Szerző: Bizó Dániel

2008. október 31. 12:50

Hiába kapaszkodik, továbbra is lejtőn a Sun Microsystems

Hatalmas veszteséget könyvelt el a Sun Microsystems egyszeri értékvesztési leírások következtében, ugyanakkor e nélkül is gyatra pénzügyi teljesítményről volt kénytelen számot adni a vállalat. A vállalat forgalma a dollár gyengélkedése ellenére olvadt, ezzel párhuzamosan pedig termékértékesítésének nyereségessége is jelentősen leromlott.

[HWSW] Hatalmas veszteséget könyvelt el a Sun Microsystems egyszeri értékvesztési leírások következtében, ugyanakkor e nélkül is gyatra pénzügyi teljesítményről volt kénytelen számot adni a vállalat. A vállalat forgalma a dollár gyengélkedése ellenére olvadt, ezzel párhuzamosan pedig termékértékesítésének nyereségessége is jelentősen leromlott.

Lecsúszás

A Sun Microsystems 1,68 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a harmadik negyedévben, mely első pénzügyi negyedéve. Ebből 1,45 milliárdot tett ki a cég könyv szerinti értékének kényszerű csökkentése a cég pénzügyi mutatóinak és tőzsdei kapitalizációjának hatására. A leírás nagy része a StorageTek három évvel ezelőtti, 4,1 milliárd dollárt értékű felvásárlásával megszerzett goodwillhez (eszmei érték) kapcsolódik. A rendkívüli hatások nélkül a cég folytatólagos tevékenységéből származó eredménye 65 millió dolláros veszteség, szemben a tavalyi 285 milliós nyereséggel.

A vállalat árbevétele 7,1 százalékkal olvadt éves szinten, és 2,99 milliárd dollárt tett ki. A szolgáltatásokból származó forgalom lényegében stagnált, a termékértékesítés viszont 11 százalékkal esett vissza, miközben az euró ebben az időszakban erősebb volt a dollárhoz képest, mint egy évvel korábban -- a cég forgalmának 32 százaléka származott Európából. Ezzel egyidőben a nyereségességet jól jelző bruttó profithányad is hanyatlott, éves szinten 8,3 ponttal 40,2 százalékra, amit elsősorban a termékértékesítés profithányadának közel 13 százalékpontos esése okozott -- a cég forgalmának 59 százaléka származik termékekből, ebből mintegy 55 százalékpontnyi szerverek és tárolók értékesítéséből, a maradékot a szoftverek teszik ki.

A nagyvállalati SPARC-szerverek forgalma 27 százalékkal esett vissza, amit nagy részben ellensúlyozott a Niagarával létrehozott nagy párhuzamosságú, úgynevezett SPARC CMT-szerverek értékesítésének 83 százalékos emelkedése -- ezek azonban jóval olcsóbbak a hagyományos SPARC-rendszereknél. Probléma az is, hogy az x86-os kiszolgálók értékesítéséből származó bevétel sem növekszik dinamikusan, az előző éveket jellemző kezdeti lendület idénre kifulladt, a kereslet az olcsóbb rendszerek felé tolódott, hiába növekedett 39 százalékkal a leszállított x86-szerverek száma, elérve a 32 ezret. Ráadásul az ezekből származó bevétel is visszafogott, lényegében a Niagara-rendszerek felét érték el.

Bizonytalan jövő

A Sun üzleti modellje lényegében a számítógéprendszerek értékesítésére épít, és ehhez kapcsolódnak támogatási és egyéb szolgáltatásai is. Jelentős önálló, a Sun-hardvertől független szoftvereladások nélkül pedig a cég teljesítményét a elsősorban számítógéprendszerek piaci szereplése határozza meg -- ezek forgalma 17 százalékkal esett egy év alatt, miközben a nyereségességük ennél nagyobb mértékben romlott az értékesítési mix olcsóbb rendszerekkel való folyamatos hígulásával. A Niagara-rendszerek jelenleg a Sun egyetlen ütőképes termékcsaládját képezik, melyek láthatóan rést találtak a piacon. A Rock kódnéven ismert UltraSPARC processzor, mely a hagyományos SPARC-rendszerek vérvonalát frissíti majd, csak 2009 második felére várható, addig a Sun továbbra is a Fujitsu SPARC64-re épülő szervereit kénytelen saját neve alatt forgalmazni.

A Sun Microsystems bár rengeteg, a piacot meghatározó szoftveres fejlesztéssel rendelkezik, mint a Solaris, a Java, a MySQL, PostgreSQL, vagy a OpenOffice.org alapjait adó StarOffice, életképes önálló üzleti modell továbbra sem tudott mögéjük rakni. A MySQL 1 milliárd dollár értékű felvásárlásával szemben a Sun infrastrukturális szoftverpalettája, a MySQL-lel együtt, 37 millió dolláros forgalmat tudott generálni a negyedévben -- ez a cég bevételének 1,2 százaléka. Ha a MySQL-t sikerre is viszi a Sun az adatbázispiacon, legkorábban a következő évtizedre lesz képes számottevő forgalmat generálni belőle, mintegy második lábat növesztve a hardverekhez kötődő forgalom mellé. Addig azonban a cégnek továbbra is lényegében egy bizonytalan lábon kell egyensúlyoznia, melyet leginkább a Rock, valamint a Niagara-kiszolgálók további terjedése erősíthet meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról