Szerző: Bodnár Ádám

2007. június 7. 10:14

Új generációs blade szerverek a Sun Microsystems kínálatában

A Sun Microsystems tegnap bemutatta vadonatúj blade rendszerét, amelyben Xeon-, Opteron- és Niagara-alapú szerverek is helyet kaptak. A gépeken Solaris 10, Linux vagy -- az x86-os rendszerek esetén -- Windows is futtatható, a Sun szerint ez egyedülálló rugalmasságot biztosít a vevők számára.

[HWSW] A Sun Microsystems tegnap bemutatta vadonatúj blade rendszerét, amelyben Xeon-, Opteron- és Niagara-alapú szerverek is helyet kaptak. A gépeken Solaris 10, Linux vagy -- az x86-os rendszerek esetén -- Windows is futtatható, a Sun szerint ez egyedülálló rugalmasságot biztosít a vevők számára.

A tavaly bejelentett, kifejezetten HPC területre szánt 8000-es blade-ek után a most bemutatott 6000-es sorozat sokkal inkább általános célú, a Sun szerint bármilyen környezetben megállja a helyét, legyen szó virtualizációról, adatbáziskezelésről, webszerverekről, de akár HPC-ről is. A Sun Blade Modular System 6000 lelke a vadonatúj, 10U magas blade keret, amelyben összesen 10 szerver helyezhető el. Egy rackszekrénybe 4 ilyen keret építhető be, ami -- Niagara-alapú blade-ek felhasználásával -- összesen 320 processzormagot és legfeljebb 2,5 terabájt memóriát jelent.

Az új blade szerverek között található az egy darab UltraSPARC T1-et felvonultató T6300, a kétfoglalatos X6250, amely a Sun első Xeon-alapú szervere azóta, hogy a vállalat januárban bejelentette, újra felveszi kínálatába az Intel-alapú rendszereket. Az X6250 legfeljebb két darab négymagos Xeont támogat. A kínálatot a kétfoglalatos, Opteron-alapú X6220 teszi teljessé, amelyet felkészítettek az év közepére ígért négymagos Opteronok kezelésére is. A szerverekben egyenként 64 gigabájt (a T6300 esetében 32 gigabájt) memória és négy darab SATA/SAS merevlemez lehet legfeljebb.

A blade keret listaára 4995 dollár, a szervereké pedig az X6220 esetében 3995, az X6250 esetében 3695, a T6300 esetében pedig 5995 dollártól indul. Az X6220 vásárlói egyedi árazási modell keretében is hozzáférhetnek a gépekhez. Az előfizetéses konstrukció keretében az ügyfelek megkapják a blade keretet és az Opteron-alapú szervereket, amelyeket a Sun az előfizetési idő alatt folyamatosan, de 42 hónap alatt legalább háromszor frissít a legújabb modellekre. A vállalat közleménye szerint a jövőben az előfizetéses konstrukciók ki fogják terjeszteni a többi blade szerver modellre is.

A blade-ek a szerverpiac viszonylag kicsi, ám dinamikusan növekedő szeletét teszik ki: az eladások éves szinten 30 százalék feletti ütemben bővülnek. A blade-kategória királya az IBM, a második helyen a formátum szellemi atyja, a HP áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról