az általa tárolt információkat az illetéktelen hozzáférésektől, módosításoktól, vagy éppen eltulajdonítástól, így egy audit során igazolhatja, hogy megfelel a rá vonatkozó szabályozásoknak, előírásoknak (pl. SoX, BASEL II, PSZÁF, COBIT).

Magyarországon is kapható

A Sentinel 2006-ban került a Novell tulajdonába, amikor a vállalat felvásárolta a fejlesztő e-Securityt. Azóta a szoftver a Novell biztonsági portfóliójának zászlóshajójává vált, amit az is bizonyít, hogy ez a legdrágább termék a cég kínálatában, az alapcsomag listaára 60 ezer euró, amelyhez a bevezetéskor további költségek járulnak, például a szükséges hardverek és a biztonsági konzultáció, így a projektek értéke megközelítheti vagy meghaladhatja a 100 millió forintot is.

Magyarországon a legnagyobb biztonsági tanácsadókkal (Noreg, Kancellár.hu, Kürt) dolgozik együtt a Novell a Sentinel-bevezetéseken. Hargitai Zsolt elmondta, már több hazai vállalat is döntött a Sentinel megvásárlása mellett, neveket azonban -- nyilvánvaló okok miatt -- nem árult el, mindössze annyit tudni, hogy a vevők a pénzügyi, a távközlési és a közműszolgáltatói szektorból kerülnek ki és mindössze maroknyian vannak. Jövőre további néhány hazai eladásra számítanak a Novellnél.

A Sentinel jelenleg a 6.1-es verziónál tart, ez a változat a nyár végén jelent meg. A terméket nem csak önmagában, hogy a Novell személyazonosság- és hozzáféréskezelési megoldásaival együtt, egy Compliance Management Platform nevű integrált csomagban is meg lehet vásárolni. Hargitai Zsolt szerint a versenytársakkal (pl. NetIQ, ArcSight, Check Point, Cisco) szemben a Sentinel egyik nagy előnye, hogy szorosan integrálható a hazánkban is elterjedt Novell Identity és Access Managerrel.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.