Szerző: Bizó Dániel

2007. október 3. 17:54

Több nagy tagállam is ellenzi az európai távközlési szuperhatóság létrehozását

Mint arról az International Herald Tribune értesülése alapján lapunk is beszámolt, az Európai Bizottság az uniós távközlési piacok eredményesebb szabályozása érdekében egy európai szuperhatóság létrehozását fontolgatja, mely közvetlen beavatkozási jogkörrel is rendelkezne. A hazai hírközlési hatóság szerint ez az opció nagyjából egy éve a levegőben lóg. Az ötlet nemcsak a nagy piaci erejű szolgáltatóknak nem tetszhet, ugyanis most 6 tagállam miniszterei intéztek nyílt levelet Brüsszelnek, vitatva a hatóság szükségességét.

[HWSW] Mint arról az International Herald Tribune értesülése alapján lapunk is beszámolt, az Európai Bizottság az uniós távközlési piacok eredményesebb szabályozása érdekében egy európai szuperhatóság létrehozását fontolgatja, mely közvetlen beavatkozási jogkörrel is rendelkezne. A hazai hírközlési hatóság szerint ez az opció nagyjából egy éve a levegőben lóg. Az ötlet nemcsak a nagy piaci erejű szolgáltatóknak nem tetszhet, ugyanis most 6 tagállam miniszterei intéztek nyílt levelet Brüsszelnek, vitatva a hatóság szükségességét.

A német, francia, brit, spanyol és svéd gazdasági minisztériumok, valamint a luxemburgi kormányhivatal levelet intéztek Brüsszelhez, melyben az intézményi reform szükségtelenségét hangoztatták. Véleményük szerint a jelenlegi nemzeti hatóságok tevékenységének megerősítésére van először szükség, adta hírül a dpa német hírügynökség. A tagállamok képviselői ugyanakkor támogatják a Bizottság erőfeszítéseit, hogy tovább nyissák a néhai monopóliumok által dominált nemzeti távközlési piacokat, erősítve a versenyt, ami végeredményben többféle, olcsóbb és magasabb színvonalú szolgáltatáshoz vezet.

Az európai szuperhatóságot Viviane Reding telekommunikációs és médiabiztos támogatja, törekvéseivel kapcsolatban ugyanakkor anonim források alapján a Bizottságon belül sincs egyetértés. Az elképzelés nem újkeletű, Reding korábban számos alkalommal hangoztatta ezen szándékát a nyilvánosság előtt is, többek között Németországban, ahol a Deutsche Telekom hathatós lobbitevékenysége révén optikai alapú VDSL rendszerébe nem köteles beengedni alternatív szolgáltatókat -- többszöri figyelmeztetést követően emiatt beperelte Németországot a Bizottság.

Reding az európai hatóság bevetésével akarja elérni, hogy a még mindig túlerőben lévő szolgáltatókat akár vertikálisan kettévágja, vagyis az infrastruktúra üzemeltetést külön üzleti egységként, vagy akár cégként kellene folytatni. Az egyenlő elbánás elve már ma is létező elv, mondta el korábban lapunknak Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvívője, vagyis a Magyar Telekomot, Invitelt, Hungarotelt, Monortelt és Emitelt takaró ex-monopol telkóknak ugyanúgy kell kiszolgálniuk az alternatív telekom szolgáltatókat, mint belső ügyfélként saját magukat, amit például számviteli módszerekkel kell bizonyítaniuk -- a jogi szétválasztás ennek egy drasztikus formája, tette hozzá Márton.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról