:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 30. 10:08

Már az Office eredetiségét is ellenőrzi a Microsoft

Mostantól a Windows mellett a Microsoft Office felhasználóinak is kötelezően bizonyítaniuk kell szoftverük eredetiségét, ha kiegészítőket szeretnének letölteni. Az Office Genuine Advantage program még áprilisban indult el, az eredetiség-ellenőrzés azonban eleinte csak egy felajánlott lehetőség volt, nem volt kötelező, januártól azonban az Office Update használata is ellenőrzéshez lesz kötött.

[HWSW] Mostantól a Windows mellett a Microsoft Office felhasználóinak is kötelezően bizonyítaniuk kell szoftverük eredetiségét, ha kiegészítőket szeretnének letölteni. Az Office Genuine Advantage program még áprilisban indult el, az eredetiség-ellenőrzés azonban eleinte csak egy felajánlott lehetőség volt, nem volt kötelező, januártól azonban az Office Update használata is ellenőrzéshez lesz kötött.

A Microsoft állítása szerint azok a felhasználók, akik jóhiszeműen jutottak az Office kalózmásolatához, ingyenesen kaphatnak egy Office 2003-mat, ehhez azonban be kell küldeniük a hamis szoftvert tartalmazó lemezeiket és a számla másolatát. Egyelőre nem tudni, hogy Magyarországon is érvényes lesz-e ez a ajánlat. Azok, akik nem tudják bizonyítani, hogy a hamis Office-t eredetiként adták el nekik, meg kell vásárolniuk az irodai szoftvercsomagot.

A remondiak elsőként a Windows XP-ben vezettek be intézkedéseket a szoftvert illegálisan használók ellen. A Windows Genuine Advantege kezdeményezés egyrészt ingyenes szoftverekhez juttatta a legális felhasználókat, másrészt lehetetlenné tette frissítések, extrák (pl. DirectX, Media Player 11, Internet Explorer 7) letöltését a kalózváltozatokhoz, egyedül a kritikus hibajavítások települtek az ilyen gépekre. A Vista esetében tovább szigorodnak a kalózellenes szakciók, ugyanis ha a szoftver megbukik az eredetiség-ellenőrzésen, csak korlátozott képességekkel lesz használható egészen addig, amíg egy legális licenckulccsal újra nem aktiválják.

A két éve elindított Windows Genunine Advantage program keretén belül idén júliusig a Microsoft 300 millió Windows XP eredetiségét ellenőrizte, amelyek közül mintegy 60 millió bizonyult kalózváltozatnak. Ezek jelentős része, 48 millió egyértelműen hamis termékkulcsot, vállalatoknak, iskoláknak és egyéb szervezeteknek kiadott mennyiségi licencet használt a telepítés során. Ebbe a hibába nem szeretne újra beleesni a redmondi óriás, így a Vista esetében már nem adnak ki ilyen kulcsokat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.