Szerző: Bodnár Ádám

2008. június 23. 14:13

SUSE Linuxszal is kapható lesz az MSI Wind

A Windows XP mellett s SUSE Linux Enterprise Desktop 10 lesz a másik operációs rendszer, amivel az MSI olcsó noteszgépét meg lehet majd venni a boltokban. Az MSI és a Novell már korábban is együttműködtek annak érdekében, hogy a tajvani cég asztali gépein és notebookjain fusson a SUSE Linux, azonban ez az első eset, hogy a disztribúció előre telepítéséről szóló megállapodás született a cégek között.

[HWSW] A Windows XP mellett s SUSE Linux Enterprise Desktop 10 lesz a másik operációs rendszer, amivel az MSI olcsó noteszgépét meg lehet majd venni a boltokban. Az MSI és a Novell már korábban is együttműködtek annak érdekében, hogy a tajvani cég asztali gépein és notebookjain fusson a SUSE Linux, azonban ez az első eset, hogy a disztribúció előre telepítéséről szóló megállapodás született a cégek között.

Amint arról beszámoltunk, az MSI Wind egy 10 hüvelykes, 1024x600 pixeles, LED háttérvilágítású kijelzővel szerelt mini notebook, másképpen "netbook", ami az Intel 1,6 GHz-es Atom N270 processzorára épül. A gépben alapfelszereltség az 1 gigabájt DDR2 memória, az adatok tárolásáról 80 gigabájtos merevlemez gondoskodik. Az internetre Ethernet vagy Wi-Fi vezérlőjével kapcsolható gép fehér, fekete és rózsaszín kivitelben lesz kapható Magyarországon, június végétől. Hogy a linuxos változat mikor kerül a boltokba, arról egyelőre nincs információ, az MSI és a Novell közleménye szerint azonban még a nyáron találkozhatunk vele a boltok polcain.

MSI Wind
[+] Melyik a jobb mini notebook: MSI Wind vagy HP 2133?

Az idén világszerte 145 millió notebook eladását várják az elemzők, az MSI 300-500 ezer Wind értékesítésével számol. Az Intel előrejelzése szerint 2008 és 2010 között 47 millió olcsó notesz találhat gazdára. A Windhez hasonló aprócska noteszek sikere komoly lökést adhat a Linux elterjedésének a desktopokon. A szabad operációs rendszer a szervereket már meghódította, de az asztali gépeken, noteszeken a Windows árnyékában egyelőre nem ért el átütő sikereket. A pici, olcsó gépek esetében azonban akár 20-25 százalékos árkülönbség is lehet a windowsos és linuxos változatok között, ami a Linux irányába terelheti a keresletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról