Szerző: Bizó Dániel

2008. június 27. 13:11

Letörné a belföldi mobilozás árát is az Európai Unió

Nem hagyja nyugton a telekommunikációs szektort Brüsszel. Miközben Damoklész kardja az adatroaming díjak drasztikus megvágásának nagyon is valós, sőt valószínű veszélyével fenyegeti a mobilszolgáltatókat, a Bizottság most újabb előterjesztéssel állt elő, mely a vállalatok belföldi bevételeit veszélyezteti a telefonálás sokkal olcsóbbá tételével.

[HWSW] Nem hagyja nyugton a telekommunikációs szektort Brüsszel. Miközben Damoklész kardja az adatroaming díjak drasztikus megvágásának nagyon is valós, sőt valószínű veszélyével fenyegeti a mobilszolgáltatókat, a Bizottság most újabb előterjesztéssel állt elő, mely a vállalatok belföldi bevételeit veszélyezteti a telefonálás sokkal olcsóbbá tételével.

Aránytalanul drága

Az Európai Bizottság fókuszába ezúttal a végződtetési díjak kerültek, vagyis a különböző szolgáltatók hálózatai közötti összeköttetés nagykereskedelmi költsége (mennyiért fogadja a hívást a szolgáltató), mely alapjaiban határozza meg a telefonálás árát. A területet jelenleg a 27 tagállam nemzeti hatóságai szabályozzák, ez a töredezett megközelítés azonban nem szolgált kielégítő eredménnyel Brüsszel számára: a mobil végződtetési díjak nagyon nagy különbségeket mutatnak Európa szerte, és átlagosan kilencszer magasabbak a vezetékes végződtetési díjaknál.

"Az fix és mobil végződtetési díjak között tátongó rés súlyos akadályt gördít azon egységes európai telekommunikációs piac elé, mely a verseny és a fogyasztók javára válik" -- fogalmazott Vivane Reding infokommunikációs biztos, akinek nevéhez az európai roamingdíjak letörése is fűződik. Reding ezt követően sokkal specifikusabban fogalmaz: "A végződtetési díjak piacainak az EU-ban egy szabályozó szerelőre van szüksége. A következő három év során azt várom, hogy a nagyobb konzisztencia és koordináció a jelenlegi szintnél nagyjából 70 százalékkal csökkenti a mobiltelefonálás költségét."

Reding szerint a Bizottság előterjesztésének megvalósítása elengedhetetlen ahhoz, hogy nagymértékben csökkenjenek a mobiltelefonálás költségei, valamint hogy a kisebb mobilszolgáltatók eredményesebben tudjanak versenyezni az erőfölényben lévő nagyobbakkal, többek között a végződtetési díjak szimmetrikussá tételével, valamint csökkenne a vezetékes szolgáltatoktól a mobilcégek felé áramló pénzek aránytalansága -- az elmúlt évek során több tízmilliárd euróval duzzasztották a vezetékesek a mobilszolgáltatók profitját. Az egységes páneurópai szabályozás továbbá az országok közötti különbségeket is lecsökkenti. A Bizottság szándéka szerint az aránytalanul magasnak tartott mobil végződtetési díjaknak költségalapúnak kellene lenniük.

Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) már eddig is erőteljesen a végződtetési díjak költségalapú meghatározására koncentrált. Az árakat a hatósági előírás értelmében évről évre drasztikusan csökkenteniük kell a szolgáltatóknak, és 2009 január elsejével teljesen költségalapúvá, vagyis elszámoltathatóvá kell tenniük, továbbá szimmetrikussá is egyben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavalyi 23,17-26,6 forintos végződtetési díjak idén 19,75-20,99 forintra csökkentek idén, jövőre pedig egységesen, napszaktól függetlenül legfeljebb 16,84 forint lehet.

Ezzel négy év alatt 40-50 százalékkal csökken Magyarországon. Az NHH ezzel láthatóan előtte jár az európai szintű tervezetnek, ugyanakkor kérdéses, ez az árszínvonal hogyan viszonyul a Brüsszel által elképzeltekhez, vagy az NHH költségmodelljét megfelelőnek találják-e a továbbiakban is. Nem lenne meglepő, ha nem, ugyanis a hazai vezetékes végződtetési díjak egy nagyságrenddel alacsonyabbak a mobilhálózatokénál, a hívásvégződtetés a Magyar Telekom esetében 0,81 és 2,63 forint között alakul például.

Profit erózió

Brüsszel akciói érzékenyen érintik a többségében érett, telítődött piacokon működő szolgáltatókat. Bár a kötelező kincstári optimizmus a penetráció folyamatos bővülésére hivatkozik, valójában a mobiltelekommunikációs piacok nominálisan stagnálással, reálértéken pedig olvadással küszködnek. Az Európa legnagyobb piacának számító német az első negyedévben 0,7 százalékkal olvadt (4,86 milliárd euróra), mivel az egy előfizetésből származó bevétel (a zsargonban ARPU) gyorsabban esett az előfizetések számának bővülésénél -- közel 100 millió aktív SIM van a 82 milliós országban.

Nincs ez másként Magyarországon sem, ahol a penetráció már 110 százalékos. A T-Mobile és a Vodafone árbevétele lényegében stagnál, míg a Pannon az első negyedévben 3,4 százalékos csökkenést volt kénytelen elszenvedni az első negyedévben az ARPU drasztikusan, 9 százalékkal esett vissza. Eközben az inflációs hatások következtében a forint értéke több mint 10 százalékkal csökkent ezen időszak alatt, vagyis reálértéken ennél is sokkal borúsabb képet kapunk.

A szolgáltatók értéknövelt szolgáltatásokkal, mint például mobil internet, előfizetéses tartalmak közvetítése, igyekeznek a hagyományos, lényegében hanghívásokból és szöveges üzenetekből származó bevételeik olvadását ellensúlyozni, ezek az erőfeszítések legfeljebb a szinten tartásra elegendőek egyelőre, növekedésre nem. Nem változik ez a jövőben sem, véli Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, aki szerint a piac egyszerűen nem akar többet költeni mobil kommunikációra, ugyanakkor egyre többet és többet vár el, mondta el a cég évértékelőjén a HWSW számára.

Ilyen környezetben a Bizottság intézkedései még fájdalmasabban érintik a mobiltelkók jelenleg még erőteljes nyereségességét, mely itthon 30 százalék körüli üzemi eredményhányadot takar. A hangroaming díjakat tavaly mintegy felére vágták meg európai szintű szabályozáson keresztül, ezt követően pedig Reding csapatának figyelme az adatroamingra irányult, beleértve az SMS-t is, és 2008 július elsejéig adott határidőt a szolgáltatóknak az önkéntes árcsökkentésre, mielőtt erővel avatkozik be. A telekom cégek természetesen minden eddigi hasonló tervezetet hevesen elleneztek, és az árak egyébként valóban jelentős csökkenésére mutatnak rá.

Ennek hatására a T-Mobile július elsejével több mint 60 százalékkal csökkenti európai adatroaming díjait, kétséges ugyanakkor, hogy a Bizottság elégedett lesz-e a belföldinél még így is jóval magasabb árakkal. Ahogyan a végződtetési díjak esetében is, Reding itt is a költségalapú megközelítéssel operál: ""A magasabb romaingdíjakat alá kell támasztaniuk a szolgáltatóknak többletköltségekkel. Ha nem tudják, ezeknek el kell tűnniük" -- mondta az év elején Barcelonában megrendezett Mobile World Congress rendezvényen. Az előterjesztés nyilvános konzultációja szeptember 3-ig lehetséges. A Bizottság előterjesztésének vázlata letölthető az Unió oldaláról (PDF).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról