Szerző: Ady Krisztián

2007. február 1. 15:32

Nevetséges ítéletet hozott a holland bíróság egy komoly zombihálózat ügyében

[News.com] A holland bíróság kedden viccbe illő büntetést szabott ki két fiatalra, akik számítógépek millióiba törtek be világszerte általuk írt trójaik segítségével, hogy bankkártya-számokat, PayPal-számlák adatait, eBay-regisztrációk adatait és egyéb személyes adatokat lopjanak el. A birtokukba került számítógépekből hatalmas zombihálózatot építettek.

HIRDETÉS

[News.com] A holland bíróság kedden viccbe illő büntetést szabott ki két fiatalra, akik számítógépek millióiba törtek be világszerte általuk írt trójaik segítségével, hogy bankkártya-számokat, PayPal-számlák adatait, eBay-regisztrációk adatait és egyéb személyes adatokat lopjanak el. A "birtokukba" került számítógépekből hatalmas zombihálózatot építettek.

Nevetséges büntetés

A bíró a főkolomposra két év, bűntársára pedig 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetést, illetve 9 és 4 ezer euró pénzbüntetést rótt ki, de az időtartamba az október óta előzetesben eltöltött időt is beleszámolják. Az ítéletettel természetesen elégedetlen a vád képviselője, aki hangsúlyozta, hogy mivelaz első "kiberbűnözési" esetrlől van szó Hollandiában, sokkal szigorúbb, precedenst teremtő ítéletre lenne szükség.

A két fiatal számítógépek millióit fertőzte meg tavaly a Toxbot néven ismert trójaival, mely hátsó ajtót nyitott a PC-ken, illetve olyan személyes adatok után kutatott rajtuk, melyek anyagi haszonnal kecsegtethettek. A crackerek a fertőzött gépekből álló zombihálózattal DoS (Denial of Service) támadást indítottak vállalati weboldalak, online üzletek ellen -- túlterhelve azokat --, majd pénzt zsaroltak ki az üzemeltetőktől.

A 20 éves fővádlott nem csak a Toxbot, hanem a Wayphisher trójai elkészítésében is részt vett, míg a 28 éves bűntársa abban segített, hogy a trójai minél több számítógépet megfertőzhessen, illetve menedzselte a megfertőzött gépekből álló hálózatot is. A megszerzett PayPal számlákon szereplő pénzeken PlayStation konzolokat, iPodokat, grafikus kártyákat, digitális kamerákat vásároltak a fiúk.

Koreai spammerek

Az internetes bűnözés világszerte egyre nagyobb méreteket ölt: két dél-koreai programozót azzal vádolnak, hogy a szeptember és december között nem kevesebb mint 1,6 milliárd kéretlen levelet küldtek ki, ezzel az ország történetének egyik legnagyobb spamáradatát okozva. A kéretlen levél igazi adathalász támadás volt, s bár csak néhányan válaszoltak rájuk, a bűnözők 12 ezer dél-koreai internetező személyes adatait szerezték meg. Ezt az adatbázist később 100 millió koreai wonért, azaz körülbelül 21 millió forintért értékesítették.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 10:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.