Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 27. 15:03

Kipróbáltuk: LG KS20 -- okos, de nem telefon

A dél-koreai LG idén a trendeket követve beevezett a hibrid PDA-telefonok veszélyes mocsarába. Az LG KS20 definíciója hivatalosan Windows Mobile 6 Professional platformra épülő üzleti okostelefon. Kevésbé hivatalosan nevezhetnénk stílusos kísérletnek is, vagy valami jövőbeni áttörés nagyon kiforratlan elődjének.

A dél-koreai LG idén a trendeket követve beevezett a hibrid PDA-telefonok veszélyes mocsarába. Az LG KS20 definíciója hivatalosan Windows Mobile 6 Professional platformra épülő üzleti okostelefon. Kevésbé hivatalosan nevezhetnénk stílusos kísérletnek is, vagy valami jövőbeni áttörés nagyon kiforratlan elődjének.

A Windows Mobile operációs rendszer alapjában véve egy kielégítő eszköz kéziszámítógépekhez, a kezelése hasonló a jól megszokott asztali Windows rendszerekéhez, számos program és kiegészítő létezik hozzá, szinte teljesen testreszabható megjelenésben és funkcionalitásában is. Megelégszik annyi erőforrással, amit manapság akár a leggyengébb mobileszköz is képes felmutatni.

Túl univerzális

Ezzel szemben viszont megvan ugyanaz a hátránya, mint mondjuk a PC-s operációs rendszernek a konzolokkal szemben: általános célú környezet, ami mindenre jó, ebből kifolyólag nem jó igazán semmire. Míg egy célszoftver, mint bármely normális mobiltelefon operációs rendszere, kifejezetten azért lett létrehozva, hogy segítse a használó azon szándékát, hogy hanghívásokat kezdeményezzen, üzeneteket küldjön és multimédiát használjon, addig a Windows Mobile azért jött létre, hogy egy PC-hez hasonló környezetet produkáljon a zsebben. Hálás dolog a kompatibilitás, konzisztencia, a szinkronizálhatóság, de ennek nem szabad az elsődleges funkció kárára mennie.


Az LG KS20-at szép és ötletes dobozából kihámozva, egy ízlésesen újragondolt LG Prada készüléket vehetünk kezünkbe. Kicsit jobban megvizsgálva viszont kissé kétségbe vonható az üzleti felhasználók igényeit figyelembe vevő "prémium" érzet: tapintásra olcsó érzetet kelt műanyag borításával. Stresztesztnek nem vetettük alá a telefont, de a felületei nem tűnnek túl strapabírónak komolyabb esések vagy karcok ellen. Szerencsére a dobozban mellékelnek egy kihajtható bőrtokot hozzá, amivel hosszú távon is megóvhatjuk a mobilt. A tok ráadásul kényelmesebb fogást biztosít pötyögés közben a KS20-hoz, viszont nagyon zavaró, hogy hosszabb telefonbeszélgetések közben a telefont tartó műanyag rögzítőkapocs nyomja, vágja a fület.

Lekezelő felület

Az LG KS20 előlapján a 2,8 hüvelyk átmérőjű, 262 ezer színárnyalat megjelenítésére képes LCD érintőképernyő mellett már nem sok minden fér el. Mindössze a telefonáláshoz szükséges két legfontosabb gomb, a hívásfogadás és az elutasítás/megszakítás kapott helyet, illetve a kettő között egy ötirányú joy. Ezekkel a gombokkal elméletileg lehetséges navigálni a WM6 menüiben is, de inkább megéri előkapni akár 5 másodpercre is a stylust. SMS-t írni vagy hívást kezdeményezni (maximum híváslistából) nem lehetséges az érintőképernyő használata nélkül. A készülék oldalán kapunk még néhány gombot, melyek közül a legfontosabb a kijelző ki-bekapcsoló gombja, ami billentyűzárként is működik, a fényképező és a böngésző gyorsindítója is itt található, illetve a bal oldalon hangerőszabályozó.

A numerikus vagy a QWERTY billentyűzet teljes hiánya ugyan nem katasztrofális dolog, de a felhasználói élményt nagyban csökkenti, hogy kivétel nélkül mindent az érintőkijelzővel kell csinálni. A Windows Mobile pedig alapjában véve nem ujjakra lett tervezve hanem annál valamivel apróbb mutatóeszközre, a stylusra. Összehasonlítva egy normál PDA készülékkel, a kijelzője jóval kisebb, tehát aki azt gondolja, hogy a virtuális billentyűzetet vagy a szoftvereket stylus nélkül, körömmel lehet vezérelni, az téved. A stylus-kényszer viszont kétkezessé teszi a telefont, ami nem feltétlenül ideális.


