Szerző: Bizó Dániel

2008. április 4. 10:33

Kritikus réseket foltoz a Windowsban és az Internet Explorerben az áprilisi patch kedd

Új hónap, újabb patch kedd: áprilisban öt kritikus és három fontos besorolású biztonsági frissítést tesz közzé a Microsoft, valamint további nyolc nem biztonsági update is érkezik, derül ki az előzetes értesítésből. A foltozások a februári masszív frissítésekhez képest kevesebb szoftvert érintenek, ugyanakkor az összes jelenleg támogatott Windows és az Internet Explorer is frissítésre szorul, valamint többek között néhány Office komponens is.

[HWSW] Új hónap, újabb patch kedd: áprilisban öt kritikus és három fontos besorolású biztonsági frissítést tesz közzé a Microsoft, valamint további nyolc nem biztonsági update is érkezik, derül ki az előzetes értesítésből. A foltozások a februári masszív frissítésekhez képest kevesebb szoftvert érintenek, ugyanakkor az összes jelenleg támogatott Windows és az Internet Explorer is frissítésre szorul, valamint többek között néhány Office komponens is.

Az öt kritikus besorolású frissítés mindegyike távoli kódvégrehajtást tesz lehetővé a Windows, az Internet Explorer vagy a Microsoft Project valamilyen sebezhetősége révén. Különösen súlyos rést vagy réseket foltozhat majd a Bulletin 2, mely az összes ma támogatott Windows-verziónál kritikus osztályzatot kapott, kezdve a Windows 2000 SP4-től egészen a Windows Server 2008-ig, mely már a Vista SP1-gyel közös kódbázissal dolgozik -- vagyis a Vista SP1 is tartalmazza a rést.

A Bulletin 5 az Internet Explorer 5-7-es verzióit frissíti, melyek szintén az összes platformon kritikus sebezhetőséget tartalmaznak, míg a Bulletin 3 a Vistát megelőző Windows-verziók mindegyikénél foltoz a VBScript komponensben egy vagy több kritikus besorolású rést. Gyakorlatilag az összes Windowst érinti a további három Windows-frissítéscsomag is, ez alól a Server 2008 kivétel a spoofing támadást kivédő Bulletin 6 esetében. A Windowson kívül frissítésre szorul a Project és az Office Visio komponense.

A biztonsági frissítéseken kívül, melyek technikai részletei várhatóan magyar idő szerint kedd éjjel, vagy szerda hajnalban kerülnek fel a Microsoft Security Vulnerability Research & Defense blogjában, a vállalat öt további magas prioritású, nem biztonsági frissítést tesz közzé majd a Windows Update és Windows Server Update rendszereken keresztül, további hármat pedig a Microsoft Update és Microsoft Server Update szolgáltatásokon. A Microsoft áprilisi előzetes biztonsági értesítése további részletekkel itt olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról