Szerző: Ady Krisztián

2006. február 6. 11:34

Kipróbáltuk: Logitech Cordless Desktop S510 Media Remote szett

Manapság egy billentyűzet már jóval több mint egy szimpla beviteli eszköz: lassan a legolcsóbb példányokon is található pár extra funkciót, például kényelmesebb internetezést vagy zenehallgatást kínáló gomb. A multimédiás alkalmazások népszerűségének növekedésével együtt a fejlesztők is felismerték, hogy komoly igény jelentkezik a különböző vezérlőelemeket is tartalmazó billentyűzetekre, melyekkel a hangot, képet, videót lejátszó alkalmazásokat közvetlenül is irányíthatjuk.

Manapság egy billentyűzet már jóval több mint egy szimpla beviteli eszköz: lassan a legolcsóbb példányokon is található pár extra funkciót, például kényelmesebb internetezést vagy zenehallgatást kínáló gomb. A multimédiás alkalmazások népszerűségének növekedésével együtt a fejlesztők is felismerték, hogy komoly igény jelentkezik a különböző vezérlőelemeket is tartalmazó billentyűzetekre, melyekkel a hangot, képet, videót lejátszó alkalmazásokat közvetlenül is irányíthatjuk.

Media Remote

A legtöbb gyártó kínálatában számos ilyen, különböző képességű billentyűzet található meg, s nem kivétel a Logitech sem. A népszerű gyártó perifériáit a legjobbak között tartják számon és számítógéppel együtt -- OEM kivitelben -- kifejezetten olcsón lehet a jó minőségű beviteli eszközöket megvásárolni. A Logitech kínálatából ezúttal a vezeték nélküli, Cordless Desktop S510 billentyűzet-egér kombó távirányítóval is ellátott 'Media Remote' változatát nyílt alkalmunk kipróbálni.

A Cordless Desktop S510 Media Remote csomagban egy S510 billentyűzetet, egy LX5 optikai egeret, a Media Remote távirányítót, egy USB-s vevőegységet, egy asztali tartóval kombinált USB-hosszabítót, némi dokumentációt, illetve egy meghajtóprogramokat és MediaLife szoftvert is tartalmazó CD-lemezt találhatunk meg a szükséges elemek mellett. A szett összes eleme rádiós technológiájú, a távirányító is működik anélkül, hogy közvetlen rálátásra lenne szükség.

A szett üzembe helyezése egyszerű, a három perifériát egyetlen USB-porton keresztül kapcsolhatjuk a számítógépre. A csatlakoztatást a vevő gombjának megnyomásával kezdeményezhetjük, a készülékeket egyesével kell a vevőhöz társítani. A műveletről és a helyes sorrendről a billentyűzet hátulján található részletes leírás. A csomagban megfelelő mennyiségű elem is helyet kapott, így ezekről a vásárlás során nem kell gondoskodni.

Míg a távirányító és a billentyűzet AAA méretű, a ceruzaelemnél kisebb elemekkel vagy akkumulátorokkal üzemeltethető, az LX5 egérbe ceruzaelemek szükségesek. Mindegyik periféria két darab elemmel üzemel, a Logitech szerint akár fél éven át, erről -- sajnos -- nem tudtunk megbizonyosodni. A telepek merüléséről nem csak a SetPoint szoftver felületén keresztül értesülhetünk időben, hanem minden egyes eszközön található egy-egy LED-kijelző, mely jóval a várható lemerülés előtt jelzi, ha cserére van szükség. A Logitech szerint a jelzést követően még körülbelül egy hétig üzemel minden berendezés.

Billentyűzet és egér

Az S510 egy rendkívül lapos vezeték nélküli billentyűzet, melyen számtalan funkciógomb található, és melyet 'integrált' kéztámasszal is elláttak. A csomagban angol kiosztású billentyűzetet találhatunk, a Media Remote csomagot csakis ilyen kiosztással lehet megvásárolni -- a távirányító nélküli Cordless Desktop S510 azonban kapható magyar kiosztással is. A billentyűk súlya, ellenállása, illetve ennek megfelelően hangja a noteszgépek billentyűzetét idézi, a gombok kis ellenállással dolgoznak, így csendesen, könnyen és igen kényelmesen lehet velük gépelni.

A kiosztásról készült képen látható, hogy a kurzorgombok feletti rész nem szabványos elrendezésű, az 'Insert' gombot áthelyezték a számbillentyűk fölé, és ennek megfelelően a 'Home', 'End' és oldallapozó gombok is máshova kerültek, átszokást igényelnek. A funkcióbillentyűkre programozott makrók szerencsére egyetlen gombbal kikapcsolhatók, ez a funkció sajnos számos korábbi multimédiás billentyűzetről hiányzott. A hangerőt és nagyítást szabályozó gombok mellett médialejátszást vezérlő gombokat is találhatunk, illetve egy "Shuffle" feliratú gombot, mely többek között a Winamp szoftverben is képes ki- és bekapcsolni a véletlenszerű lejátszást.

Az LX5 optikai egér előnyei közé sorolhatjuk, hogy a hátoldalon található gombbal ki lehet kapcsolni a rágcsálót -- ez hordozásnál jól jöhet --, a görgető pedig oldalirányban is billenthető, további kényelmet biztosítva a böngészés során. Az optikai egér nem a szokásos vörös fénnyel izzik, hanem egy láthatatlan tartományban dolgozó LED-del rendelkezik. Az LX5 egy kicsit furcsa választás a lapos dizájnú, kitűnő S510 billentyűzet mellé, bár ergonómikusan tervezett, egy kicsit órmótlan. Ráadásul más elem kell bele, mint a szett többi tagjába.

A távbizgentyű

A csomag specialitása a Media Remote távirányító, mellyel a szoba bármely részéből vezérelhetjük a számítógépet, illetve annak alkalmazásait. A távirányítót elsősorban a mellékelt MediaLife szoftver kezelésére hegyezték ki, de a Logitech szerint más programokat, például a Windows Media Playert, az iTunes és Winamp alkalmazásokat is vezérelhetjük vele, ugyanúgy, ahogyan a billentyűzet gombjaival, ezt azonban nem erősíthetjük meg: a feltelepített alkalmazások nem jelentek meg a kiválasztható lehetőségek között. A távirányító görgőjével akár weboldalakat is scrollozhatunk a képernyőn, három speciális gombjára pedig szabadon programozhatunk fel különböző alkalmazásokat.

A CD-n mellékelt SetPoint szoftver telepítése helyett rögtön érdemes letölteni a Logitech weboldaláról a frissebb verziót, így egy felesleges telepítést-eltávolítást azonnal megspórolhatunk. Az alkalmazás amellett, hogy szinte minden gomb átprogramozását lehetővé teszi, támogatást nyújt a legtöbb médialejátszó programhoz is. A SetPoint segítségével egy biztonsági rést is kiiktathatunk, titkosíthatjuk a billentyűzet és a vevőegység közötti kommunikációt, így senki sem hallgathatja le billentyűleütéseinket.

Hol vannak a LED-ek?

Ez a szoftver biztosítja a különböző funkciók képernyős történő OSD-kijelzését is, mely rámutat a billentyűzet egyetlen kézzelfogható hibájára is: az elemek állapotára figyelmeztető LED mellett egyetlen visszajelző fény sincs a billentyűzeten. Ez bizonyos esetekben problémát okozhat, például a szoftver feltelepítése nélkül nem láthatjuk, ha véletlenül megnyomtuk a 'Caps Lock'-ot, vagy ha ki van kapcsolva a numerikus billentyűzet gombja. Minderről csupán a SetPoint képernyőn megjelenő felirata figyelmeztet, melyet más operációs rendszerek alá nem érhetünk el.

A Logitech szettje ettől eltekintve kényelmes és dizájnos, a kitűnő minőségű komponensek közül talán csak az egeret cserélhetné a vállalat egy kevésbé púpos hátú, ergonómikusabb változatra. A Cordless Desktop S510 Media Remote csomag bruttó 18-20 ezer forint körüli áron vásárolható meg a hazai kiskereskedők online árlistái szerint.

Cordless Desktop S510 Media Remote értékelés

   
Minőség 8
Képességek 9
Ár/érték 8
Összbenyomás 8
Az értékelés szubjektív véleményünkön alapul

A Logitech Cordless Desktop S510 Media Remote csomagot a Logitech biztosította.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról