Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Asztali gépen is kipróbálható a Mozilla mobil böngészője

Bodnár Ádám, 2008. október 20. 12:42
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Mozilla az elmúlt hét végén kiadta első mobiltelefonos böngészőjének, a Firefox Mobile-nak a nyilvános alfaváltozatát . A Fennec (sivatagi róka) kódnéven fejlesztett mobiltelefonos böngésző a Gecko motor 1.9-es változatára épül, amire a Firefox 3.1-et is alapozzák. A most kiadott alfaváltozatot természetesen szigorúan csak tesztelőknek, szoftver- és webfejlesztőknek szánja a Mozilla, semmiképpen sem éles környezetbe.

hirdetés
[HWSW] A Mozilla az elmúlt hét végén kiadta első mobiltelefonos böngészőjének, a Firefox Mobile-nak a nyilvános alfaváltozatát. A Fennec (sivatagi róka) kódnéven fejlesztett mobiltelefonos böngésző a Gecko motor 1.9-es változatára épül, amire a Firefox 3.1-et is alapozzák. A most kiadott alfaváltozatot természetesen szigorúan csak tesztelőknek, szoftver- és webfejlesztőknek szánja a Mozilla, semmiképpen sem éles környezetbe.

A Fennec egyelőre egyetlen mobil eszközön fut, a Debian Linux-alapú Maemo operációs rendszerre épülő Nokia N810 Internet Tableten, ami azonban nem túl elterjedt. A Mozilla ígérete szerint készül egy Windows Mobile-ra írt változat is, azonban az egyelőre nem tart még az alfa-állapotnál, így korai lenne a nyilvános tesztelése. Annak érdekében azonban, hogy minél többen ki tudják próbálni a böngészőt, asztali operációs rendszerekre is elkészítették, így Windowst, Mac OS X-et és Linuxot futtató felhasználók egyaránt letölthetik és kísérletezhetnek vele. A Mozilla várakozásai szerint az add-onok fejlesztése is megindulhat ezzel, így mire a végleges verzió megjelenik, már lesznek bővítmények a Firefox Mobile-hoz.

A Fennec egy modern mobiltelefonos böngésző, támogatja az érintőkijelzőket, a Firefoxhoz hasonlóan lehetőséget nyújt több fül egyidejű megnyitására, amik között a váltogatást kis előnézeti képek segítik. A Firefox Mobile címsora is tudja azokat a trükköket, amiket az asztali gépekre szánt változat, azaz kereshető. Említést érdemel még a jelszómenedzser és a felugró ablakokat blokkoló rutin, valamint a tárolt személyes adatokat egyetlen kattintásra törlő funkció. A későbbi változatokban várható a TraceMonkey nevű villámgyors JavaSctript-motor felbukkanása, valamint a Gecko 1.9.1-ben elérhető Geolocation szolgáltatás megjelenése, ami a kereséseket helyfüggő szolgáltatássá változtatja.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!