Szerző: HWSW

2008. június 9. 18:00

Adatvesztések megelőzése hosszú idejű áramkimaradás esetén (x)

A számítógépes technológiák fejlődése ellenére a személyi számítógépek és a szerverek leállásainak elsődleges okai továbbra is az áramkimaradások. A számítógépes rendszerek szünetmentes tápegységekkel (Uninterruptible Power Supply, UPS) való védelme az átfogó megoldásnak csak egy részét képezi, a hosszabb idejű áramkimaradások után bekövetkező adatvesztések megelőzéséhez tápfelügyeleti szoftverre is szükség van.

A számítógépes technológiák fejlődése ellenére a személyi számítógépek és a szerverek leállásainak elsődleges okai továbbra is az áramkimaradások. A számítógépes rendszerek szünetmentes tápegységekkel (Uninterruptible Power Supply, UPS) való védelme az átfogó megoldásnak csak egy részét képezi, a hosszabb idejű áramkimaradások után bekövetkező adatvesztések megelőzéséhez tápfelügyeleti szoftverre is szükség van.

Hosszú idejű leállás esetén az adatvesztés egyik fő oka az adatokkal éppen dolgozó alkalmazások vagy az operációs rendszer futásának rendellenes megszakadása. A káros hatások a dokumentumokra, a létfontosságú fájlrendszer adatszerkezetekre (például a fájlallokációs táblákra) és a dinamikus alkalmazásadatokra egyaránt kiterjedhet- nek, és miattuk sok esetben a normál és miattuk sok esetben a normál áramellátás helyreállása után is – például, mert az operációs rendszernek és az alkalmazásoknak újra kell építeniük a megsérült adattáblákat – hosszú ideig tart az üzembe állítás.

UPC kiszolgálók

További fontos elem a számítógépek merevlemeze. Bár a merevlemez iparág szereplői az elmúlt évtizedben kétségkívül komoly fejlesztéseket hajtottak végre a fejroncsolások megelőzésére (ilyenkor a merevlemez nem megfelelően leparkolt író/olvasó feje megrongálja a lemez felületét), a merevlemezes technológia egy másik fejlesztése éppen az adatok megsérülésének valószínűségét növeli. A teljesítmény növelésére a merevlemez-vezérlők sokszor gyorsítótár megoldásokat alkalmaznak, vagyis az adatokat átmeneti memóriában tárolják, tényleges lemezre írásukat csak később végzik el. Áramkimaradás esetén a gyorsítótárban lévő információk elvesznek, ami fájlok vagy adatok megsérüléséhez vezet.

Nem kell sokáig keresgélnünk az üzleti vagy kormányzati publikációk között ahhoz, hogy elfogadjuk, a műszaki fejlesztések ellenére az áramkimaradások miatti adatvesztések az IT iparban széles körben okoznak problémákat. Ezeket emeltük ki az alábbi idézetekben:

"Egyetlen pillanatnyi kihagyás is katasztrofális hatással lehet az áramellátásra érzékeny felhasználók, például az internetes szolgáltatók, az adatközpontok, a mobil távközlési hálózatok, az online kereskedők, a chipgyártók és az orvosi kutatóközpontok tevékenységére. Ezeknél a felhasználóknál az áramkimaradás megsérült adatokat, kiégett áramköröket, megrongálódott rendszerelemeket, sérült fájlokat és elvesztett ügyfeleket hagyhat maga után" -- Electrical Power Interruption Cost Estimates for Individual Industries, Sectors, and U.S. Economy; Amerikai Energiaügyi Minisztérium, Energiatechnológiák Irodája.

"A teljes kimaradásoknál a hálózati és számítógépes berendezések áramellátása teljes mértékben kiesik…ezek a hibák rendszer- és hálózat-összeomlásokat, a személyi számítógépek lefagyását, valamint a szerverek és a munkaállomások értékes adatainak megsérülését vagy elvesztését okozhatják" -- Power Protection Basics; Contingency Planning Management Magazine.

APC túlfeszültségvédő csomag

Töltse le az APC "Adatvesztések megelőzése hosszú idejű áramkimaradás esetén" című ingyenes kiadványát. A regisztrálók között egy APC túlfeszültségvédő csomagot sorsolunk ki 2008. július 31-én. Látogasson el az APC oldalára és írja be a következő kódot: 67074T.

A Delta silCONversion Kft. az APC HPP partnereként, valamint hivatalos márkaszervizeként komplex megoldásokat ajánl a felhasználóknak, legyen az kisirodai-, vagy akár szerver hotel szintű szünetmentes áramforrás ellátás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról