Szerző: Bizó Dániel

2006. március 2. 14:00

Zavarkeltés Sun-módra: Solarist a HP-szerverekre!

A HP, az Intel és az Oracle nagyszabású rendezvényre készül ma, ahol a vállalatok vezérei az Itaniummal és az Integrity szerverekkel kapcsolatos újdonságok garmadáját fogják felvonultatni, hogy ráirányítsák a figyelmet a platform közelgő újabb mérföldkövére, valamint egyre erősödő jelenlétére. Az ellenérdekelt Sun Microsystems ebből az alkalomból nem volt rest kisebb zavart keltő közleményeket kiadni.

[HWSW] A HP, az Intel és az Oracle nagyszabású rendezvényre készül ma, ahol a vállalatok vezérei az Itaniummal és az Integrity szerverekkel kapcsolatos újdonságok garmadáját fogják felvonultatni, hogy ráirányítsák a figyelmet a platform közelgő újabb mérföldkövére, valamint egyre erősödő jelenlétére. Az ellenérdekelt Sun Microsystems ebből az alkalomból nem volt rest kisebb zavart keltő közleményeket kiadni.

McNealy (ismét) elszabadult

A Sun elnök-vezérigazgatója, Scott McNealy nyílt levelet intézett Mark Hurdhöz, a HP vezéréhez, amelyben jól tetten érhető a gunyorosság. A kedveskedőnek látszó bevezetést követően McNealy a levél elején nem mást javasol Hurdnek, mint a HP-UX és Solaris operácios rendszerek egyesítését.

A levél hátralevő részében hamar kiderül azonban, hogy egyáltalán nem egyenrangú egyesítést javasol McNealy. Szavai egyértelműen azt sugallják, a Sun segítő kezet nyújtana a HP-nak és a HP-UX felhasználóinak, hogy csatlakozhassanak az üstökösként szárnyaló Solarishoz. A vezér nem szalasztja el azt a lehetőséget sem, hogy burkolt oldalvágást tegyen az Itanium felé: szerinte a Solaris és a HP Opteron- és Xeon-rendszerei teljesítik az ügyfelek elvárásait, szemben egy drága, kockázatos áttéréssel, amelynek bizonytalan a jövője -- ez lenne az Itanium, McNealy szerint legalábbis.

Ezzel egybecsengően a Sun kiadott egy közleményt is, amelyben a HP PA-RISC/HP-UX ügyfeleinek kínál támogatást ahhoz, hogy az Intel "zárt" Itanium-platformjára való "komplikált és költséges" migráció helyett "alacsony költséggel" a Solaris 10 operációs rendszerre, és az "iparágilag szabványos" x64 platformra térjenek át. A folyamatos sorozások után pedig következik egy balhorog: a Sunnak szándékában áll, hogy a HP-vel együtt dolgozva támogatást kínáljon a Solarishoz a HP egész termékportfólióján.

Egy processzor legyen gyors, hűvös, olcsó -- és menő?

A Sun kommunikáiciója a HP-UX operációs rendszert a Solarisszal szemben vesztesként, az Itaniumot pedig egy zárt, drága, ugyanakkor az "olcsó és nyílt" x86-os szerverekkel azonos szinten mozgó platformként festi fel. Ennek a képnek a szemszögéből nézve pedig a mai Integrity-fesztivál a HP és partnerei hasztalan erőlködésének is tűnhet, hiszen hiába prezentálnak majd új generációs szervereket, a belépő szintűektől az Sun UltraSPARC-okkal versenyző csúcskategóriás gépekig, hiába beszélnek 2-3-szoros teljesítményről és energiahatékonyságról, vagy alkalmazások ezreiről, az Itanium és a HP-UX a Sun szerint akkor is vesztes, alárendelt oldalon állnak. A Sun célja valószínűleg az lehet, hogy alapjaiban aláássa a rendezvény pozitív üzenetét.

2005Q4
Az IDC piackutató cég negyedik negyedéves adatai szerint a Sun szerverpiaci bevételei 4,9 százalékkal 4,9 milliárd dollárra csökkentek, a HP ezzel szemben a piacnál kétszerte gyorsabban növelte eladásait és 14,2 milliárdos bevételt realizált. A UNIX-szerverek szegmensében a HP 29,8 százalékos részesedéssel második volt, a Sun 26,2 százalékkal a bronzérmet szerezte meg. A Sun UNIX-piaci forgalma egy év alatt 10 százalékkal csökkent.
A Sun PR-gépezete pont ott üti az Itaniumot, ahol a legjobban fáj neki: a róla kialakult képet, arculatot igyekszik (tovább) gyengíteni. Az IDC által végzett felmérés szerint azon PA-RISC felhasználók közül, amelyek nem Itaniumra terveznek migrálni, 36 százalék azért döntött így, mert rossz véleménye van a platformról, 8 százalék pedig nem tudja igazán, miért. Ezt a képet az Itanium sorozatos csúszásai, a piackutató vállalatok által előrejelzett forgalomtól nagyságrendileg való elmaradás, valamint egyes véleményformáló sajtóorgánumok Intel-ellenes érzései alakították ki.

A Itanium-szervereket, megoldásokat forgalmazó vállalatok (pl. HP, SGI, Fujitsu, NEC, Hitachi, Bull, Unysis) éppen azért hozták létre az Itanium Solutions Alliance-et, hogy javítsák a platformról kialakult képet, egyúttal népszerűsítve azt a szoftverfejlesztők és az ügyfelek körében egyaránt. Az Intel Itanium a szervergyártók gazdaságtalanná, ezért versenyképtelenné vált, saját fejlesztésű RISC és vektor processzorait váltja fel folyamatosan, az utolsó két "ellenálló" a Sun SPARC és az IBM Power architektúra.

Bár elsőre kézenfekvőnek tűnik, hogy a szerverek vásárlása elvileg szigorú szakmai alapokon történik, és mint ilyenre, a PR-fogások, reklámok nincsenek hatással, a gyakorlat egészen mást mutat. A megfelelő csatornákon a HP, az IBM, a Sun ugyanolyan kommunikációs háborút folytat, mint amilyet a televízióban is megfigyelhetünk a mosószerektől a politikai pártokig, azaz a szervereknek, processzoroknak ugyanúgy van márkaképük, arculatuk, mint egy cipőnek -- legfeljebb az objektív és szubjektív elemek aránya más.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról