:

Szerző: Bányai György

2007. december 3. 12:13

Tovább késik a 2006-ban bejelentett, Foveon-érzékelős Sigma kompaktgép

A Sigma nem csak optikáiról híres, hanem különleges, saját fejlesztésű Foveon képérzékelőjéről is. A 2006-ban bejelentett Sigma DP az első olyan kompakt kamera, amely e tükörreflexes gépekbe szánt APS-C szenzort alkalmazva jelenik majd meg. Ha megjelenik egyáltalán.

[HWSW] A Sigma nem csak optikáiról híres, hanem különleges, saját fejlesztésű Foveon képérzékelőjéről is. A 2006-ban bejelentett Sigma DP az első olyan kompakt kamera, amely e tükörreflexes gépekbe szánt APS-C szenzort alkalmazva jelenik majd meg. Ha megjelenik egyáltalán.

A Sigma hivatalos közleményt tett közzé, melyben elnézést kér a csúszásokért a tűkön ülő vevőjelöltektől a Sigma DP1 kompaktgéppel kapcsolatban, amelyről az első hírek még a 2006-ban megrendezett Photokinán hangzottak el. Az akkor még koncepció-prototípus állapotban tárgyalt gép a kiváló képminőséget a gyártó saját fejlesztésű Foveon képérzékelőjének segítségével próbálta elérni. Az ezt követő PMA rendezvényen 2007 márciusában már látható volt az egyik első próbapéldány, de sajnálatos módon ez a híradás volt az utolsó a gépről.

A rendezvény óta igen nagy az érdeklődés a 14 megapixeles gép iránt. A DP1 bejelentése óta az érdeklődők nagyfokú türelmetlenségének csak egyik magyarázata a Foveon képérzékelőnek az általánosan alkalmazott CCD, vagy CMOS szenzoroktól eltérő felépítése, a másik ok e képérzékelőnek a kompaktgépek világában szokatlanul nagy fizikai mérete. A DP1-be épített szenzor egyébként egyezik a cég SD14 tükörreflexes gépében találhatóval.

Sigma DP1

A Foveon X3 technológia lényege, hogy a képérzékelő felületen a vörös-kék-zöld fényérzékelő képpontok nem egymás mellett, hanem egymás felett helyezkednek el, tehát a hagyományos CCD és CMOS érzékelőkkel szemben az X3 minden képpontban képes a teljes RGB színadatok regisztrálására. Az így kapott kép teljesen zavarmentes lehet és lényegében 3x annyi színinformációt tartalmazhat, mint a hagyományos szenzorokkal előállított kép.

A Sigma közleményében a csúszás okaként a DP1 fejlesztése során az előre nem látható, a képminőséget érintő gondokat jelölte meg és kitért arra is, hogy az egész képfeldolgozó áramkör A-Z-ig újratervezésre szorul. A közlemény kiadása sejteti, hogy a kész termék piacra kerülése nem a közeljövőben lesz. A Sigma biztosítja az érdeklődőket a kemény fejlesztési munkákról és egyben nagyraértékelve a türelmet kér még időt. Reményre adhat okot, hogy a bétatesztet megelőző első próbák az új képfeldolgozó egységgel már ebben a hónapban megkezdődtek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.