Az érintőképernyő, illetve annak reakcióideje viszont az LG Secret után egy nagyon kellemes meglepetés volt. A kijelző fényereje, kontrasztja korrekt, maximumra állítva az értékeket még verőfényes napsütésben is látható képet adott kontrasztos szövegek és menük esetén, persze fotónézegetésre, filmezésre érdemes árnyékot keresni. Az érintésre, klikkre azonnal és pontosan reagál , ha nem lenne a fent említett probléma a kezelőfelülettel magával, akkor egy nagyon szimpatikus rendszer lehetne.

A kijelző alsó részén a normál Windows Mobile 6 felület kiegészül négy extra gombbal, melyeket kézzel is könnyű eltalálni. Ezek közül az első a programok/beállítások menübe visz, a második a tárcsázóhoz, a harmadik az üzenetekhez, míg a negyedik érthetetlen módon a böngészőt indítja el, amihez oldalt egyébként is van hardveres gyorsgomb.

Digitális polip

Az LG KS20 tényleg okostelefon, hiszen minden ma használt hálózati módszerrel képes kapcsolatot létesíteni. A környezetével Blutooth 2.0 illetve Wi-Fi (802,11 b/g) segítségével érintkezik, míg a szolgáltató hálózatára GSM, GPRS, EDGE, HSDPA, WCDMA szabványokon keresztül csatlakozhat. A Wi-Fi csatolóval kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a tesztek során a szabadban vagy akár épületben is egy referenciaként használt notebookkal azonos hálózatokat látott, hasonló jelerősségekkel. Jó vétel esetén a ping szintén a notebookot megszégyenítő értékeket produkált, illetve a sebesség is kielégítően gyors volt, 1,5-2 Mbit/s valós letöltési sebességet mértünk a KS20-szal Wi-Fi, illetve akár HSDPA-hálózaton keresztül is.


A teszt kiterjedt a mindennapi használatra is, melynek természetesen része az online információk gyors megszerzése. A böngésző gyorsan elérhető, a címek bepötyögése nem okoz problémát, viszont az Internet Explorer képtelen rendesen megjeleníteni a webszájtokat. Megpróbálja az oldalt a rendelkezésre álló helyre (kb. 200 pixel) betördelni, amivel a legtöbb weboldalt széttöri és használhatatlanná teszi. Egy másik böngésző (pl. az optikai nagyításra képes Opera Mobile) telepítése és használata megoldhatja a problémák egy részét.

Internethasználat közben érdekes volt, hogy egy Wi-Fi hálózatra csatlakozva a weboldalak megjelenítése azon a hálózaton történt, viszont egyes letöltésekhez automatikusan a HSDPA-ra tért át a telefon és azon keresztül szerette volna megszerezni a fájlokat. Ez a felhasználói élmény szempontjából lényegtelen, hiszen kit érdekelnek a részletek, viszont az adatforgalom-alapú csomagokra előfizető felhasználóknak nagyon nem mindegy, hogy rá tudják-e venni a telefonjukat, hogy az ingyenes Wi-Fi-n keresztül töltögessen vagy nem.

Ami a külső csatlakozókat illeti, egy microSD-foglalatot találunk a jobb oldalon, melybe a gyártó szerint maximum 4 gigabájtos kártyát érdemes belerakni. A csatlakozófedél egy kipattintható műanyag, ami egyik oldalán rögzítve van, de gyakori használat mellett gyanús, hogy kikophat, letörhet, ami a minőségérzet rovására megy. A memóriakártya-aljzattal épp átellenben találjuk az adatcsatlakozót (ide lehet kötni a fülhallgatót is), ami sajnos nem szabványos miniUSB, hanem az LG saját csatlakozója.

Az igazi döbbenet, hogy maga a konstrukció valójában USB, csak a csatlakozó alakja és kialakítása különbözik. Az LG úgy gondolta, hogy mindenki hordja magával a töltőt, adatkábelt, hátha szükség van rá, felejtsük el a szabványos felületeket. Fülhallgatót is csak a gyárit csatlakoztassunk hozzá. Igaz, hogy nem egy multimédiás készülék, hanem üzleti, de a hosszú repülőutakhoz jól jönne egy kényelmes párnás füles, a gyári bedugós helyett.

Az alkotó is pihen

Mivel az üzletember is ember és szeret szórakozni, ezért nem maradhattak ki a multimédiás funkciók sem a telefonból. A 2 megapixeles, autofókusz nélküli kamerával meg lehet örökíteni egy-egy emlékezetes pillanatot, de nem veszi fel a versenyt a kompaktgépek egyikével sem. Az előlapon lévő VGA-kamerával videotelefonálni tudunk vagy magunkat fotózni, viszont nem sikerült rávenni egyik azonnali üzenetküldő szoftvert sem, hogy webkameraként kezelje, bár ez valószínűleg orvosolható.


A KS20-ra telepített WM6 képes a teljesen szabványos kép-, videó- és hangfájlokon kívül DivX-lejátszásra is, bármely Mobile Java környezetre írt programot képes futtatni, illetve van benne egy FM-rádió is, amit kizárólag (antennaként) csatlakoztatott fülhallgatóval lehet használni. Mivel a kijelző felbontása a szabványos 320x240, ezért nem szükséges a PDA platformokra optimalizált videókat, képeket átkonvertálni, illetve az alkalmazások, játékok is normálisan futnak rajta. Az LG KS20hez opcionális GPS-vevő is csatlakoztatható, ezért a microSD foglalatba helyezett PDA navigációs szoftverek szintén futnak rajta.

A Windows Mobile legnagyobb előnye valóban az univerzalitás, hiszen szinte szinte minden mobilkészülékre írt szoftvernek létezik PPC/WM változata, melyet pár kattintásnyi telepítés után azonnal használni lehet. A szűk keresztmetszet ennél a készüléknél nem is ez, hanem valószínűleg a 400 MHz-es processzor, mely számszerűleg jónak tűnik, de mégsem hozza azt a teljesítményt, amit egy 400 MHz-es Intel/Marvel XScale esetében megszoktunk. Ez főként a navigációs szoftvernél érződhet nagyon, illetve a VoIP-hívások sem biztos, hogy mindig problémamentesek lesznek.

A teszt során kipróbáltuk a Skype for Mobile bétaváltozatát, mely egy ASUS PDA készüléken azonos hálózati környezetben tökéletesen futott, az LG okostelefon viszont ütemesen szaggatott hangfoszlányok továbbítására volt csupán elég. (Tegyük hozzá, hogy a Skype ezen verziója még nem végleges és adott esetben jóval nagyobb erőforrásokat igényelhet a szükségesnél az optimalizálatlansága miatt)

Telefonként használni

Az LG szép és divatos készülékként ajánlja a KS20-at az üzletembereknek, akik a Windows Mobile 6 Professional minden extráját kihasználhatják a munkahelyi mobilitás fokozására. Ez igaz is. A telefon szép, csábító, megjelenése kellemes, a kijelző és a kezelés kéziszámítógépként szinte tökéletes. A kisebb méret ideálissá teszi a mindennapi használatra, szemben a közel másfélszer ekkora normál PDA-kkal, de elsődleges telefonként nem ajánlott.. A hálózati képességei figyelemreméltóak, üzleti felhasználásra különösen kellemes, hogy nem kérdez, csupán megoldja a problémákat. Könnyen, automatikusan felismeri, hogy milyen hálózathoz tud csatlakozni és pörgeti az adatokat. A Windows Mobile 6 Professionalnek köszönhetően pedig egy vállalati környezetbe is könnyen integrálható. A biztonsági megoldásokon túl összehangolható Exchange szerverrel, távolról menedzselhető, illetve képes a megszokott fájlformátumokat kezelni, így egy állandóan mozgásban lévő vezetőnek maga a platform megkérdőjelezhetetlenül jó választás.


De!

Ugyanakkor az LG kommunikációja szerint ez egy telefon, ami nagyon okos. A valóságban viszont ez egy kicsi kéziszámítógép, ami szép, és lehet vele telefonálni is akár. Amennyiben a pozícionálás így történt volna, akkor lehetne róla ódákat zengeni, de mobiltelefonként a nyers Windows Mobile felület továbbra is megbukik. A nemrégiben tesztelt HTC Diamond kapcsán is hasonló problémák álltak fenn, azzal a különbséggel, hogy ott a Windows-alapok felett egy teljes shellt kap a felhasználó és nem csupán négy csenevész gombot és menüt.

A 100 ezer forintos árcédulája teljesen reálisnak tűnik figyelembe véve a többi piacon lévő kéziszámítógépet. A csomagban a KS20 mellett töltőt, sztereó headsetet, adatkábelt, bőrtokot, kézikönyvet illetve egy telepítő CD-t találunk. Ez utóbbival kapcsolatban meg kell említeni az LG gáláns gesztusát, miszerint az eredetileg angol nyelven érkező készülékre tetszés szerint telepíthető akár a Windows Mobile 6 magyarítása, illetve ha valaki az angol nyelvű szoftverek híve, akkor kiválaszthatja csupán a nyelvi csomagot, mellyel elérhetővé válnak az ékezetes karakterek. A pakkban található töltőt sem érdemes otthon felejteni, ugyanis a mobil aktív használat mellett egy teljes munkanapot sem bír ki. A túl sok telefonálás mellett a programok használata, netezés is komolyan szívja az apró akkumulátorát. Cserébe mindössze 97 grammot nyom (SIM kártyával és ujjlenyomatokkal együtt), ami kategóriájában kiemelkedőnek számít.

Összességében az LG KS20 jó benyomást kelt, annak ellenére, hogy telefonként ezer sebből vérzik. Sikeresebb jövő elé nézhetne, amennyiben egy teljesebb telefon shellt kapott volna, illetve ha a felhasznált anyagok nem keltenének olcsó érzést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról