Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 4. 13:24

ISO-szabvánnyá vált az OpenDocument formátum

[News.com/HWSW] Az International Organization for Standardization (ISO) és az International Electrotechnical Commission (IEC) tagjai egyhangúan elfogadták szabványként az OpenDocument fájlformátumot, amely így a nyíltsága mellett újabb okkal lehet vonzóbb a különféle szervezetek és intézmények számára, amelyektől elvárt az ISO-szabványoknak való megfelelés.

[News.com/HWSW] Az International Organization for Standardization (ISO) és az International Electrotechnical Commission (IEC) tagjai egyhangúan elfogadták szabványként az OpenDocument fájlformátumot, amely így a nyíltsága mellett újabb okkal lehet vonzóbb a különféle szervezetek és intézmények számára, amelyektől elvárt az ISO-szabványoknak való megfelelés.

OpenDocument vagy Open XML?

Az OpenDocument legnagyobb ellenfele a Microsoft által az Office 2007-ben bevezetni kívánt új Open XML fájlformátumok lesznek, amelyeket a vállalat szintén szabványosítani szeretne. Sokan azt várták, hogy a redmondi cég meg kívánja majd akadályozni az OpenDocument szabványosítását, azonban eddig semmilyen jel nem mutat arra, hogy Redmond akadályt gördítene elé. A Microsoft állítása szerint támogatni fogja az OpenDocumentet, bár a cég képviselője szerint az nem felel meg az Office-felhasználók elvárásainak, nekik továbbra is az Open XML használatát javasolják.

A két formátum közötti legfontosabb különbség, hogy míg az ODF szabadon és ingyenesen használható, addig az Office XML licencköteles. Az OpenDocument támogatói kiemelik, hogy a formátum teljesen nyílt, akárki készíthet vele kompatibilis alkalmazásokat, így azok a cégek és szervezetek, amelyek ilyen formátumban tárolják dokumentumaikat, később sem lesznek hozzáláncolva egyetlen szállítóhoz sem. Éppen ezért a monopóliumokkal szemben rendkívül szigorú Európai Unió például az OpenDocumentet javasolja, mint az információcsere, a publikus dokumentumok szabványát.

A Microsoft tavaly ősszel jelentette be, hogy a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes -- akár nyílt forrású -- szoftvereket. Az Office 2007-ben debütáló XML-alapú Microsoft fájlformátumok köré már egész mozgalom szerveződött, az Open XML Formats Developer Groupnak máris 39 tagja van, köztük az Intel, az Apple és a Toshiba.

Fejőstehén

A Microsoft Office részben épp a zárt fájlformátumai miatt lett a redmondi cég fejőstehene: ha egy cég egyszer elkezdte használni, többé nem szabadulhatott tőle, ugyanis az Office-szal létrehozott fájlokat egyetlen más alkalmazás sem volt képes tökéletesen kezelni. Nem véletlen, hogy az egyre inkább erőre kapó alternatív irodai szoftverek épp a Microsoft-formátumok támogatása terén erősödtek a legtöbbet az utóbbi időben és a készítőik külön felhívják a figyelmet arra, hogy a programok írják és olvassák az Office fájljait.

Az OpenDocument végleg kiránthatja a sámlit a Microsoft alól és a különféle irodai szoftverek végre a funkcióik és ár-teljesítmény viszonyuk alapján lesznek összemérhetők. Az OpenDocument előnye, hogy máris számos népszerű alkalmazás támogatja, köztük az OpenOffice 2.x, a Sun StarOffice 8 és az IBM Lotus Workplace, míg az Open XML elterjedése valószínűleg csak a jövő év elején érkező Office 2007-tel veheti kezdetét.

Az OpenDocumentet az eredeti OpenOffice XML-alapú állományformátumának továbbfejlesztésével alakította ki az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards). Ennek a szervezetnek a Microsoft is tagja, bár érdemi munkát nem folytat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról