Szerző: Ady Krisztián

2007. november 19. 12:17

Minden második internetező lopta már a netet Wi-Fi-n keresztül?

[News.com] A Sophos legfrissebb online felmérése meglepő végeredménnyel zárult: bár a valamivel több mint félezer megkérdezett felhasználó semmiképpen sem reprezentatív tömeg, meglepő, hogy a válaszadók 54 százaléka lopott már internetet vezeték nélküli kapcsolaton keresztül.

[News.com] A Sophos legfrissebb online felmérése meglepő végeredménnyel zárult: bár a valamivel több mint félezer megkérdezett felhasználó semmiképpen sem reprezentatív tömeg, meglepő, hogy a válaszadók 54 százaléka "lopott" már internetet vezeték nélküli kapcsolaton keresztül.

Mindenkire veszélyes

A Sophos a The Times online felületén keresztül interjúvolta meg a látogatókat, vajon használták-e már valaha más Wi-Fi-elérését, annak beleegyezése nélkül. Az 560 válaszadó 54 százaléka igennel válaszolt a cég kérdésére, ami meglepően magas arányt jelent, mások internetének használata az előzetes jóváhagyás nélkül pedig nem csak biztonsági aggályokat vethet fel -- nem csak a meglopott, de a tolvaj számára is --, de törvénytelen is.

A Sophos szerint számos otthoni felhasználó feledkezik meg a vezeték nélküli hálózata megfelelő védelméről, melyet még csak fel sem kell törniük azoknak, akik potyázni szeretnének, a teljesen nyílt hálózatot bárki használhatja, aki a vezeték nélküli router hatókörén belül tartózkodik. Az otthoni hálózat gyengesége pedig a távmunkásokon keresztül akár a vállalati hálózatot is veszélybe sodorhatja. Sőt, a nyílt hálózat akár csali is lehet, az ingyenes internetenek örülő felhasználó adatcsomagjait logolhatják, elemezhetik, a titkosítatlanul továbbított felhasználói neveket és jelszavakat, a böngészők sütijeit is megszerezhetik.

A Sophos természetesen ajánlja, hogy jobban figyeljünk oda a biztonságra, az otthoni hálózat kiépítésekor is különösen figyeljünk erre. A nyitott hálózaton keresztül elkövetett cselekményekért -- például spamelésért, vagy akár más, komolyabb bűncselekményekért -- később minket, a hálózat tulajdonosát vehetik elő, azt pedig nehéz lesz bizonyítani, hogy az inkriminált dolgokat nem is mi hajtottuk végre.

La Fonera

A nyilvános Wi-Fi elérések, hálózatok éppen nyilvánosságuk, titkosítatlan adattovábbításuk miatt rejthetnek veszélyt magukban, az ilyen hálózatok forgalmát nem csak annak tulajdonosa hallgathatja le, hanem bárki, aki annak hatókörében tartózkodik. Amennyiben gyakran csatlakozunk ilyen hálózatokra, használjuk ki az egyre gyakrabban elérhető, megfelelő biztonságot nyújtó https eléréseket.

Budapesten tűrhető a helyzet

Az IDC tavaszi IT-biztonsági konferenciájának meghívott vendége volt Sebastian Schreiber, az etikus hackeléssel foglalkozó SySS alapítója és vezetője, aki a budapesti Wi-Fi hálózatokat térképezte fel. Egyórás túrája során Budapest belvárosában 1250 hozzáférési pontot talált, lényegesen többet mint a környező fővárosokban (Bécs, Prága, Bukarest, Belgrád). Jó hír, hogy a hozzáférési pontoknak csak 38 százaléka volt védtelen, Schreiber adatai szerint ezzel Budapesten messze a legbiztonságosabbak a Wi-Fi hálózatok, legalábbis ami a régiót illeti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról