Szerző: Bizó Dániel

2007. február 2. 09:37

A PSZÁF jóváhagyta a Graphisoftra tett 24 milliárd forintos vételi ajánlatot

Jóváhagyta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a német Nemetschek nyilvános vételi ajánlatát, így minden akadály elhárult a Graphisoft részvényeinek felvásárlása elől. A magánszemélyek és szervezet előtt egyaránt nyitva álló elfogadási időszak február 4-én kezdődik, és március 21-én zárul. A német vállalat 2273 forintot kínál részvényenként.

[HWSW] Jóváhagyta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a német Nemetschek nyilvános vételi ajánlatát, így minden akadály elhárult a Graphisoft részvényeinek felvásárlása elől. A magánszemélyek és szervezet előtt egyaránt nyitva álló elfogadási időszak február 4-én kezdődik, és március 21-én zárul. A német vállalat 2273 forintot kínál részvényenként.

Feláras ajánlat

A főrészvényesek már tavaly decemberben megegyeztek többségi részvénypakettjük eladásáról, a Graphisoft Igazgatósága pedig tegnap elfogadásra javasolta a társaság részvényeseinek a Nemetschek vételi ajánlatát, mely 23 százalékkal magasabb, mint az ajánlat nyilvánosságra hozatalát megelőző 360 nap átlagára. Magánszemélyek az Erste Bank fiókhálózatában, míg szervezetek a WestLB-nél jelezhetik elfogadási szándékukat a megfelelő dokumentumok eljuttatásával.

A 2273 forintos ajánlat mintegy 24 milliárd forintra értékeli az építészeti, épületgépészeti és üzemeltetési (AEC) szoftverek piacán mozgó Graphisoftot, ami a Nemetschek negyvenéves történetének legnagyobb felvásárlásává lépteti elő. A németek ősszel indították meg a rivális Graphisofttal folytatott tárgyalásokat, és elmondásuk alapján Bojár Gábor alapító döntő szerepet játszott az ügylet létrejöttében.

A kizárólagos tulajdon megszerzését célzó Nemetschek 75 százalékos részesedés elérését követően mérlegeli a Graphisoft tőzsdéről való kivezetését, 90 százalék felett pedig élni kíván majd a törvény által biztosított, a fennmaradó részvényekre vonatkozó kiszorító vételi jogával -- hangzott el a január közepén tartott sajtótájékoztatón. Arra az újságírói kérdésre, hogy ha várakozásaikkal ellentétes eredménnyel zárulna a nyilvános ajánlat, és nem szereznék meg a részvények 75 százalékát sem, a Nemetschek megjelent egyik felsővezetője azt felelte, hogy egyelőre minden opció nyitott, nincsenek kőbe vésett forgatókönyveik.

Szükséges lépés

A felvásárlás nem jelenti a Graphisoft működésének beolvasztását, a vállalat operatív működése teljesen független továbbra is, így megmarad a név és a márkák, valamint a vezetésben sem történik változás -- azaz Bojár továbbra is betölti az elnöki pozíciót. Bojár elmondta, hogy az 1982-ben alapított Graphisoft egy mini világcéggé nőtte ki magát, és bár a világ számos területén jelen van, de a 30 millió eurós forgalmat bonyolító vállalat mérete nem elegendő ahhoz, hogy a jövőben sikeresen küzdjön meg a világpiacon.

Meglátása szerint a globalizáció jellemzője, hogy csak a legerősebbek maradnak meg, ezért úgy látták, a Graphisoftnak szövetségesre van szüksége. Úgy látja, a németek ajánlata igen kedvező, "stratégiai prémiumot" tartalmaz. Az akvizícióval egy körülbelül évi 140 millió eurós forgalmat bonyolító német anyavállalat jön létre, mely 270 ezer ügyféllel rendelkezik 142 országban és vezető szerepet tölt be az AEC-megoldások területén. A Nemetschek vezetői pénzügyi befektetésként jellemezték az akvizíciót, melytől a know-how kicserélését, és közös kutatás-fejlesztési projekteket is várnak a versenyképesség fokozása érdekében.

a címlapról