Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 21. 10:49

Az IBM csinál üzleti telefont az Apple iPhone-ból

A tegnap kezdődött Lotusphere 2008 rendezvényen az a hír járja, hogy hamarosan az Apple iPhone-ra és az iPod touchra is megjelenik az IBM e-mail és csoportmunka-kliense, a Lotus Notes, emellett a Windows és Linux után az Apple Mac OS X operációs rendszert futtató gépeken is elérhető lesz, valamint a Symphony ingyenes irodai csomag is megjelenik Apple Mac-re.

[HWSW] A tegnap kezdődött Lotusphere 2008 rendezvényen az a hír járja, hogy hamarosan az Apple iPhone-ra és az iPod touchra is megjelenik az IBM e-mail és csoportmunka-kliense, a Lotus Notes, emellett a Windows és Linux után az Apple Mac OS X operációs rendszert futtató gépeken is elérhető lesz, valamint a Symphony ingyenes irodai csomag is megjelenik Apple Mac-re.

Az IBM az ősszel jelentette be a Lotus Notes és a hozzá tartozó szerver, a Domino legújabb, 8-as verzióját. A Lotus Notes 8 két évig tartó fejlesztésekor az IBM célja egy olyan asztali kliens létrehozása volt, mely a sűrűn használt alkalmazásokat egyetlen felületbe integrálja. A 8-as verzió már egy OpenOffice-alapú integrált dokumentumszerkesztőt is tartalmaz, így a felhasználó anélkül nyithat meg, hozhat létre és szerkeszthet szöveget, táblázatot vagy prezentációt, hogy el kellene hagynia a Notes-t, ráadásul a Microsoft Office megvásárlására sincs szüksége.

A Radicati Group becslése szerint világszerte 101 millió postafiókot szolgál ki az IBM Lotus Domino és a Notes, és a számuk 2011-re 112 millió darabra fog növekedni (az IBM saját adatai 125 millió postafiókról szólnak). Ennél azonban lényegen nagyobb felhasználói bázisa van a Microsoft Exchange/Outlook párosnak, amelyet 304 millióan használnak. A Microsoft szerint az utóbbi fél évben 300 vállalat 2,8 millió felhasználója kezdte meg az áttérést más rendszerekről az Excahnge-Outlook párosra, köztük sok Lotus-környezet is volt.

A redmondi cég ingyenes eszközökkel segíti az áttérést más rendszerekről Exchange-re, a Microsoft Transporter Suite vadonatúj változatát épp a Lotusphere rendezvénnyel egyidőben jelentették be. A Microsoft Transporter Suite segítségével a felhasználókat lehet Lotus Domino 6-ról és 7-ről migrálni Windows Serverre, Exchage Serverre és SharePoint Servicesre. Természetesen az IBM sem nézi ölbe tett kézzel, hogy a Lotus-felhasználók a konkurenciához pártolnak, így a Nagy Kék is biztosít olyan szoftvereket, amelyek megkönnyítik az átállást Exchange-ről Lotusra.

Az Excipio Consulting tanácsadó cég elemzése szerint egy 30 ezer fős vállalat átállítása Lotusról Exchange-re összesen mintegy 6,6 millió dollárt emészt fel, viszont évente 800 ezer és 1,5 millió dollár közötti megtakarítást eredményezhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról